• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

08.01.2020

19:27 >> 22:06

(VIDEO) POSLEDNJA VEST! Dve jake eksplozije u Bagdadu!

Vesti

(VIDEO) POSLEDNJA VEST! Dve jake eksplozije u Bagdadu!

Podeli vest

Iran i SAD su razmenili poruke preko švajcarskog diplomatskog kanala, navodi švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova! Mediji u SAD spekulišu da su direktno komunicirali Trampa i Hamnei, ali to ne mogu da potvrde. CNN potvrdio da je došlo do kontakta

22:03 - Dve eksplozije odjeknule su u prestonici Iraka, Bagdadu, javlja RT.

 

 

Još nije poznato šta je eksplodiralo, ali odmah nakon toga uključene su i sirene.

19.49 - Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da američka administracija mora da prekine provokacije prema Teheranu.

- Pažljivo pratimo situaciju oko napada na američke baze u Iraku. Treba da osiguramo bezbednost naših vojnika, kao i da prekinemo nepotrebne provokacije administracije predsednika (Trampa) i da apelujemo na Iran da prestane sa nasiljem - napisala je ona na Tviteru.

19.00 - Da je došlo do kontakta Teherana i Vašingtona potvrdio je i CNN, ali ne navodi šta je bila tema razgovora, niti da li su direktnu komunikaciju ostvarili Tramp i Hamnei! 

Švajcarci, s druge strane, navode da su obe strane bile uključene u slanje poruke, mada ne precizira koja je zemlja pokrenula dijalog kao i da li je  razgovor u toku. 

Izvor nije precizirao kako su razmenjene poslednje poruke. Ovaj diplomatski kanal je uvek dostupan i redovno se koristi za konzularna pitanja, a na njega se uveliko oslanjalo tokom razmene zarobljenika krajem prošle godine. Ali u kriznoj situaciji, upotreba kanala je mnogo značajnija, objasnio je izvor upoznat sa kanalom.

17:43 - Američki predsednik Donald Tramp se obratio naciji.

- Nijedan Amerikanac nije povređen u sinoćnjem napadu iranskog režima. Nismo imali žrtava“, rekao je Tramp. „Naše velike američke snage spremne su na sve - istakao je Tramp.

Američki predsednik je rekao i da Iranu nikada neće biti dopušteno da napravi nuklearno oružje.

- Iran je vodeći sponzor terorizma i razvija nuklearno oružje koje predstavlja pretnju za slobodni svet. Shodno mom naređenju, američke oružane snage eliminisale su teroristu, generala Kasima Solejmanija, koji je odgovoran za smrt hiljada vojnika - rekao je Tramp.

17:12 - Parlament u Bagdadu zatražio je da se svi strani vojnici povuku iz Iraka, ali Vašington to do daljeg ne namerava da učini jer za vladu Sjedinjenih Američkih Država ta zemlja i dalje je strateški veoma važna.

15:40 - Iračko predsedništvo osudilo je danas napad Irana na dve iračke vojne baze u kojima se nalazila američka vojska i ponovilo da se radi o kršenju iračkog suvereniteta.

Kabinet predsednika Barhama Saleha naveo je da je sudbima američkih trupa u Iraku unutrašnja stvar zasnovana na pravnim sporazumima o borbi protiv takozvane Islamske države, prenosi AP. U saopštenju se dodaje i da je Irak ranije odbio da bude početna tačka za agresiju protiv bilo koje zemlje i da bude izvor pretnji bilo kojoj zemlji u okruženju. 

Irački premijer javno je rekao da američka vojska mora da napusti tu zemlju nakon napada dronom u kome je ubijen vrhovni komandant Irana u Bagdadu Kasem Sulejmani, a parlament je doneo neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na povlačenje vojska SAD.

15:30 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas raketni napad Irana na vojnu američku bazu u Iraku.

Stoltenberg se oglasio na Tviteru, detalji pročitajte OVDE.

14:46 - Dok svet čeka odgovor SAD na iranski napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku, analitičari ocenjuju da bi napad mogao istovremeno da pruži obema stranama častan izlazak iz krize - Irancima da pokažu da su se osvetili za ubistvo generala Kasema Sulejmanija, a Amerikancima da ocene da je napad bio ograničene prirode te da ne zahteva novi odgovor, ocenjuju svetski mediji.

Kompletnu analizu pročitajte OVDE.

Foto: Reuters/shutterstock

 

14: 40 - Američka vojska je napustila dve baze na severoistoku Sirije u pravcu Iraka, prenosi državna agencija „Sana“. Detalje pročitajte OVDE.

12: 30 - Evropska unija pozvala je na prekid vojnih akcija i povratak dijalogu u regionu Iraka, Irana, šireg Bliskog Istoka i Libije. Opširnije o tome PROČITAJTE OVDE.

11:42 - Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel izjavio je danas da predsednik SAD ne želi rat sa Iranom već diplomatsko rešenje, ali je upozorio da će Vašington uzvratiti ako Teheran pređe crvenu liniju, a to je eventualna pogibija američkog ili savezničkog vojnika. Opširniju izjavu PROČITAJTE OVDE.

Foto: Tanjug

 

11:00 - Evropske zemlje članice NATO čekaju reakciju SAD na iranske raketne udare na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku, rekao je danas diplomatski izvor u Briselu za TAS S.

"Evropski saveznici NATO čekaju odgovor Vašingtona. Potom će uslediti reakcija Alijanse", naveo je taj izvor. Iran je noćas projektilima gađao dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, što je osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija.

10:25 -  Francuska ne planira da povuče svojih 160 vojnika raspoređenih u Iraku posle iranskih raketnih napada na dve baze u Iraku koje koriste američki vojnici, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor francuske vlade.

Prethodno je portparol francuske vojske saopštio da u iranskom raketnom napadu u Iraku niko od francuskih vojnika nije povređen.

10:00 -  Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da će Izrael žestoko odgovoriti na svaki napad i poručio da čvrsto stoji uz Sjedinjene Američke Države, kao i da podržava ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

"Ko god pokuša da nas napadne, primiće najjači udarac", poručio je Netanjahu u Jerusalimu.

BRUTALNA OSVETA! IRANCI OBJAVILI SNIMAK: Ovako su RAKETIRANE AMERIČKE VOJNE BAZE (VIDEO)

09:45 - Pojedine svetske aviokompanije preusmerile su letove kako bi izbegle vazdušni prostor Iraka i Irana nakon raketnih napada Irana na dve baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Australijski Kvantas saopštio je da će promeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji leteli 40 do 50 minuta duže. Melezija erlajns je takođe saopštio da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti vazdušni prostor Irana. Singapur Erlajnz je naveo da će i njihovi avioni na putu ka Evropi izbegavati vazdušni prostor Irana.

9.44 Iranski predsednik poručio je danas SAD da je Vašington možda "odsekao ruku" iranskom vojnom generalu Kasemu Sulejmaniju, ali da će zauzvrat biti odsečena "američka noga" u regionu. 

Foto: AP PHOTO

 

09:00 - Iran je zapretio da će bombardovati Izrael i Dubai ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku.

"Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će svaka teritorija koja posluži kao početna tačka za agresivne akte protiv Irana biti gađana", saopštila je Iranska nacionalna garda.

Iranska garda takođe je zapretila da će bombardovati Haifu u Izraelu i Dubai u Emiratima, prenosi Dejli mejl.

08:45 - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da je raketni napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku "šamar" Americi, ali da "vojna akcija nije dovoljna".

 

 

Hamnei je dodao da "korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča", navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje, prenosi AP.

On je u govoru pohvalio vrline generala Kasima Sulejmanija koji je ubijen u nedavnom američkom napadu u Iraku rekavši da je on "veliki, hrabar ratnik".

08:30 - Ali Šamhani, sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost poručio je da Amerikance čeka najgora noćna mora ukoliko se ne povuku.

 "Ako američke trupe dobrovoljno ne napuste naš region, biće odneseni horizontalno!", rekao je Šamhani.

08:00 - Rano jutros, Američka federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, a nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dve baze u Iraku.

U saopštenju FAA navodi se da zabrana korišćenja tog vazdušnog prostora "zbog povećanih vojnih aktivnosti i pojačanih političkih tenzija na Bliskom istoku što je ogroman rizik za američku civilnu avijaciju".

07:30 - Zvanični predstavnik Pentagona Džonatan Hofman izjavio je da je sinoć oko 23:30 po srednjeevropskom vremenu Iran ispalio više desetina balističkih projektila na snage SAD i međunarodne antiterorističke koalicije u Iraku.

Kako je saopštila televizija Ej-Bi-Si, pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, u raketnom napadu je oštećen američki objekat u okolini grada Erbil na severu Iraka, kao i aviobaza Ajn el Asad na zapadu zemlje.

 

 

07:00 - Magazin „Njuzvik“, pozivajući se na izvore u iračkoj obaveštajnoj službi saopštio je da je napad na dva objekta koje koriste Amerikanci izveden balističkim i krstarećim raketama. Televizija „Hadat“ je saopštila da je u raketnom granatiranju aviobaze Ajn el Asad uništeno nekoliko američkih aviona.

Nekoliko projektila eksplodiralo je unutar baze Ajn el Asad u Iraku u kojoj su smešteni američki vojnici. Iranska revolucionarna garda saopštila da je počeo napad. Hezbolah: Osveta je počelaNajmanje šest projektila pogodilo je bazu Ajn el Asad u Iraku, ali za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

 

 

Nedugo posle prvih eksplozija, iranska Revolucionarna garda saopštila je da je na bazu Ajn el Asad ispaljeno na desetine projektila.

Revolucionarna garda je upozorila sve okolne zemlje da će se naći na meti napada ukoliko iz njih američke snage budu pokretale napade.

 

 

Američke oružane snage su, ubrzo nakon eksplozija, potvrdile da su projektili ispaljeni sa iranske teritorije.

Iranska televizija je, posle proglasa Revolucionarne garde, emitovala i snimak počezka raketnog napada.

Hezbolah, libanska šiitska milica sa bliskim vezama sa Iranom, objavila je ”početak osvete” za smrt generala Kasima Solejmanija. 

O raketnom napadu hitno je obavešten i američki predsednik Donald Tramp, rekla je njegiva predstavnica za medije Stefani Grišam. 

NEMAČKA VOJSKA BEŽI IZ IRAKA, ALI NE I CRNOGORCI! A, AKO ZATREBA BRANIĆE AMERE DO... Milo dokazao da je najodaniji plaćenik Vašingtona!

Druga naveće američka baza u Iraku, nalazi se oko 160 kilometara zapadno od Bagdada i u prošlosti je bila meta napada Islamske države. U njoj je krajem 2018. godine boravio Tramp.

U toj bazi su stacionarani dronovi ”riper” za koje se veruje da su prošle sedmice upotrebljeni u napadu u kojem je ubijen iranski general Kasim Solejmani. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srdjan

pre 4 godine

u 2.45 su ameri uveli informacionu blokadu jutube su ocistili

Maxmen

pre 4 godine

Interesantno,kad su ameri roknuli Soulejmanija rekli su nemojte odgovarat platit ce te veliku cenu,sad Iranci bombarduju i kazu isto. Ima se osjecaj da i jedni i drugi imaju dozu straha od protivnika. Tek se sad vidi da su trenutno Kina i Rusija prve velesile svjeta,a ostali druga liga.

Realan

pre 4 godine

Kina možda Rusi treća liga,amateri već zadnjih 50god,sa Čečencima se mučili nekoliko godina.

Janko90

pre 4 godine

Neka se komsije koje su pozurile u nato, spreme za Iran!:) Rat je neizbezan, cene goriva ima da probiju plafon.

Djuradj

pre 4 godine

Baba Vanga je prorekla veliki rat izmedju Usa i Irana,kao krvoproliće velikih razmera videcemo sta ce biti....

MilosObilic1389

pre 4 godine

Дај Боже, да нас светско лудило - заобиђе...! Нама је било доста...Превише је деце остало сирочад, и превише ветерана проси испред цркве...

zora

pre 4 godine

Svaki americki predsednik MORA da ima svoj rat. Neverujem da je to odluka Trempa vec lobija naoruzanja. Oruzje se mra prodavati.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Све моје симпатије су на страни иранског народа. али кад се сетим шта су све радили по Босни... И како су тамо у Босни стали на страну исте те АМЕРИКЕ И НАТО, борећи се за оног ЛУДОГ АЛИЈУ... а против српског народа, кажем себи: БОГ ЗНА ШТА РАДИ...!? Дошла и ... "Босна" на наплату... И једнима и другима...Слава тебе Боже - слава Тебе...! Али се молим ... - поштеди нас овог пута...!? Ми смо барем данас... - НЕУТРАЛНИ...!! Нека тако остане...Немамо разлога да "навијамо"...Верујте старом Лали...Немамо разлога...

usaf

pre 4 godine

US.Army baze uopce nisu pogodjene!Ovo je samo za radikalne Irance-'gadjali smo baze i osvetili se',a to sto su promasili-nema veze!!!

dzo

pre 4 godine

nisu americke baze, nego iracke kasarne u kojim aj emozda bilo americkih vojnika

Marko

pre 4 godine

Zanima me samo, kakvo je mišljenje naših šiptara kojima je amerika stvorila državu i kojima je ustupila teritoriju za njihovu najveću vojnu bazu na balkanu, da li će biti uz svoju braću muslimanima ili će se i dalje dodvoravati amerikancima.

Papundek

pre 4 godine

Samo predstava za javnost, sve je ovo vec unapred smisljeno, svesno zrtvovanje zarad visih ciljeva. Nazalost zivimo u vremenu u kome su dvorske budale i ludaci vladari zivota i smrti

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija