• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ekspres.hr/Informer.rs

06.11.2019

07:05

RODITELJI SU ČULI PUCNJAVU, NISU NI SLUTILI DA IM JE SIN UPRAVO UBIJEN! Mladi konobar je sanjao o slobodi, a postao je poslednja žrtva BERLINSKOG ZIDA! (VIDEO)

Vesti

RODITELJI SU ČULI PUCNJAVU, NISU NI SLUTILI DA IM JE SIN UPRAVO UBIJEN! Mladi konobar je sanjao o slobodi, a postao je poslednja žrtva BERLINSKOG ZIDA! (VIDEO)

Podeli vest

Berlinski zid je stajao 28 godina, tačnije od 13. avgusta 1961. pa sve do 9. novemra 1989. godine. U tom razdoblju, prema službenim navodima, 136 osoba izgubilo je život na Zidu ili neposredno u blizini granice. Među njima je i Kris Guefroj, poslednja žrtva koja je ubijena samo nekoliko meseci pre pada Zida

Na pokušaj bega navela ga je kobna greška. Jedan njegov poznanik, vojnik, rekao mu je da je povučena naredba za paljbu na begunce.

To je ohrabrilo Krisa (20) koji je tada radio kao konobar. Njegova namera je bila da posle dobijanja poziva za odsluženje vojnog roka, zajedno s jednim prijateljem pokuša da pobegne preko Zida.

U noći 5. febuara 1989. begunci su se sakrili u blizini granice. Njihov pokušaj da se popnu preko Zida aktivirao je alarm. Očevici sa zapadne strane Zida kasnije su pričali da su čuli najmanje desetak pucnjeva. Kris je preminuo nekoliko minuta kasnije, a njegov drug je teško ranje, preživeo je, a onda je premešten u zatvor.

Vlasti Istočne Nemačke pokušali su da sakriju Krisovu smrt. Tadašnji ministar bezdenosti Erlih Melke u jednom pismu naveo je da je samo želeo da zaštiti državu.

Krisova porodica je obavštena o njegovoj smrti tek dva dana kasnije, rečeno im je da je poginuo pri pokušaju napada na zabranjenu zonu.

Njegova porodica je živela blizu zida, te noći su čuli pucnje, ali nisu pretpostavljali o čemu se radi. Tek dve nedelje kasnije, objavili su čitulju u jednim novinama. U njoj je pisalo da je to nesrećan slučaj.

NEMOJTE IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA IZGRADITI ZID KAO BERLINSKI, upozorava Gorbačov! 30 godina od pada Berlinskog zida i dalje NIČU BARIJERE!

Iste večeri radio stanica iz Zapadnog Berlina je dala obavešteje.

- Nejasna formulacija tragičnog načina na koji je Kris zauvek sklopio oči danas posle podne opet se mogla čuti u pogrebnom govoru. Više se o razlogu smrti službeno nije doznalo. Po čitavom groblju bile su raspoređene jake snage državne bezbednosti, a neki od njihovih "civila" prisustvovali su čak i ispraćaju urne - rečeno je tad.

Ovaj mladić je poslednja žrtva Berlinskog zida. Samo pola godine kasnije Istočna Nemačka se raspala. Vojnik koji je pucao na Krisa osuđen je početkom 90-ih na tri ipo godine zatvora.

Krisova majka je pratila to suđenje, a posle objavljivanja presude dala je izjavu.

- Ne spominjite mi zadovoljštinu, nju ne može dobiti niti jedan član pokojnikove porodice. Ali to je deo onoga što smo oduvek hteli da imamo: deo pravde. Onoga što nam je bilo uskraćeno - rekla je ona.

Na mestu na kojem je Guefroj pokušao da preskoči Zid danas se nalazi staza za šetače i bicikliste. Taj čitav deo Berlina je pretvoren u park, a kameni spomenik podseća na mladića koji je poslednja žrtva Zida. Spomenik je predstavljen 2003. godine na Krisov 35. rođendan.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija