• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.04.2021

09:31

RASPAD SISTEMA VAKCINACIJE U HRVATSKOJ! Dok Srbija ima besprekoran e-portal za prijavu, hrvatski "Cijepise" izazvao totalno rasulo!

Balkan

RASPAD SISTEMA VAKCINACIJE U HRVATSKOJ! Dok Srbija ima besprekoran e-portal za prijavu, hrvatski "Cijepise" izazvao totalno rasulo!

Podeli vest

Dok je portal euprava, koji je napravila naša država, jedan od najboljih i najrestižnijih u svetu, u Hrvatskoj se dešava potpuni skandal zbog propusta u radu portala Cijepise

Platforma hrvatskog Ministarstva zdravstva Cijepise.zdravlje.hr, za čiju su izradu potrošeni milioni kuna, koja je pompezno puštena u rad još u februaru i preko koje su se za vakcinaciju javile desetine hiljada građana, doživela je potpunu propast.

Jutarnji list navodi da, prema podacima županijskih zavoda za javno zdravstvo, u većini županija niti jedna osoba nije uspela da se vakciniše nakon prijave na tu platformu, a one županije koje su pokušale da koriste platformu odustale su jer je sistem naručivanja bio nejasan i pun grešaka što im je na terenu stvaralo nered i haos.

Na najvećem punktu za masovnu vakcinaciju u državi, Zagrebačkom Velesajmu, juče su se vakcinisali isključivo građani kojima su to zakazali izabrani lekari putem sistema CEZIH. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" kažu da su se na to odlučili nakon iskustva iz prethodnih nedelja kad su pokušali da implementiraju i prijavljene s platforme, ali im je odaziv pozvanih s platforme bio veoma - od 20 do maksimalno 50 posto, zbog čega su im brojni termini ostajali nepopunjeni.

Na najvećem punktu za vakcinaciju u Hrvatskoj takođe vlada opšte rasulo. Do sada je vakcinisano više od 30.000 osoba, od čega oko 7000 (23%) preko platforme. I u Varaždinu su pokušali koristiti platformu "cijepise.hr", ali kako je za Jutarnji ispričao Marin Bosilj, direktor varaždinskog Zavoda, proživeli su neverovatan nered koji ne žele ponoviti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Potrebno je i znanje

- Na sam dan vakcinisanja naknadno su nam slali ljude, bez punog imena i prezimena, samo inicijale. Pa smo na punktovima kontrolisali OIB i usporavali deli proces. Takođe, ljudima nije bilo jasno naznačeno da su ih prvo tek upisali kao zainteresovane, a da će tek naknadno dobiti termin. Zbog toga su, kad se otvorio punkt, došli svi upisani. Kažem, haos - ističe i dodaje da su u takvoj zbrci, na dva punkta u tri termina vakcinisali samo 500-tinjak ljudi naručenih preko platforme. Svi ostali, od njih 3900 koji su primili vakcinu na punktovima, termin su dobili preko lekara porodične medicine.

Situacija nije bolja ni na području Karlovačke županije. Tamo se preko platforme "Cijepise" prijavilo svega 1.500 građana što je veoma mali broj u odnosu na 22.450 distribuiranih jedinica vakcine.

O stanju potpunog rasula u hrvatskom zdravstvenom sistemu iz resorsnog ministarstva nisu želeli da govore za medije.

Ovakav razvoj situacije pokazuje da milioni i pompezna najava nisu dovoljni kako bi stvari funkcionisale kako treba. Potrebno je i znanje. A veštine i sposobnosti najbolje se vide u vremenima krize tokom mnogobrojnih iznenadnih izazova. Poredeći sa sa Hrvatskom, Srbija je u tom pogledu pokazala sa kakvim kapacitetima raspolaže. Od prvog dana, naš sistem za prijavu za vakcinaciju, kao i portal "Euprava", funkcionišu besprekorno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 3 godine

Raspad sistema: Hrvati znaju samo dve stvari - da mrze Srbe i da kolju decu koji su "pružali otpor". Cijepi se je nepoznanica. Važno je da fašistički nastrojena Evropa nema nikakvih primedbi na njihove izjave i izgrede.Ta hrvati "su naši" jos od početka Drugog Svetskog Rata. Čak su uspeli da skone i onaj čuveni natpis na jednoj nemačkoj crkvi: "Spasi nas Bože gladi, kuge i hrvata".

zoran

pre 3 godine

Takve kao ti ni majka rođena ne može da voli...idi leči se bre. Vrati se u svoj svinjac i ne pomaljaj njušku..fašisto.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17