• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.07.2020

11:58

AMERIČKE IGRE U JUŽNOM KINESKOM MORU! Prete i huškaju azijske zemlje da uđu u sukob sa Kinom, a onda će ih, kao i do sada ostaviti na cedilu!

Vesti

AMERIČKE IGRE U JUŽNOM KINESKOM MORU! Prete i huškaju azijske zemlje da uđu u sukob sa Kinom, a onda će ih, kao i do sada ostaviti na cedilu!

Podeli vest

Zapadni mediji su zabrinuti zbog tenzija u Južnom kineskom moru i pitaju se da li je zbog pandemije i depresije izazvane ekonomskom krizom Amerika spremna za sukob sa Kinom

Državni sekretar Majk Pompeo ove nedelje je uputio novu pretnju:

- Svet neće dozvoliti Pekingu da tretira Južno kinesko more kao svoju carsku luku. Aerika će pružiti podršku našim južnoistočnim azijskim saveznicima i partnerima u odbrani suverenih prava na resurse u njihovim vodama i mi odbacujemo svaki kineski pokušaj da progura "moć nam daje pravo" nad Južnim kineskim morem - grmeo je američki sekretar Pompeo. 

Ovim govorom Pompeo je još jedanput potvrdio da Amerika ne priznaje kineske pretenzije na 90 odsto Južnog kineskog mora, kao ni ekskluzivna prava na ribarenje i naftu i gas.

U svojim političkim promenama sada Amerika sva ova prava priznaje kineskim rivalima: Vijetnamu, Maleziji, Indoneziji, Bruneima i Filipinima.

Kako bi dokazali da Pompeo ne izgovara samo prazne reči, Amerikanci su poslali razarač "Ronald Regan" i nosač aviona "Nimic" sa grupom ratnih brodova u Južno kinesko more. Ove nedelje je američki razarač "Ralf Džonson" naoružan navođenim raketama provokativno plovio pored spornih ostrva Spretli.

Foto: Rojters

Međutim, šta pretnje Majka Pompeo predstavljaju zaista, pitaju se zapadni mediji.

Da li priznanjem prava ovih zemalja u Južnom kineskom moru Pompeo tvrdi da će svojim brodovima ući u rat sa Kinom ukoliko Kinezi potope neki od brodova ovih pet nacija?

Da li će zaista Amerikanci da se bore umesto Filipina za njihova "prava" u Južnom kineskom moru, i da li je Pompeo ovim tvrdnjama povukao "crvenu liniju" čije bi prelaženje značilo rat sa Amerikom? I da li Amerikanci zaista veruju da će se sada Kina povući i odreći prava na Južno kinesko more samo zato jer im Amerika preti i ne priznaje joj to pravo?

Odgovor se može nazreti na primeru Hongkonga koji su SAD ubeđivale da mu sve demokratkse zemlje "čuvaju leđa". 

Više od godinu dana marširali su i protestovali verujući da će im Amerika obezbediti nezavisnost, a kada je Pekingu prekipelo izglasali su zakon o ukidanju specijalnog statusa Hongkonga.

 

 

"Demokratske zemlje" predvođene Amerikom protestovale su i pretile sankcijama, a zapravo su samo stavile protestante u lošiju situaciju.

Amerika je reagovala time što je ukinula privilegovana prava Hongkongu, a to je opet najviše pogodilo ljude za čija prava se Amerika navodno bori.

U junu je usledio novi napad na Peking, Pompeo je optužio kinesku vladu da sprovodi nasilnu sterilizaciju i abortuse nad ujgurskoj manjini u provinciji Sinkjang. Prema navodnim izveštajima, tvrdio je tada Pompeo, Kina krši pravo na život i osnovna ljudska prava.

Kina, sa druge strane nije preterano reagovala na ove optužbe, odbacila je američke tvrdnje i rekla: "Gledajte svoja posla".

Tako je i na pretnje u vezi Južnog kineskog mora Kina odgovorila:

- Amerikancima se čini da mogu da upravljaju svim morima na svetu.

Američke pretnje, ali i odgovor na njih iz Pekinga uvode svet u mračnije doba od Hladnog rata, tvrde mediji sa Zapada i pitaju se da li je Amerika uopšte spremna da vodi čak i Hladni rat sa Kinom.

Foto: printscreen

Kina nije Sovjetski savez, i ne nedostaje joj strateško naoružanje niti ekonomski, tehnološki ili industrijski zaostaje za Amerikom.

Američki stručnjaci tvrde da nije moguće izolovati Kinu kao nekad Sovjetski savez.

- Kada smo pokretali ratove na Bliskom Istoku, nismo mogli da znamo kada će se sve to okončati. Da li uopšte uzimamo u obzir gde nas sukob sa Kinom može odvesti, i najvažnije, kako bi to moglo da se završi po nas (Ameriku) - zabrinuto opominju zapadni mediji.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija