• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.06.2024

15:13

Leskovački ajvar 3. na listi najboljih sosova na svetu! I urnebes se dobro kotira!

jugmedia

Vesti

Leskovački ajvar 3. na listi najboljih sosova na svetu! I urnebes se dobro kotira!

Podeli vest

Poznati gastronomski sajt za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta, objavio je listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu, a na njoj su se našla i dva naša!

Posetiocima portala Tejst atlas, domaći leskovački ajvar je baš po ukusu, s obzirom na to da se našao na trećem mestu i to ispred čuvenog meksičkog "gvakamola" sosa, grčkog "cacikija" i makedonske varijante ajvara!

I leskovački urnebes, namaz od sira, belog luka i ljute mlevene paprike našao se tačno na polovini liste, na 25. mestu!

Ajvar iz Leskovca pravi se isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća "kanija", "kurtovska kapija" i "palanačko čudo", poznat je ne samo na Balkanu, već i širom sveta.

Ovaj aromatični namaz tradicionalno se priprema krajem leta i tokom jeseni, tako što se paprike prvo peku, oljušte, samelju sa belim lukom i na ulju "dobro uprže" pa potom smeštaju u staklene tele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Ajvar se jede i za doručak, ručak i večeru, a može i za užine!

Najbolji sos na svetu je libanski tum koji se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja.

Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.

Drugi na spisku je ekvadorski ljuti sos Ahi krjiojlo, koji se priprema od ljute paprike, mladog luka, korijandera i soka od limete, uz dodatak ulja i soli. 

Ono što ga izdvaja od ostalih soseva je, kako ga opisuju. osvežavajući ukus bogat citrusnim notama. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Slavka zaradi 2.100 dinara za 3 sata! Ulaganja nema, zarada odlična, radi se isključivo posle kiše
Društvo

Slavka zaradi 2.100 dinara za 3 sata! Ulaganja nema, zarada odlična, radi se isključivo posle kiše

Kišno vreme uteralo je ljude u kuće, ali je na ulice iz kućica isteralo puževe. A upravo trgovina ovim mekušcima postaje sve popularnija u Srbiji, kako zbog potražnje na domaćem tržištu, tako i zbog izvoza. Danas se, u svrhu nauke i medicine širom sveta na farmama uzgajaju ovi mali mekušci koji se hrane odabranim organskim biljem. Najpoznatija je njihova upotreba u gastronomiji. Francuski specijalitet „escargot“ jedan je od najpoznatijih jela od puževa, a priprema se od vrsta puževa kao što su Helix pomatia i Helix aspersa.

03.06.2024

21:56

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI