• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.02.2024

07:20

Burna istorija najvećeg simbola naše zemlje! Evo kako se srpska zastava menjala kroz vekove! (FOTO)

Shutterstock

Vesti

Burna istorija najvećeg simbola naše zemlje! Evo kako se srpska zastava menjala kroz vekove! (FOTO)

Podeli vest

Malo koja država može se pohvaliti bogatom, znamenitom, ali i burnom istorijom kao Srbija.

Kroz mnoge periode kroz koje je prolazila, Srbija je menjala simboliku na svojoj zastavi, naročito u periodu od ustanaka do danas. Evo koje su zastave predstavljale Srbiju od 1804. godine.

Zastava Prvog srpskog ustanka (1804-1813)

Iako nije nikada bila zvanična državna zastava na međunarodnoj sceni, predstavljala je ustaničku vladu Karađorđeve Srbija, te ova zastava ima posebno mesto u srpskoj istoriji kao simbol borbe protiv viševekovne okupacije Osmanlija pod kojom su se Karađorđe i ostali ustanici borili za nezavisnost domovine.

Foto: Wikipedia

 

Zastava uključuje srednjovekovne elemente i simboliku, kao podsetnik na slavnu srpsku istoriju, a posebno je upečatljiva glava divlje svinje koja je probodena strelom.

Zastava Drugog srpskog ustanka (1815-1817)

Nakon sloma Prvog srpskog ustanka i Karađorđevog izbeglištva, vođa ustanika postaje Miloš Obrenović koji u Takovu pokreće Drugi srpski ustanak.

Foto: Wikipedia

 

Njegova zastava je vrlo jednostavna, crveni krst na beloj pozadini.

Ustanak se završava uspešno, te Srbija dobija autonomiju unutar Osmanskog carstva.

Kneževina Srbija (1815-1882)

Srbija, iako i dalje zvanično deo Osmanskog carstva po prvi put nakon nekoliko vekova dobija autonomiju i pravo na samoupravu. Tom prilikom je prihvaćena nova zastava i po prvi put je u pitanju trobojka sa crvenom, plavom i belom bojom.

Foto: Wikipedia

 

U sredini se nealazi grb, beli krst sa četiri ocila sa krunom i kraljevskom odorom, još jednom kao podsećanje na period kada je Srbija bila srednjovekovna kraljevina, odnosno carevina.

Kraljevina Srbija (1882–1918)

Godine 1882. Srbija konačno dobija potpunu nezavisnost od Osmanskog carstva i svi simboli te države bivaju uklonjeni sa teritorije Srbije. Srbija se, na čelu sa Milanom Obrenovićem podiže u rang kraljevine, te u skladu sa tim menja se i zastava.

Foto: Wikipedia

 

Po prvi put, nakon nekoliko vekova, na srpskoj zastavi se vraća dvoglavi orao, naslednik vizantijskog dvoglavog orla. Kruna sa plaštom koja je bila na prethodnoj zastavi je ostala, a dodata je i još jedna na vrhu samog orla. Ispod njegovih nogu se nalaze dva ljiljana, još jedan od simbola iz perioda srednjeg veka.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929) / Kraljevina Jugoslavija (1929-1941)

Nakon blistave pobede u Prvom svetskom ratu, Kraljevini Srbiji su se pridružili i drugi južnoslovenski narodi sa idejom stvaranja jedne zajedničke države. Tako je nastala Kraljevina SHS, a trobojka menja raspored, pa se plava nalazi na vrhu, bela u sredini, a crvena na dnu.

Foto: Wikipedia

 

Dolazi i do promena u samom grbu države, koja je 1929. godine promenila ime u Kraljevina Jugoslavija. Štit dvoglavog orla je dobio nove simbole, pored krsta sa četiri ocila koji simboliše Srbe, dobija i šahovnicu koja simbolizuje Hrvate, tri zvezde koje simbolišu Slovence, kao i polumesec koji simboliše mnogobrojne muslimane u Kraljevini.

Foto: Wikipedia

 

Takođe, i stara srpska kruna je zamenjena novom.

Vojna uprava u Srbiji (1941-1944)

Za vreme nacističke okupacije Srbije, korišćena je nemačka zastava sa kukastim krstom.

Srbija u vreme komunizma (1946-1992)

Srbija je u ovom periodu prihvatila komunističke simbole kao svoj grb, a vraćena je trobojka iz vremena Kraljevina Srbije, međutim u sredini se sada našla crvena petokraka.

Foto: Wikipedia

 

Savezna republika Jugoslavija (1992-2004)

U vreme rata i raspada SFRJ, Srbija je postala deo Savezne republike Jugoslavije u zajednici sa Crnom Gorom. Grb Srbije je zadržao komunističke simbole, ali je sa zastave uklonjena crvena petokraka.

Foto: Wikipedia

 

Srbija i Crna Gora (2004-2006)

Na zastavu Srbije, kao federativne jedinice, je dodat dvoglavi orao sa krunom, a uveden je i novi grb. Komunistička simbolika je zamenjena sa onom iz vremena Kraljevine Srbije.

Foto: Wikipedia

 

Republika Srbija (2006-)

Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbija je svoje simbole koje je imala kao federativna jedinica prihvatila kao državne. U međuvremenu, 2010. godine, dvoglavi orao na grbu i zastavi je redizajniran.

Foto: Wikipedia

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set