• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /S. R.

20.02.2024

10:00

Oni imaju najveće stado na Balkanu! Vučić ih je odlikovao, a evo šta kažu danas! Posetili smo farmu Kurtagića

Informer

Vesti

Oni imaju najveće stado na Balkanu! Vučić ih je odlikovao, a evo šta kažu danas! Posetili smo farmu Kurtagića

Podeli vest

Vlasnici najvećeg stada na Balkanu, Kurtagići iz Čitluka na Pešterskoj visoravni, predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti stočarstva. Saladin Kurtagić, u ime braće primio je priznanje i s ponosom kaže da je odlikovanje podstrek za sve stočare na Pešteri.

- Za nas ova nagrada mnogo znači, još kad vam je lično predsednik države uruči, to je zaista mnogo i više nego što ona vredi! Svaki trud i rad se isplati, uvek se isplati i savetujem da svi stočari na Pešteri proširuju svoja stada i da ostanu na svom imanju- kaže Saladin Kurtagić, dobitnik zlatne medalje.

Foto: S. R.

Stado Kurtagića leti broji i do 2000 ovaca

 

Poštenim radom i u teškim uslovima surove Pešterske visoravni ostvarili su svoj san o zaradi zbog koje mnogi mladi ljudi odlaze daleko od svojih ognjišta.

Braća Kurtagić su uz pomoć države uspeli da održe i uvećaju stado a još više ohrabriće mnoge mlade domaćine da se i sami oprobaju u stočarstvu.

- To je stvarno velik dobitak za Sjenicu, za Pešter, za naš rodni Čitluk - kaže jedan meštanin a drugima je pak drago što se za njihovo selo čulo do prestonice. 

- Imam osmoricu sinova i devetu ćerku. Četvorica su u inostranstvu, četvorica ovde. Slušaju me dobro, posluju dobro, rade i svuda se ponašaju pošteno i časno. Uživaju poverenje gde god odu i zadovoljan sam - kaže Ćerim Kurtagić, Saladinov otac.

Ova mnogobrojna porodica živi složno i pravi su primer zajedništva i poštovanja.

- Ima nas 20 u kući, starosti od jedne do 94 godine. Nemamo nikakvih problema, i potpuno je tačna ona izreka " kad čeljad nisu besna ni kuća nije tesna". Svi se slažemo, a kad je raspust svi rade bez izuzetka, i deca čuvaju ovce - otkriva Saladin.

Foto: S. R.

Stada čuvaju u torovima

 

Jedan od braće Kurtagić, Šefćet po završenom fakultetu mogao je da se oproba i u diplomatiji. On je diplomirani politikolog ali je izabrao teži put u životu i ne kaje se.

Kurtagića stado leti ima i do 2.000 ovaca!

- Ovca je zahtevna. Uvek ima posla oko nje. Leti je muža, zimi jagnjenje, briga o jagnjadima, da opstanu da se podignu... Uvek je nega, briga, moraš da daš da bi  zauzvrat dobio ono što tražiš - objašnjava Šefćet Kurtagić.

Da imaju bolji put do torova, bilo bi još bolje

Kurtagići planiraju da uvećaju stado, a samim tim i da prošire farmu. Postojeća u Vranotiću koja se prostire na 900 kvadrata jedna je od najvećih na Pešterskoj visoravni. Deo stada smešten je u torovima u Čitluku koji je udaljen od farme oko šest kilometara. Međutim, put je u veoma lošem stanju pa bi njegova izgradnja olakšala prevoz hrane za stoku i transport proizvoda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set