• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

15.08.2024

16:23

Žeđ mori Majdanpek! Već tri dana stanovništvo bez vode za piće, usledile restrikcije (FOTO)

V.J.

Vesti

Žeđ mori Majdanpek! Već tri dana stanovništvo bez vode za piće, usledile restrikcije (FOTO)

Podeli vest

Građani Majdanpeka i sela Debeli Lug bez vode za piće su već treći dan. Velika suša dovela je u velikoj meri do toga da vodozahvat ,,Pustinjac ,,sa kojeg se vodom snabdeva veći deo Majdanpečana, gotovo potpuno presuši.

Dotok vode iz reke Pek je jako slab, a tome je doprinela i nekontorlisana potrošnja vode od strane meštana okolnih sela oko reke koji bez mere zalivaju bašte i njive.

- Zbog nastale situacije na vodozahvatu ,,Pustinjac ,, Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se u gradu rudara proglasi vanredna situacija dok se nastale prilike sa vodom ne poboljšaju. Odluka je doneta da se uvedu i restrikcije vode, koje bi pomogle da se rezervoari koliko toliko dopune.

Foto: V.J.

 

 

Tako će Majdanpečani i meštani sela Debeli Lug vodu imati u periodu od 6 izjutra do 10 časova i od 14 časova do 17 sati. Takođe je neophodno da inspekcijski organi 24 sata obilaze sela Leskovo, Jasikovo i Vlaole, čiji meštani nekontrolisano crpe vodu iz Peka za zalivanje bašti i njiva, pa tako njihovom neodgovornošću građani u Majdanpeku nemaju vodu za osnovne potrebe, već se moraju snabdevati iz cisterne koja kruži ulicama grada na svakih 15 minuta.

Doneli smo dluku da se pribegne rigoroznijim merama i izricanju novčanih kazni nesavesnim meštanima koji se ne budu pridržavali mera Štaba za vanredne situacije kada je u pitanju nekontrolisana i neracionalna potrošnja vode u ovakvoj situaciji. Jer, su nama građani i njihove potrebe pogotovo sada u ovom periodu visokih dnevnih temperatura prioritet, naveo je Dragan Popović, predsednik

Opštine Majdanpek i Komandant Štaba za vanredne situacije. Inače , JKP ,,Vodovod ,,Majdanpek svojim cisternama 24 sata crpi vodu iz Fabrike vode u Donjem Milanovcu, da bi se napunili rezervoari u Majdanpeku, pa tako vodu za piće u svakom momentu ima jedino Opšta bolnica u Majdanpeku i Dečiji vrtić.

-

Foto: V.J.

 

 

Svakodnevno merimo nivo vode i dotok iz Peka koji je jako slab. Spas nam je svakako kiša koja dugo nije padala ali i racionalnija potrošnja po selima, koja je već polako nagoveštajem da će se primeniti odluka i oštije mera Štaba, počela da se smanjuje. Restikcijama ćemo takođe doprineti da se nivo vode poveća , ali to nam je trenutno rešenje. Ukoliko ne bude kiše , bićemo u većem problemu.

Ono što sledi u narednom periodun je dugoročnije rešavanje problema vodosnabdevanja u Majdanpeku kako ne bi dolazili u ovakvu situaciju. Jer je u ovakvo sušnom periodu praktično i stari vodovod, potpuno neupotrebljiv.

Inače, sa sistema vodosnabdevanja odmah su isključeni veliki potrošači među kojima i Rudnik bakra Majdanpek.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set