• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.02.2024

13:52

Nišlija koji je promenio tok svetske istorije: Vladao polovinom Evrope i raširio hrišćanstvo po Starom kontinentu

wikipedia/shutterstock

Vesti

Nišlija koji je promenio tok svetske istorije: Vladao polovinom Evrope i raširio hrišćanstvo po Starom kontinentu

Podeli vest

Na današnji dan u Nišu rođen je Konstantin Veliki, rimski car koji je promenio tok evropske istorije i postavio hrišćanstvo u vodeće religije na svetu.

Konstantin Veliki rođen u Nišu 27. februara oko 272. godine, bio je rimski car poznat po tome što je doneo dve sudbonosne odluke koje su promenile tok evropske istorije. S jedne strane, stao na kraj progonu hrišćana, pa čak i prešao na njihovu veru, obezbedivši hrišćanstvu zavidan položaj vodeće monoteističke religije, koji ima i danas, a s druge strane osnovao je grad ravan Rimu - Konstantinopolj, osiguravši tako opstanak Carstva na Istoku dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku. Svrstava se u najuticajnije vladare ljudske istorije.

U periodu kada počinje priča o Konstantinu Velikom, antički Naissus, današnji Niš, bio je centralno mesto rimske pokrajine Gornja Mezija. Nevelik po broju stanovnika, ali značajan kao trgovački, vojni i administrativni centar, Naissus se brzo razvijao i širio van zidina Tvrđave.

Foto: APphoto

Statua Konstantina Velikog u Konstantinopolju

 

Već početkom III veka n.e, on postaje municipijum i stiče pravo samouprave. Centralno gradsko jezgro, koje se nalazilo na području današnje Tvrđave, bilo je izgrađeno prema pravilima rimskog urbanizma. Centralni deo činio je raskošni trg  ukrašen statuama rimskih božanstava, oko kojeg su se nalazile upravne zgrade, vojni objekti, radionice i bazilika.
Ostaci pojedinih objekata iz tog perioda mogu se i danas videti u Niškoj tvrđavi.

Mnogi istoričari su kroz vekove, pa možemo reći i kroz milenijume pokušavali da opovrgnu činjenicu da je rođen u tadašnjem Naisu, a današnjem Nišu, to nisu uspeli.

Foto: wikipedia.org

Statua Konstantina Velikog

 

Konstantin Veliki će ostati upamćen kao državnik, vojskovođa i vizionar koji je tokom svoje vladavine (306-337) ostavio neizbrisiv trag u istoriji Evrope i hrišćanstva. Bio je vizionar koji je osnivanjem Carigrada udario temelje budućem Vizantijskom carstvu.

Čovek otvorenog duha i snažne vere, koji je progonjenim hrišćanima dao je slobodu veroispovesti i tako doprineo da hrišćanstvo postane najrasprostranjenija religija savremenog sveta.

Iako je nakon detinjstva napustio svoj rodni grad, Konstantin ga nije zaboravio. Kada je postao car bogato ga je ukrasio, a u njegovom predgrađu sagradio raskošnu rezidenciju - Medijanu.

Umro je  22. maja 337. godine u Nikomediji. Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor hrišćanske crkve, Konstantin je nakon smrti kanonizovan, a u pravoslavnim crkvama poštuje se kao svetac i “ravnoapostolni car”. Srpska pravoslavna crkva i Grad Niš svake godine 3. juna proslavljaju praznik posvećen Konstantinu i njegovoj majci Jeleni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set