• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.10.2020

11:11

TEŠKI MESECI SU PRED NAMA! Merkelova uputila dramatičan APEL, kako će izgledati zima, Božić... TO SE ODLUČUJE NAREDNIH DANA!

Vesti

TEŠKI MESECI SU PRED NAMA! Merkelova uputila dramatičan APEL, kako će izgledati zima, Božić... TO SE ODLUČUJE NAREDNIH DANA!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je danas apel građanima da je neophodno učiniti sve kako bi se sprečilo da se korona virus nekontrolisano širi


„Nalazimo se u veoma ozbiljnoj fazi pandemije korona virusa. Iz dana u dan raste broj novozaraženih. Pandemija se širi ponovo brže i to brže nego na početku, pre pola godine. Nalazimo se pred teškim mesecima. Kako će izgledati zima, kako će biti naš Božić, to se odlučuje narednih dana i nedelja. To odlučujemo mi svi našim delovanjem”, podvukla je ona u nedeljnoj poruci.


Merkelova je istakla da smatra da je važan svaki dan u borbi da sprečavanja da se virus širi nekontrolisano.

„Zato je potrebno da se kontakti svakog zaraženog moraju obavestiti, kako bi se prekinuo lanac infekcije. Zdravstvene vlasti u tome daju veliki doprinos, ali tamo gde je broj zaraženih visok, ne mogu sve da postignu“, upozorila je ona.

Merkelova je rekla da svako može doprineti da se broj zaraženih smanji, i to pre svega kroz doslednog pridržavanja distance, nošenja maski i poštovanja pravila higijene.

„Ali moramo sada ići i korak dalje. Nauka jasno kaže da širenje virusa direktno ima vezu sa brojem kontakata, susreta koji svako od nas ima. Ako svako od nas sada privremeno smanji susrete izvan sopstvene porodice onda možemo uspeti u zaustavljanju i preokretanju trenda rasta infekcija”, rekla je ona.

Merkelova je apelovala na građane da se susreću sa značajno manje ljudi, kako izvan, tako i kod kuće. Zamolila je građane i da odustanu od svakog putovanja koje nije hitno potrebno, na proslave, kao i, ako je to moguće, ostanu kod kuće, odnosno u mestu stanovanja.

„Znam da to zvuči ne samo oštro, već je to i u pojedinačnim slučajevima veliko odricanje. Međutim morao se privremeno toga držati, jer to činimo i za nas same. Za sopstveno zdravlje i svih onih kojima možemo poštediti oboljenje. To činimo kako naše zdravstvo ne bi bilo preopterećeno, kako bi škole i obdaništa mogla ostati otvorena, činimo za našu privredu i naša radna mesta”, objasnila je ona.

Podsetila je da je Nemačka u prvih šest meseci dobro prošla kroz pandemiju zbog jedinstva i poštovanja pravila, zbog razuma i brizi o drugima.

“To je najdelotvornije sredstvo koje trenutno imamo protiv pandemije. Potrebnije je nego ikada”, zaključila je Merkel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17