• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2020

23:25

POKUŠAJ SKRIVANJA SOPSTVENE NESPOSOBNOSTI! Zapad optužio šefa SZO da radi za Kinu

Vesti

POKUŠAJ SKRIVANJA SOPSTVENE NESPOSOBNOSTI! Zapad optužio šefa SZO da radi za Kinu

Podeli vest

Američki i britanski političari tvrde da Tedros Adanom Gebrejesus, u dogovoru sa Sijem Đinpingom, nije na vreme upozorio ostatak sveta na epidemiju koronavirusa i da je učestvovao u prikrivanju tačnog broja zaraženih i umrlih u Kini

Zapadne zemlje, na čelu sa Britanijom i SAD, koje ne mogu da se pomire sa tim da je Kina mnogo bolje reagovala na epidemiju koronavirusa od njih, optužile su šefa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa da radi za Sija Đinpinga. Američki i britanski političari tvrde da Gebrejesus, u dogovoru sa Sijem, nije na vreme upozorio ostatak sveta na epidemiju, te da je aktivno učestvovao u prikrivanju tačnog broja zaraženih i umrlih u Kini.

Krio i epidemije kolere?!

Brojni zapadni funkcioneri, kako bi sakrili sopstvenu nesposobnost, obrušili su se na Gebrejesusa nakon što je prošle nedelje u medije iscurio navodni izveštaj američkih obaveštajaca, u kojem oni tvrde da je razmera epidemije koronavirusa u Kini bila mnogo veća nego što je objavljeno. U tom dokumentu kritike su upućene na račun Sija zbog toga što nije mnogo ranije upozorio planetu na smrtonosni virus, već je epidemiju prijavio SZO tek 31. decembra.

 Realnost

Gebrejesusove pohvale kineskom režimu zbog načina na koji se izborio sa epidemijom nemaju uporište u realnosti
Član kabineta britanskog premijera

Zapadni političari sada tvrde da je u tom navodnom zataškavanju kineski predsednik imao direktnu pomoć šefa SZO. Kao "dokaz" navode to što je Gebrejesus više puta pohvalio Sija Đinpinga, rekavši da se fantastično borio protiv širenja zaraze i da je kupio vreme ostalim državama, omogućivši im da se spreme za epidemiju.

Neimenovani visoki zvaničnik iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je da je Gebrejesus od samog početka na kineskoj strani.

- Sasvim je jasno da on štiti Kinu. Njegove pohvale kineskom režimu zbog načina na koji se izborio sa epidemijom nemaju uporište u realnosti - rekao je taj zvaničnik.
Slično misli i britanski poslanik Bob Sili.

- Svedoci smo užasne štete koju pandemija može da napravi zbog toga što je SZO bila previše mekana prema Kini. Ako želimo da zaštitimo svet od budućih pandemija, od presudnog je značaja da na čelu SZO imamo nezavisnu ličnost - istakao je Sili.

On je aludirao na ranije navode u britanskim medijima u kojima je Gebrejesus predstavljen kao kineski čovek u SZO.

- U pitanju je čovek koji je uz veliku pomoć kineskog režima došao na čelo SZO, i to nakon što je kao ministar zdravlja u Etiopiji tri puta zataškavao epidemije kolere. On je zbog toga odan režimu Sija Đinpinga, pa je skrivao stvarne podatke u vezi sa koronavirusom u Kini, a posebno to da se zaraza prenosi sa čoveka na čoveka - pisala je britanska štampa.

Kina svetu pomogla opremom od 1,5 milijardi dolara

Nakon što je na svojoj teritoriji zaustavila širenje koronavirusa, Kina je u Evropu i Ameriku izvezla medicinsku opremu u vrednosti od 1,5 milijardi dolara kako bi pomogla drugim zemljama da se izbore sa epidemijom. Veliki deo te opreme stigao je u ugrožena područja kao humanitarna pomoć.
Prema zvaničnim podacima, Kina je od 1. marta do 4. aprila izvezla milijarde hirurških maski, milione zaštitnih odela, ali i 16.000 respiratora.

Promocija kineskih laži

Osim Britanaca, Gebrejesusa su napali i Amerikanci, uprkos tome što je njihov predsednik Donald Tramp, i nakon proglašenja globalne epidemije, koronavirus nazivao manje opasnim od običnog gripa. Republikanski senator Mark Rubio samo je jedan u nizu američkih zvaničnika koji je optužio Gebrejesusa da je smišljeno učestvovao u "promociji kineskih laži" i da je "favorizovao kineskog predsednika Sija".

Nezavisni analitičari, međutim, ocenjuju da su optužbe na račun Gebrejesusa deo zapadne propagande, koja ima za cilj da skrene pažnju naroda sa nesposobnosti njihovih političara.

- Kina je svima primer kako se treba boriti protiv ovakve epidemije. Upravo je Kina ta koja je ostalima dala vremena da se spreme za širenje zaraze. Za to što su se zapadni lideri ponašali opušteno i što su kasno reagovali ne mogu da krive Kinu, niti šefa SZO - ocenjuju analitičari.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 2 godine

Prvi znaci korone su se pojavile u Miralendu u vojnoj laboratoriji bioloških otrova. To su objavile i lokalne novine. Simptomi su bili upla pluća i poznati siptomi korone. Laboratorija je zatvorena, a ni Tramp nije bio obavešten. Dalji tok znate . Fauči dolazi u Kinu uz finansijsku podršku Bil Gejtsa i nastavlja rad,a ujedno se u Huabeju održavaju vojne Olimpijske igre. Slučajno tamo putuju dva Engleska naučnika za biološke otrove i jedan agent MI 6. Istim avionom se vraćaju preko Hong Konga. Verovatno su pogledali malo cene na pijaci.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija