• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2024

16:42

Najlekovitija banja u Srbiji! Ovde se vekovima leče vladari i narod: "Voda je kvalitetna, a cene najniže"

RINA

Vesti

Najlekovitija banja u Srbiji! Ovde se vekovima leče vladari i narod: "Voda je kvalitetna, a cene najniže"

Podeli vest

Nije poznato da je ijedna banja na teritoriji Srbije, sa svojom lekovitošću ušla u legendu, te da je lečeći narod, a i careve i kraljeve, vladike i patrijarhe, iste privlačila da tu zidaju crkve, zadužbine i manastire, kao što je to slučaj sa Pribojskom Banjom, koja izvire blizu reke Lim. Termalni izvori Pribojske banje vekovima su lečili a leče i danas.

- Obišao sam sve banje po Srbiji ali nisam našao bolju od Pribojske Banje. Brat koji se takođe lečio ovde mi je preporučio da dođem jer su me bolela leđa. Naglasio bih da ne samo da mi je pomogla u rešavanju bola u leđima, već su mi nestale i staračke pege na rukama, licu i leđima. Prezadovoljan sam, nakon samo četiri tretmana rešio sam se pega koje sam imao deset godina. Ubuduće ću se truditi bar dva puta godišnje da dolazim u Pribojsku Banju: voda, usluga, smeštaj, prevoz, sve je odlično - kaže zadovoljni posetilac iz Užica.

Drugi turista dodaje da Pribojska Banja leči sve a što je najvažnije, leči mozak.

- Svima preporučujem da dođu jer će se garantovano izlečiti. Bio sam i u Ribarskoj, Niškoj, Prolom banji, Trepči ali nigde nije kao ovde. Voda je najkvalitetnija a cene su niže nego bilo gde drugo. Svaka čast investitoru, čuo sam da je Pribojac. Ovim što je on uradio, otvorio je oči Priboju -navodi još jedan zadovoljni posetilac.

Foto: RINA

 

Na osnovu rezultata, kako terenskih tako i laboratorijskih fizičko-hemijskih analiza, kao i analiza radioaktivnosti može se zaključiti da voda Pribojske Banje pripada kategoriji neutralnih olegomineralnih homeotermi.

Voda ima dominantne jone kalcijuma, magnezijuma i hidrokarbonata kao i manje količine vodonik-sulfida koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih, kožnih, ginekoloških i neuroloških oboljenja. Takođe, prisutan rastvoreni ugljen dioksid se lako resorbuje kroz kožu i ispoljava povoljan efekat kod perifernih vaskularnih bolesti.

Voda u Pribojskoj Banji je temperature 36,6 stepeni, jednaka je idealnoj temperaturi ljudskog tela koja omogućava primenu u okviru hidroterapije.

Pijenjem vode iz Pribojske Banje, povećaćete šanse za lečenje hroničnog gastritisa i ulkusne bolesti, hroničnog hepatitsa, kalkuloze bubrega i cistitsa ka oi bolesti metabolizma i endokrinog sistema poput gihta i šećera.

Zahvaljujući investitoru, Pribojcu Goranu Despiću, hotel Pribojske terme su 2022. godine obukle novo ruho i već uveliko primaju i one zahtevnije posetioce kojima je pored želje da učine nešto korisno za svoje zdravlje, važno da uživaju i to po luksuznim standardima.

- Sam izvor se nalazi ispod spa zatvorenog bazena i iz tog izvora se pune svi bazeni u spa centru. Oni koji ne veruju mogu doći i lično se uveriti da je voda, koja izvire 100l/s ista u svim našim bazenima- protočna voda, bez boje, mirisa,bez ikakve hemije i prečišćivača. Hotel Terme 36.6 nudi niz promo paketa. Minimalni boravak je od šest dana do dve nedelje. Najprodavaniji je specijalni banjski paket od šest dana sa mogućnosti produžetka koji će od kraja oktobra koštati 29.900.00 dinara po osobi. On uključuje noćenje u različitim tipovima soba: jednkrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim, superior sobama, predsedničkim apartmanima,polupansion doručak i večeru, transfer od hotela do spa centra i nazad. Gosti imaju jednu fizikalnu terapiju ukoliko ostaju šest dana, ukoliko ostaju duže, taj broj se povećava - objašnjava izvršna direktorka hotela 36.6 Naida Hadžović.

U Pribojsku Banju ne dolaze samo gosti sa zdravstvenim problemima. Otvoreni su za sve koji su raspoloženi da uživaju u toploj vodi.

Klimatski faktori a naročito okolni planinski venci još uvek bogati šumom: Lise Stene, Pobijenika i Bića sa leve, a Crnog Vrha, Krša, Banjskog brda i visoravni Ljeskovac sa desne strane Lima, karakterišu je kao izuzetno bogat i značajan klimatski potencijal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbija i SP 2026: "Orlovi" će teško do prvog šešira! Evo šta je potrebno da se desi
Fudbal

Srbija i SP 2026: "Orlovi" će teško do prvog šešira! Evo šta je potrebno da se desi

Odigrali su fudbaleri Srbije četiri utakmice u prethodnih nešto više od mesec dana i za to vreme ostvarili dva poraza i upisali po jednu pobedu i poraz. Naš tim trenutno se nalazi na trećoj poziciji A grupe Lige nacija, a do kraja grupne faze ostala su još dva meča. To znači da nam se bliže kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026, a vreme je da malo bacimo pogled i vidimo kako bi šeširi za žreb trebali da izgledaju, kao i same kvalifikacije.

16.10.2024

16:32

sledeća vest

Vesti

TV

Povratak Trampa na vlast predstavlja najveću pretnju svetskoj katastrofi! Da li su upozorenja iz Moskve samo politički trik? (VIDEO)
Podkast

Povratak Trampa na vlast predstavlja najveću pretnju svetskoj katastrofi! Da li su upozorenja iz Moskve samo politički trik? (VIDEO)

Iz Moskve upozoravaju na novi pokušaj atentata na američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Da li je ovo upozorenje zasnovano na konkretnim informacijama ili je u pitanju politički trik u cilju dizanja rejtinga republikanskog kanidata? Na ovo pitanje odgovor su davali dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i direktorka PEP akademije za avijaciju Danka Nešović tokom gostovanja u emisiji "Info jutro".

17.10.2024

09:59

Kurti nastavlja s terorom u cilju proterivanja Srba s Kosmeta! Kilometarske kolone kamiona na prelazu Merdare, nastavljaju se trikovi Prištine! (VIDEO)
Live TV

Kurti nastavlja s terorom u cilju proterivanja Srba s Kosmeta! Kilometarske kolone kamiona na prelazu Merdare, nastavljaju se trikovi Prištine! (VIDEO)

Iako je pre više od nedelju dana zvanično otvoren administrativni prelaz Merdare za uvoz srpske robe na Kosovo i Metohiju, redovi su dugački i vozači već satima čekaju, ne znajući kada će moći da nastave dalje. Na ovu temu za Informer je govorio Miloš Terzić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u "Info jutru".

17.10.2024

09:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"
Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"

Panel diskusija pod nazivom "Budućnost nauke", koju je organizovala Fondacija “Za srpski narod i državu”, a na kojoj se govorilo o ulozi veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju u Srbiji održana je večeras u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu pred velikim brojem studenata i drugih gostiju. Među govornicima su se našli stručnjaci iz oblasti nauke i tehnologije, kao što su prof dr Boris Dumnić, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof dr Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu, kao i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

15.10.2024

22:57

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo
Nauka

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo

Samo zemlje koje shvate da dolazi vreme tehnoloških inovacija i velikih promena moći će da budu konkurentne i da se ekonomski razvijaju, a Srbija je upravo jedna od takvih zemalja – koja se prilagođava novim tehnologijama i ulaganjem u nauku postaje konkurentnija i razvijenija, poručio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

15.10.2024

20:55

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36