• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/jutarnji list

20.03.2020

10:14

Kineski naučnici UPRAVO SU OTKRILI BROJKE VAŽNE ZA CEO SVET u borbi protiv koronavirusa: DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA NJIH

Vesti

Kineski naučnici UPRAVO SU OTKRILI BROJKE VAŽNE ZA CEO SVET u borbi protiv koronavirusa: DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA NJIH

Podeli vest

Naučnici su objavili svoja najnovija saznanja!

Bolest Covid-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom u svetu gde je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze, a više od 9.000 ljudi je umrlo.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela prošle nedelje da je virus smrtonosan za 3,4 posto zaraženih.


Ali, zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je verovatno jako podcenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.


Po zaključku ekipe kineskih naučnika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu "Nature Medicine", nakon razvoja simptoma Covida-19 postoji 1,4 odstoo verojatnosti smrtnog ishoda.

- Procena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sistemu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva - napisali su naučnici.

Foto: Tanjug/AP

 

Kontinentalna Kina je 29. februara beležila 79.394 potvrđenih slučajeva i 2.838 umrlih (ili 3,5 posto smrtnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Vuhanu.

Ali autori smatraju da blaži slučajevi nisu ubrojeni i smatraju da je njihova procena smrtnosti prikladnija za procenu.

Broj umrlih "prie svega zavisi od težine simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu centra pažnje" napisali su.

Istraživanje koje je vodio infektolog sveučilišta u Hong Kongu Džozef Vu bavilo se i odnosom starosti i smrtnosti.

Postoji pet puta viša verovatnoća da će umreti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 odsto manje ugroženi od sredovečnih.

Opasnost od razvoja umerenih simptoma do teških raste oko 4 odsto po godini starosti između 30 i 60 godina.

Džozef Vu smatra da su te informacije važne za Europu koja je sada epicentar pandemije.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija