• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.12.2017

18:23

(VIDEO) PENTAGON SPREMA NAPAD NA SRBIJU! Vašington kreće u borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu

Vesti

(VIDEO) PENTAGON SPREMA NAPAD NA SRBIJU! Vašington kreće u borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu

Podeli vest

Amerika iz vojnog budžeta planira da u 2018. izdvoji milijarde za rušenje saveza između zemalja Zapadnog Balkana, na prvom mestu naše zemlje, i Rusije. Češljaće sve vojne ugovore koje imamo s Moskvom i brojati rusko oružje u Srbiji

Američko ministarstvo odbrane planira naredne godine "napad" na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom. Zakonom o autorizaciji nacionalne odbrane (NDAA) za 2018, iz budžeta od 700 milijardi dolara Pentagon će izdvojiti milijarde za rušenje saveza između zemalja Zapadnog Balkana, na prvom mestu Srbije, i Moskve.

Putin najveći neprijatelj

Zakonom o budžetu za vojsku, koji je američki predsednik Donald Tramp potpisao u utorak, date su i smernice za delovanje Pentagona. Tako će, prema navodima tog dokumenta, američki sekretar odbrane Džejms Matis naredne godine morati da proceni bezbednosnu saradnju između svake države Zapadnog Balkana i Rusije. 

Precizni spiskovi Pentagonu je potreban precizan spisak ruskih oružanih sistema i ostale vojne opreme i tehnologije vredne više od milion dolara koje je Srbija dobila ili naručila od 2012.

Budući da Vašington osim Srbije i Kosova, Zapadnim Balkanom smatra Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, koje nemaju izraženu saradnju sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom, jasno je da se nove mere odnose samo na našu zemlju.

Tako je administraciji SAD potreban precizan spisak ruskih oružanih sistema i ostale vojne opreme i tehnologije vredne više od milion dolara koje je Srbija dobila ili naručila od 2012. dosad. Pentagon će morati da nabroji i sva učešća vojske Srbije u treninzima ili vežbama sa ruskim trupama, takođe od 2012. dosad. Čelnici američke vojske pobrojaće i sve naše ugovore o bezbednosnoj saradnji sa Rusijom, kao i one o razmeni obaveštajnih podataka.

Tanjug

SAD "PALI" KAVKAZ DA SLOMI PUTINA: Rusija provalila pakleni plan Vašingtona, AMERE UPOZORILA DA SE NE IGRAJU VATROM!

Istovremeno, proceniće kako bezbednosna saradnja između Srbije i Rusije utiče na bezbednosne interese SAD, NATO pakta u celosti i svake NATO članice koja se graniči sa Srbijom.
To se traži od Pentagona jer Rusija i njen uticaj, prema mišljenju američkih zvaničnika, predstavljaju najveću pretnju po SAD.

Povećanje broja vojnika posle sedam godina

Predviđeno je da Pentagon naredne godine poveća broj vojnika, prvi put posle sedam godina.
- Ovo je prva velika investicija u našu vojsku. Vojnici će dobiti i povišice, prvi put nakon osam godina. Počećemo opet da pobeđujemo u ratovima - naveo je Tramp prilikom potpisivanja zakona NDAA.
Međutim, ni on ni taj dokument ne otkrivaju za koliko će broj vojnika biti povećan.

"Veliku pretnju bezbednosnim interesima SAD i njenih saveznika i partnera u Evropi predstavljaju ruske agresivne akcije, uključujući invazije Gruzije 2008. i Ukrajine 2014. Istovremeno Rusija preti NATO saveznicima, ubrzava modernizaciju svoje vojske, ima sposobnost da drugima uskrati pristup određenim područjima, povećava vojnu moć u regionu Arktika i na Mediteranskom moru, a razvija i svoje nuklearne sposobnosti. Takođe, Rusija krši Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, potpisan između SSSR i SAD, kao i Sporazum o otvorenom nebu. Ruska propaganda i sajber-aktivnosti opasni su po bezbednost SAD", navodi se u NDAA.

Crna Gora ojačala savez

Zbog svega toga SAD planiraju da izdvoje ogromna sredstva za sprečavanje ruskog uticaja i rešenje "ruskog pitanja" na Balkanu.
Navodi se da će Pentagon raditi na modernizaciji svoje opreme, da će povećati gotovost svojih snaga u Evropi, intezivno raditi na treningu i naoružavanju NATO trupa i evropskih partnera, kao i da će podsticati saveznike da reaguju na ruske pretnje svim raspoloživim sredstvima. Takođe, povećaće saradnju sa članicama Pakta za stabilnost, kom pripada Srbija, sve u sklopu reakcije na navodnu rusku agresiju.

Amerikanci smatraju da je jak NATO pakt jedini garant stabilnosti u Evropi, te da je zbog toga prijem Crne Gore u taj vojni pakt veliki korak ka jačanju saveza, poboljšanju bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i pokazuje predanost Alijanse politici "otvorenih vrata".

Kako analitičari navode, Makedonija će verovatno biti naredna zemlja sa Balkana koja će biti primljena u NATO, pa će se jak ruski uticaj osećati jedino u Srbiji i Republici Srpskoj. Stoga, smatraju stručnjaci, najveći pritisak SAD naredne godine u ovom području biće usmeren baš na Srbe.

BRUTALNA PORUKA RUSA! SAD DA KOSOVO VRATI SRBIJI: Američki ambasador dobio po prstima zbog izjave da Krim pripada Ukrajini!

Neke od stavki iz budžeta za vojsku SAD

- 66 milijardi dolara izdvojeno za operacije van teritorije SAD
- 10,6 milijardi za 94 borbena aviona
- 12 milijardi ide Agenciji za raketnu odbranu (MDA), i to za kupovinu projektila kojima će SAD moći da se suprotstave pretnji Severne Koreje
- 705 miliona za programe raketne odbrane koje SAD razvijaju zajedno sa Izraelom, uključujući 290 miliona za porudžbine i 268,5 miliona za istraživanja, razvoj i testiranje
- 65 miliona za istraživanja i razvoj raketa srednjeg dometa
* 700 milijardi dolara je ukupni budžet Pentagona za 2018.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlatica

pre 6 godina

KAKVA BEZBEDONOSNA PROCENA S.A.D ??? VALJDA SE TO ZOVE KOLONIJALNA PROCENA !.BALKAN ,HILJADAMA KM UDALJEN OD AMERIKE I KAO UGROZAVA JE ??? PITAM SE,KO CE JEDNOM VEC STATI NA REP TOJ POMAHNITALOJ HOBOTNICI

Miloš

pre 6 godina

Neka izdvoje milijarde i više od toga da bi nam platili štetu i za zlo koje su napravili srbskom narodu na ovom prostoru. 'Milosrdni anđeo' treba da plati. A ako hoće na silu, danas je to nemoguće jer će izazvati rat neviđenih razmera.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija