• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.05.2024

07:00

Nemci ga zarobili, a on se upisao u istoriju! Bio je naš najveći matematičar, a upamćen je jednostavno kao alas!

wikipedia

Vesti

Nemci ga zarobili, a on se upisao u istoriju! Bio je naš najveći matematičar, a upamćen je jednostavno kao alas!

Podeli vest

Na današnji dan, 6. maja 1868. godine, rođen je srpski matematičar, pronalazač, osnivač beogradske matematičke škole, Mihailo Petrović Alas.

Rođen je u Beogradu, a nakon Prve beogradske gimnazije, upisao je Filozofski fakultet – smer prirodnih nauka, sa naglaskom na matematici. Školovanje nastavlja u Parizu, a diplomu sa Univerziteta u Sorboni dobija 1891. godine.

Postao je jedan od profesora matematike na današnjem Univerzitetu u Beogradu, a osnovao je prvu beogradsku matematičku školu. Sa samo 31 godinu postao je član Srpske kraljevske akademije, a nagrađen je ordenom Svetog Save prvog reda.

Nadimak Alas – rečni ribolovac – dobio je zbog svoje ljubavi prema ribolovu. Osim ovog hobija, Alas je bio i muzičar – svirao je violinu, a osnovao je i muzičko društvo Suz.

Tokom života obišao je veliko broj država u svetu, a stigao je čak do južnog i severnog pola! Često je pisao o svojim utiscima sa putovanja.

Godine 1894. godine postao je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu, nasledivši na tom mestu Dimitrija Nešića, prilikom izbora imao je samo jedan glas više od protivkandidata Petra Vukićevića.

Foto: wikipedia

 

Kralj Aleksandar I Obrenović ga je svojim ukazom 1894. postavio za profesora matematike na Velikoj školi. Alas je u to vreme bio jedan od najvećih stručnjaka u svetu za diferencijalne jednačine. Predavao je mnogim generacijama studenata, sve do odlaska u penziju 1938. godine. Godine 1897. postao je dopisni član Srpske kraljevske akademije i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Redovni član Srpske kraljevske akademije postao je 1899. godine, kada je imao 31. godinu. Bio je član akademija nauka u Pragu, Varšavi i Bukureštu, i član više naučno-matematičkih društava u svetu.

Po svom naučnom radu i rezultatima Mihailo Petrović Alas spada u najveće srpske matematičare, jedini matematičar među 100 najznamenitijih Srba.

Bio je učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao oficir, i posle rata je bio rezervni oficir.

Početkom Drugog svetskog rata zarobili su ga Nemci, ali su ga zbog bolesti brzo oslobodili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set