• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir

01.08.2020

13:59

SRAMNO I PONIŽAVAJUĆE ZA CEO SRPSKI ROD! Evo kako Milošević pokušava da se opere ŠTO IDE NA ZLOČINAČKU PROSLAVU "OLUJE"!

Balkan

SRAMNO I PONIŽAVAJUĆE ZA CEO SRPSKI ROD! Evo kako Milošević pokušava da se opere ŠTO IDE NA ZLOČINAČKU PROSLAVU "OLUJE"!

Podeli vest

Očito da Milošević ne shvata da on ne predstavlja samo sebe, nego ceo srpski narod i da Oluja za Srbe nije njegovo traumatično iskustvo, već težak zločin etničkog čišćenja

Odluka Borisa Miloševića, funkcionera SDSS i potpredsednika hrvatske vlade iz redova srpske manjine, da sledeće nedelje bude u Kninu na obeležavanju godišnjice, tj. proslavi akcije „Oluja“ - tokom koje je pre 25 godina iz te zemlje proterano oko 250.000 Srba, a oko 1.800 ubijeno ili nestalo - u najmanju ruku je skandalozna i naišla je na veliku osudu srpeke javnosti.

SRBIN "IMA ŽELUDAC" DA IDE NA PROSLAVU "OLUJE"! Milošević se obratio javnosti i objasnio zašto ide u Knin!

U svom postu na Fejsbuku objasnio je zašto je tako odlučio.

- U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom - napisao je u postu na Fejsbuku.

Očito da Milošević ne shvata da on ne predstavlja samo sebe, nego ceo srpski narod i da "Oluja"  za Srbe nije njegovo traumatično iskustvo, već težak zločin etničkog čišćenja.

Isto to rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da se Srbija zalaže za bolje odnose sa Hrvatskom, ali da oni ne smeju da budu ponižavanje Srba i srpskog naroda.

- Ne znam kakvu odluku će doneti, ali naše je da kažemo da ne mozemo taj gest da podržimo - rekao je Vučić povodom poziva srpskim predstavnicima od strane hrvatskih zvaničnika.

OSVETA GRČKE ZBOG AJA SOFIJE! Omiljeni turski proizvod više neće biti dostupan!

Post Borisa Miloševića, kojim pravda svoju skandaloznu odluku, prenosimo u celosti: 


Priča jednog Srbina iz Hrvatske:

U Knin dolazim kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske zadužen za ljudska prava. Kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svjestan opterećenja ratnog nasljeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni, nego i svi građani Republike Hrvatske, moram razmišljati racionalno i odgovorno te pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku kako zbog privatne obiteljske tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbjeglištvu kao i onih koji su se vratili iako im je proces povratka opstruiran. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro cijeli profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rješavanju njihovih problema.

Ovih dana dok sam razmišljao što učiniti prisjetio sam se svojeg doživljaja Oluje. Samu Oluju sam dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobiliziran kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani.

Zahvaljivao sam tih dana Bogu što se otac vratio živ i zdrav i što su svi koje sam poznavao bili dobro.

 

 

Nakon što je otac demobiliziran odlazili smo na selo Bribirske Mostine gdje sam svjedočio pljački napuštenih srpskih kuća. Obilazili smo babu, očevu majku koja je ostala nakon Oluje tamo živjeti. Nije htjela napuštati svoju kuću, nije htjela poći ni k nama u Šibenik.

Početkom rujna otišao sam u Rijeku zbog fakultetskih obaveza. Sedmog rujna kasno popodne nazvala me sestra. Išla je s ćaćom obići babu.

Našli su je mrtvu, bila je ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Ubojica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da nitko neće istraživati ubojstvo 'četnikuše', kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsjednikovo pomilovanje.

S teretom ove obiteljske tragedije, pa i kroz bol mojeg pokojnog oca, odluku da idem na obilježavanje Oluje u Knin mi je bilo još teže donijeti. Meni, koji sam dobio Domovnicu tek nakon Oluje premda sam rođen i cijeli život živio u Šibeniku.

U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom.

Foto: Beta

A rat za mnoge u društvu, nažalost, nije gotov, i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zbog nečeg s čime ni njihovi roditelji nemaju veze, i koja moraju osjećati krivnju samo zato što su Srbi. Baš kao što je to osjećala moja generacija tijekom i nakon rata.

Idem, jer želim olakšati njihovu budućnost. Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje.

Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija, ona je i golema kolektivna trauma. Za Hrvate je ona simbol početka dugo žuđenog mira i prestanka okupacije, za Srbe je ona trauma početka novog egzodusa, stradanja, straha, neizvjesnosti i nemogućnosti povratka u svoje domove.

Svjestan sam da moj dolazak u Knin neće kod većine promijeniti dva različita pogleda na Oluju, ali sam voljan prihvatiti svaku gestu koje ide ka tome da zajedničkom tolerancijom i uvažavanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet, bez obzira na svaku razliku, pa tako i onu u tumačenju zajedničke povijesti.

Od mog odlaska u Knin, puno je važnije graditi atmosferu pomirenja i dijaloga u kojem kao društvo moramo priznati i prihvatiti sve žrtve bez obzira na nacionalnost - napisao je na Fejsbuku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MALI PERICA

pre 3 godine

pa nek ide procice kao i Ceda. . nas pokojni politicar.

dragan

pre 3 godine

boris milosevic ili kako se vec zove ne moze da predstvlja nas prognane srbe 5 augusta u kninu moze samo da ide u svoje licno ime da im kaze hvala za fotelju i time da kao ,,srbin,,opravda etnicko ciscenje. bilo bi dobro da je to samo taj ,,srbin,,sjetimo se slicnih srba od 1918 pa na ovamo koji su 2 puta te iste hrvate stavili pod kisobran pobjednika......ja znam da ovo necete objaviti kao i mnoge moje komentare al sad mi je lakse kad sam ovo napisao...

Nebojša

pre 3 godine

Njemu se otac borio na strani ustasa pa nije ni cudo sto slavi Oluju, ali doci ce Kosava po sve njih, samo polako, za koju godinu, nece zaoad doveka imati nadmoc koja se vec sada vidljivo topi.

tomas gustafsson

pre 3 godine

Једно ми није јасно: ако иде у окупирани Книн на ПРОСЛАВУ усташког чишћења срба из ндх, а у циљу помирења, хоће ли и он тамо да ђипа уз томпсона и хистерично да кличе "за дом спремни"?!? Пошто сви знамо да је то обавезна иконографија и штимунг исте?И како ће тиме помоћи "помирењу"? И још нешто: управо слушам извесног радета вељановског на петоколонашкој Н1! Уби се човек да оправда овог несрећника, а потом ламентира због измена назива улица у Бг. Као, изгубићемо космополитски карактер престонице, и ето, вређамо комшије зато што атентатор на сотониног шегрта павелића добија улицу!! Па докле више ДА ОВО ТРПИМ У СОПСТВЕНОЈ ЗЕМЉИ? П.С. РУКА ТИ СЕ ПОЗЛАТИЛА СОКОЛЕ СРПСКИ БЛАГОЈЕ ЈОВОВИЋУ!

Vlado

pre 3 godine

Sad napadate Borisa Miloševića, koji uopšte nije kriv za Oluju, niti za zločine koji su tamo počinjeni od strane Hrvatske, već oni koji nisu prihvatili plan Z-4 i koji su pobegli u Beograd a ostavili narod u Kninskoj krajini. Zašto ne govorite i pišete o pravim izdajnicima srpskog naroda?! Oluja je samo posledica tvrdoglavosti i političke nezrelosti i gluposti tadašnje elite, koja je predvodila Krajinu, ali i glavešina u Beogradu, koji su ostavili srpski narod, ne samo u Krajini već i u Slavoniji i zapadnom Sremu, da bi na kraju uveli sankcije Srbima u Bosni! To je ISTINA a sve ostalo je LAŽ!

Mapko

pre 3 godine

Vlado promasao si temu, ovde se ne radi o Srbima koji su izdali RSK, no, ovde se radi da jedan srpski politicar, danas, posle 25 godina posle zlocinacke vojne akcije "Oluja" svojom odlukom podrzava zlocinacki poduhvat i zlocine nad Srbima, Boris Milosevic svojom odlukom pljuva i vredja srpske zrtve, vredja izbeglice, covek svojom odlukom itekako priznaje neo-ustaski zlocind nad Srbima i resio da slavi taj zlocin, a takodje kao pravi Hrvat, pravda se i nema stida.

zora

pre 3 godine

Podnesi ostavku covece. To je isto kao da si rekao da JASENOVAC nije postojao. Ne dozvoli da ti se preci okrecu u grobovima. Ako odes dozvolices im da od tebe zahtevaju druge stvari. Nema zaborava fasistickim zlodelima.

Bubuleja

pre 3 godine

Nemušto mi deluje njegovo obrazloženje, ali nemam ništa protiv njegove odluke. Ako misli da će to doprineti nekim boljim odnosima, u redu. Meni je veći problem vaš idiotski naslov. Naime, mi ćemo uvek smatrati tu akciju zločinačkom i to je fakat, ali...realno, oni su tom akcijom uspešno oslobodili deo svoje teritorije. Pitanje svih pitanja je, zašto je srpski narod doveo sebe u mat poziciju, zašto su slušali razne idiote i tako zapečatili sudbinu, zašto...ima toga još, ali šta sad vredi.

Rosa

pre 3 godine

Takvi su uvek bili najgori Moraju se dokazati da je veci hrvat od hrvata Pa otac mu je pucao na te iste iz Oluje sto ocekivati

spasko

pre 3 godine

prodana dusa koja ne poznaje istoriju i istinu , taj covek je fabrikovan virus koji trguje sa srpstvom za sitne pare .

maks

pre 3 godine

"kRAJIŠNICI" su imali "krajiški referendum", još 1990, nakon što su protjerali SVE Hrvate iz te tzv "krajine", njih 250 000. Ali to se nekako stalno "zaboravlja" spomenuti. Pitam se zašto ??? I taj referendum je "prošao" sa 100% glasova ZA. "Referendum" da SVI oni žele živjeti u "srbiji". I eto, sad žive u srbiji. Referendum je "uspio" :)))

Primarijus

pre 3 godine

On ne predstavlja Srbe iz Hrvatsle nego one jadnike koji Hrvatsku priznaju apriorno bez uslova. Njegov otac je bio hrvatski vojnik. Ogromna većina Srba iz hrvatskih gradova nije na to pristala i otišla je u Srbiju ili treće zemlje.

Vrana

pre 2 godine

Jednoga dana bice taj izdajnik i olosh procesuiran i cekace ga veshalica u Kninu! U to sam uveren.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija