• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2020

13:27

PATRIJARH JE BIO NEOBIČAN ČOVEK! Dodik: Irinejev odlazak je za mene lično VELIKI GUBITAK!

Balkan

PATRIJARH JE BIO NEOBIČAN ČOVEK! Dodik: Irinejev odlazak je za mene lično VELIKI GUBITAK!

Podeli vest

Presedavajući Prdsedništva BiH Milorad Dodik oprostio se danas nad odrom patrijarha Irineja poručivši da je on imao snagu i moć da sabere Srbe gde god oni živeli

Okupljeni i danas, dodao je, ispunjavamo svešteničku želju patrijarha da se okupimo i budemo zajedno.

- Danas nas je sabrao njegov odlazak, a do sada su nas sabirali njegovi dolasci - rekao je Dodik.

Prisećajući se njegovih dolazaka u Banjaluku, Dodik se prisetio i njegovih reči da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo, ljubav u Boga, ljubav prema Otadžbini i čoveku.

Istakao je da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

- Bio je pastir svih naš. bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela - poručio je Dodik.

Istoričari će, kazao je Dodik, svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu.

Patrijarh je Crkvu izvodio na sigurno bez buke, živeo je tiho, rekao je Dodik i dodao da je to bio samo paravan iza kojeg se krio čovek koji nikada nije ustuknuo.

Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude "kamen spoticanja", vecć akter pomirenja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

- Njegov odlazak dolazi u izuzetno tškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti - rekao je.

Dodik je rekao i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izražio izrazio nadu da će arhijereji "upraviti kormila naše crkve u pravom smeru".

Istakao je i da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u njegovoj porodici, pa je zato, rekao, Irinejev odlazak, za njega lično veliki gubitak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija