• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. I.

13.05.2024

18:19

Žika je genije! Za svakog člana porodice napravio novu sortu paradajza!

I.I.

Vesti

Žika je genije! Za svakog člana porodice napravio novu sortu paradajza!

Podeli vest

Živojin Žika Antić iz Ćuprije, poznati povrtar u ovom kraju koji proizvodi najljuće papričice, ove godine proslaviće se i paradajzom!

Žika u "semenskoj bazi" ima više od 360 sorti paradajza, a sad je zasadio još 140 novih! Tako je ovaj zaljubljenik u poljoprivredu, sigurno rekorder na Balkanu!

Seme dobija iz celog sveta, a onda se "poigra" i ukrštanjem pravi nove. 

Svakom članu porodice namenio je po jednu novu sortu paradajza, a najteže mu je bilo kad je pravio za sebe!  
- Najteže je bilo da napravim paradajz "Žikino srce", jer sam hteo da stvorim najkrupniju sortu koja će lako i brzo da rodi, da joj cvet ne opada, da podnosi visoke temperature, da bude otporna na bolesti i da podjednako uspeva u plasteniku i u polju. Po sinu Dušanu imenovao sam čeri sortu paradajza, koja je temeljita, ustaljena i pouzdano rađa. Po ćerki Teodori nazvao sam determinantnu sortu šljivara, jer je mala, tvrda, tvrdoglava, ali otporna i jaka. Po sinu Jovanu nazvao sam raskošan i krupan paradajz. Drugi krupan, ali nežne spoljašnjosti, ukusan i sočan, "krstio" sam po supruzi Jasmini – priča Žika, koji je proizveo i džinovski jabučar, čiji plodovi dostižu i do dva kilograma.


Kaže da mu nije teško da razlikuje sve te sorte, jer se "dobro koncentriše, i ušao je u materiju".

Paradajz se, priča nam, ne razlikuje samo po plodu, već i po obliku lista, razmaku između plodovih grana, ukusu, boji, otpornosti na bolesti, naročito protiv virusa, što je genetska karakteristika biljke. Neki plodovi mogu da budu toliko slični da može da ih razlikuje samo neko poput njega i drugih poljoprivrednika koji se godinama bave uzgojem paradajza.

 

Ljuta Žikina!

Žika Antić je poznat i po proizvodnji najljućih papričica na svetu, među kojima je karolina riper od dva miliona skovila.

- Uzgajam i 260 sorti ljutih papričica. Ove godine zasadio sam i 300 komada nove domaće sorte paprike – ljutu ajvarušu, koju sam "melezio" i nazvao je Žika! Godinama uzgajam i lekovito bilje, a ove godine planiram da zasadim 1.500 komada biljke lobelia inflata i oko 4.500 komada ehinacea purpurea.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set