• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.03.2024

12:51

I od ovoga se pravi slatko! Stari recept, a nov ukus!

printscreen RTS

Vesti

I od ovoga se pravi slatko! Stari recept, a nov ukus!

Podeli vest

Vineta Šinka iz Knjaževca pre tri godine je, po receptu svojih predaka, napravila slatko od cvetova ljubičica. Sada u pripremi slatkih proizvoda učestvuje cela porodica.

Ovog cveća sada ima u izobilju, a Vineta ih sa suprugom i sinom svakodnevno bere u okolini Knjaževca i na obroncima Stare planine.

- Ovde su pri kraju sa cvetanjem, pa onda idemo dalje u planinu. Kako gde stižu, tako idemo u planinu da beremo - priča Vineta za Rts.

Posle branja izdvajaju se samo latice koje se uz dodatak šećera kuvaju. Za četiri teglice od po 170 grama slata, treba im više od 3.000 cvetova.

- Kad ljubičice donesemo, operemo ih, očupamo od latica, onda ih ukuvamo, pakujemo u tegle, a imamo i tajni sastojak koji daje ljubičastu boju - zagonetna je Vineta. 

Stari recept za slatko od cveća oživeli su, kaže, zahvaljujući baki Dragici.

- Kako je bilo puno dece u kući, trebalo se nekako snaći za hranu i tako je nastalo slatko od cveća - priča Dragica Antonijević, Vinetina majka. 

Foto: S.Tasić

Za teglicu od 170 grama potrebno je 3000 cvetova ljubičice

 

U ovoj maloj porodičnoj manufakturi svi su angažovani. 

Vineta i Dragica kuvaju, suprug Negovan je zadužen za berbu, pakovanje i prodaju, a sin Nemanja, kažu, za marketing!

- Internet je glavna stvar za prodaju i najviše prodajemo na platformi i u Fejsbuk grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji, to je grupa koja ima oko 140.000 članova. Nije nam cilj da budemo po marketima, nego da i dalje ostanemo mali proizvođači - otkriva Nemanja.

Zbog nežnih latica koje se koriste u pripremi, svaki cvet beru ručno, pa zato godišnje proizvedu u prosku do 3.000 teglica. 

Vineta je preduzetnica tek tri godine, ali joj je posvećenost ovom poslu već donela priznanje  Unije zanatlija i preduzetnika južne Srbije, kao i plasman mežu 100 najuspešnijih poslovnih žena na konkursu Pošte Srbije za prošlu godinu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set