• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2020

08:10

AMERIKANCIMA JE RUSKA ARMATA RAK RANA, SADA SU DOPREMILI RAZORNU DŽAVELIN NA BALTIK... Šta bi se dogodilo u sukobu moćne Putinove tvrđave i Pentagonove protivtenkovske uzdanice! (VIDEO)

Vesti

AMERIKANCIMA JE RUSKA ARMATA RAK RANA, SADA SU DOPREMILI RAZORNU DŽAVELIN NA BALTIK... Šta bi se dogodilo u sukobu moćne Putinove tvrđave i Pentagonove protivtenkovske uzdanice! (VIDEO)

Podeli vest

Sve do danas Džavelin predstavlja najmoćnije američko pešadijsko antitenkovsko (ATGM) oružje i ima nekoliko puta veću moć od ručnog bacača granata kojei se dugo koristio

Treća generacija ručnog raketnog lansera FGM-148 Džavelin (Javelin) predstavlja najnapredniji sistem u svetu.

Njegova jedinstvenost leži, pre svega, u sistemu automatskog navođenja raketa, kao i u promenljivosti putanje leta u zavisnosti od prirode cilja. Raketa može da leti i horizontalno i pod krivim zavojem, dok pada u gornji, slabo zaštićeni deo tenka.

Postavlja se pitanje, kako se zaštititi od tako naizgled savršenog oružja? I da li bi najnoviji ruski tenk T-14 na platformi Armata mogao da joj se suprotstavi?

 

 

Skoro svi ATGM-ovi, uprkos impresivnim karakteristikama, približnog dosega leta i proboja oklopa, imaju "Ahilovu petu" u obliku elektronike koja se može prevariti ili zaslepiti raznim kompleksima optičko-elektronskih kontramera.

Skoro svi protivtenkovski sistemi druge generacije su poluautomatski i usmereni su duž laserskog snopa, operater mora da drži nišan na tenku sve dok raketa ne pogodi cilj.

Raketa Džavelin, međutim, ne mora jer koristi infracrveni tragač, koji, grubo rečeno, leti usmeren prema toploti. Nema toplotnih zamki poput onih koje stvara tenk, što znači da je teže prevariti takvu raketu.

Na "Armati" za ove slučajeve postoji multifunkcionalni aktivni zaštitni kompleks (KAZ) "Afganit".

AMERIKA NAORUŽAVA BALTIK! Estoniji isporučili moćne protivtenkovske sisteme Džavelin! (VIDEO)

Minobacači "Afganit-a", prepoznatljivi kao cevi na bokovima kupole, koji ispaljuju sopstveni eksplozivni naboj u dolazeću raketu, granatu ili projektil, rade samo u horizontalnoj ravni, poput skoro svih KAZ-ova, bilo da je to "Drozd" ili izraelski "Trofej" (mine minobacača "Arene", uprkos činjenici da pucaju vertikalno, takođe neutrališu samo projektile koji lete horizontalno).

Pitanje je da li Armata, ako njen "Afganit" nije u stanju da neutrališe projektil koji je razvijen početkom devedeseth, poseduje sistem koji ovom izazovu može odgovoriti.

Stručnjaci podsećaju da je "Afganit" multifunkcionalni sistem na tenku Armata, i da pored mina i modernog radarskog i senzorskog sistema poseduje mogućnost aktiviranja aerosolske "zavese".

Ali, kako neka aerosolna zavesa može da zaustavi raketu?!

Aerosol je jednostavan, ovo je slučaj kada se ogroman broj sitnih čestica nalazi u suspenziji u vazduhu. U slučaju aerosolne zavese, ulogu sitnih čestica igraju tzv. šuplje aluminosilikatne mikrosfere tj. milioni mikroskopskih šupljih metalnih kuglica.

One blokiraju čitav domet infracrvenog zračenja rakete Džavelin, što znači gubitak mete za raketu! Tenk jednostavno postaje nevidljiv za ATGM!

Na tenku "Armata" postoje čak tri ovakva sistema, dva su smeštena na vrhu kupole i njihova uloga je da stvore zavesu oko tenka (jer se kupola okreće).

Za ostalu municiju sličnoj Džavelin raketi, Armata ima i treći sistem koji je sakriven iza kupole. Sa nje granata izleće napred i kreira "zavesu" ispred tenka.

 

 

Šta ako Džavelin uspe da probije "zavesu", ili sistemi na Armati zakažu?

Oklop Armate je sastavljen od više slojeva i varira od 90 do 150 centimetara. Čak i ako kumulativno dejstvo Džavelina uspe da probije 100 centimetara oklopa, to i dalje ne bi bilo dovoljno da nanese ozbiljnu štetu u funkcionalnosti tenka ili ugrozi posadu.

 

Posada je dodatno zaštićena u specijalno oklopljenoj kapsuli i ne može biti ugrožena. 

Ovo bi moglo da se dogodi samo ukoliko bi sva tri sistema zaštite na Armati zakazala, u realnosti, direktan pogodak najefikasnije američke rakete Džavelin u ruski tenk je gotovo nemoguć.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija