• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

02.01.2020

16:48

OVO ĆETE ČITATI BEZ DAHA! Bekstvo iz zatvora borbenim avionom, tuneli ispod Berlina i OSTALI PODVIZI NAJMOĆNIJE KONTRAOBAVEŠTAJNE SLUŽBE NA SVETU!

Vesti

OVO ĆETE ČITATI BEZ DAHA! Bekstvo iz zatvora borbenim avionom, tuneli ispod Berlina i OSTALI PODVIZI NAJMOĆNIJE KONTRAOBAVEŠTAJNE SLUŽBE NA SVETU!

Podeli vest

Nedavno je obeležena je 101. godišnjica formiranja specijalnih jedinica u okviru Sveruske specijalne komisije za borbu protiv kontrarevolucije, spekulacije i sabotaže, zvane - Čeka

Ove jedinice su postale prototip savremene ruske vojne kontraobaveštajne službe. I organizovanje bekstva iz zatvora jedna je od kontraobaveštajnih operacija.

Oficiri ruske vojne kontraobaveštajne službe obeležili su svoj dan 19. decembra. Ovo je pregled nekoliko sovjetskih kontraobaveštajnih operacija koje su kasnije obelodanjene i koje su naterale strane špijune da se dobro zamisle.

Bekstvo iz zatvora borbenim avionom

Za vreme Drugog svetskog rata, nacistički Abver-104, grupa dobro obučenih obaveštajnih oficira, delovao je na frontovima Lenjingrad, Severozapad i Volkov.

(FOTO) OVIM REČIMA JE KGB OPISAO PUTINA! OBJAVLJENI TAJNI DETALJI iz dosijea mladog obaveštajca, ONO ŠTO JE RADIO POSLE POSLA sovjetskoj službi posebno zapalo za oko!

Međutim, Moskva je uspela da ubaci sovjetskog kontraobaveštajnog oficira Nikolaja Andrejeva u Abver-104, gde je saznao da se više od 80 agenata sprema za prebacivanje na sovjetski front i uspeo da ubedi četvoro njih da sve priznaju.

Andrejev je organizovao uspešno bekstvo sovjetskog ratnog zarobljenika Nikolaja Lošakova iz zatvora nacističkim špijunskim avionom.

"Širenje glasina"

Sovjetski kontraobaveštajci su u Drugom svetskom ratu koristili razne metode dezinformisanja nemačke komande, uključujući lažne poruke preko radija, koje su slate uz pomoć predajnika zaplenjenih od neprijatelja.

Među njima je bila i operacija "Berezino", koja je uspešno sprovedena protiv nacističkih tajnih službi u periodu od avgusta 1944. do maja 1945. godine. Njen cilj je bio da se stvori iluzija da velika nemačka oružana grupa deluje iza linije fronta na teritoriji pod sovjetskom kontrolom i da se smanje nacistički obaveštajni resursi hapšenjem i ubijanjem njihovih operativaca poslatih da pomognu tim fiktivnim borcima.

(VIDEO) ZAŠTO PUTIN NE POMERA DESNU RUKU DOK HODA?! Britanci sumnjali da ima Parkinsona, A ODGOVOR NAŠLI U PRIRUČNIKU KGB!

Sovjetska kontraobaveštajna služba formirala je lažni nemački "pokret otpora" pod "komandom" potpukovnika Hajnriha Šerhorna, nemačkog ratnog zarobljenika koji je bio prisiljen da sarađuje sa Sovjetima.

Lov na tvorce raketa

SAD i SSSR su na kraju Drugog svetskog rata krenuli u pravi lov na nemačke naučnike i inženjere koji su učestvovali u kreiranju V-2, prve balističke rakete dalekog dometa sa navođenjem koju je projektovao i napravio kosmički inženjer Verner fon Braun.

V-2 je bila prva balistička raketa dalekog dometa sa navođenjem u svetu. Napravljena je za vreme Drugog svetskog rata u Nemačkoj kao „osvetničko oružje". V-2 raketa bila je prvi objekat poslat u svemir koji su napravili ljudi.

Foto: Pixabay

Sovjetski kontraobaveštajni agenti su u aprilu 1945. godine saznali da velika grupa nemačkih naučnika i saradnika Vernera fon Brauna treba da stigne u SAD.

U toj grupi se nalazio Helmut Grotrup, tvrdokorni antifašista, koji je na kraju pronađen u američkoj zoni okupacije u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata i koji je poslat u Sovjetski Savez.

KAKO SU RUSKI VIDOVITI GENIJALCI BRANILI JUGOSLAVIJU OD BOMBARDOVANJA?! Uz njihovu pomoć OBOREN NEVIDLJIVI F-117, a NATO imao OGROMNE PROBLEME!

Grotrup je u SSSR-u u saradnji sa više od 150 nemačkih naučnika pomogao sovjetskim kolegama da naprave taktičku balističku raketu R-1, što je označilo početak sovjetske raketne ere.

"Tajni" tunel

Berlin je za vreme Hladnog rata postao mesto sukoba sovjetskih i američkih obaveštajnih službi. Amerikanci su u avgustu 1954. godine odlučili da iskopaju tunel koji povezuje zapadni deo grada sa istočnim, u pokušaju da se povežu na telefonske i telegrafske kablove SSSR-a.

Sovjetski kontraobaveštajci su saznali za to od britanskog špijuna Džordža Blejka, koji je radio kao dvostruki agent za SSSR. Moskva je odlučila da ih ne spreči u kopanju tunela, već da to iskoristi za dezinformisanje neprijatelja.

(VIDEO) SNIMAK IZ TAJNE ARHIVE KGB! Rusi su imali u rukama VANZEMALJSKU LETELICU I UNIŠTILI SU JE?!

Kada su sovjetski vojnici u aprilu 1956. godine "slučajno" otkrili tunel, Moskva je njegovu izgradnju osudila kao "kršenje međunarodnog prava" i "kriminalni čin". Kada su zapadne obaveštajne agencije 1961. godine uhapsile Blejka, Amerikanci su konačno shvatili da je tunel prestao da bude tajna još pre nego što je iskopan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija