• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

16.11.2020

09:00

PUTIN RASKRINKAO PREVARU VEKA, POHAPSIO BANDU, A SADA OD MOSKVE TRAŽE 50 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE ! Vrhovni sud Holandije dao sebi pravo da odlučuje o Jukosu i Hodorkovskom!

Vesti

PUTIN RASKRINKAO PREVARU VEKA, POHAPSIO BANDU, A SADA OD MOSKVE TRAŽE 50 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE ! Vrhovni sud Holandije dao sebi pravo da odlučuje o Jukosu i Hodorkovskom!

Podeli vest

Rusija osporava najveću svetsku arbitražnu presudu na Vrhovnom sudu Holandije, jer je petnaestogodišnja bitka oko imovine nekadašnje najveće naftne kompanije u zemlji došla do vrhunca.

U februaru ove godine je holandski Žalbeni sud potvrdio prethodne odluke suda s Ugovorom o energetskoj povelji i naložio Moskvi da bivšim deoničarima Jukosa isplati 50 milijardi dolara plus kamate, nakon što je ruska vlada 2003. preduzela mere zbog optužbi za prevaru i utaju poreza. 

Najveća odšteta u Istoriji

U međuvremenu je pravni tim Rusije zatražio od najviših holandskih sudija da intervenišu i obustave odluku, a Vrhovni je sud početkom ovog meseca počeo da prima argumente Moskve. 

Niži sud, tvrde, nije razmotrio kršenje antikorupcijskih zakona od strane kompanije, kao ni to da oni koji bi imali koristi od nagodbe nisu niti "bona fide" niti "strani" investitori zaštićeni Ugovorom o Evropskoj energetskoj povelji. .

Kako se slučaj odštete za deoničare Jukosa odugovlačio, tako je razotkrio napetosti između ruskog i međunarodnog prava. Iako je Moskva u početku bila potpisnica Ugovora o Energetskoj povelji, Rusija ga nikada nije ratifikovala i primenila ga je samo privremeno. 

Štaviše, kao i u mnogim drugim zapadnim zemljama, nedavni ruski ustavni amandmani dali su ruskom Ustavnom sudu ovlašćenja za preispitivanje presuda stranih i međunarodnih pravosudnih tela.

Iznos od 50 milijardi dolara plus dodatni troškovi postupka čini ovaj slučaj najznačajnijom arbitražom u istoriji u svetu. Ukupna predložena nagodba slična je godišnjem proračunu koji Rusija izdvaja za odbranu.

Pravna bitka dolazi u vreme kada se odnosi između Moskve i Evropske pogoršavaju. U oktobru se ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov oglasio u vezi s rastućom napetošću sa zapadnim državama, rekavši kako je "verovatno najbolje da prestanemo razgovarati s onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i koji ne razumeju potrebu međusobnog dijaloga s poštovanjem."

KLJUČA U AMERICI, BAJDEN U PROBLEMU! BIVŠA TUŽITELJKA SAD: IMAM DOKAZE ZA VELIKU ZAVERU - giganti, političari i mediji pokrali izbore!

Pravni postupak možda će samo povećati razdor između Kremlja i EU, što će samo pojačati ruske tvrdnje da je Evropska Unija otvoreno antiruska.

Rast carstva Jukos

Jukos je bio među brojnim poslovnim divovima koji su proizašli iz tržišnih reformi započetih za vreme Mihaila Gorbačova 1980, ali ozbiljno ubrzanih 1990. kada je tadašnji predsednik Boris Jeljcin krenuo u liberalizaciju privrede. 

Foto: Fotoilustracija

Postao je dragulj poslovnog carstva kontroverznog oligarha Mihaila Hodorkovskog, jer je ono što je postalo poznato kao šema "Zajmovi za deonice" zapravo omogućilo ogromno bogatstvo nekolicini ljudi. Ova i slične licitacije dovele su do stvaranja klase oligarha u Rusiji.

Niz ovakvih ekonomskih reformi i povećanje političke autonomije ponuđenih republikama započele su niz događaja koji su razbili Sovjetski Savez. 1991. 

Oružane snage, potpomognute tvrdokornim komunistima, krenule su u borbu za kontrolu vojnim napadom . U kultnim scenama uz pomoć kojih je došao na mesto predsednika novoosnovane Ruske Federacije, Jeljcin je, uzjahavši tenk, okupio narod protiv puča.

Kako je jedan politički sistem ustupao mesto drugome, politička pripadnost i poslovna verodostojnost Hodorkovskog pružila mu je jedinstvenu poziciju, a on je uvršćen u prvu Jeljcinovu vladu kao ekonomski savetnik. 

Brze tržišne reforme ili kako se to zvalo "šok terapija" koju je provodio Jeljcinov tim značili su da su milioni Rusa gotovo preko noći izgubili životnu ušteđevinu. Cela industrija zaustavljena i siromaštvo se brzo povećalo.

SRBI, NE BRINITE, IMAĆETE ODLIČNU SARADNJU S BAJDENOM! Beograd je "zaradio poene u Americi", Balkan je stabilan samo zahvaljujući Srbiji!

Ali to je stvorilo i mogućnosti za ljude poput Hodorkovskog! Vlada je pokušavala rasprodati državne kompanije i njihovu imovinu radi podsticanja privrede. Jukos je bila jedna od takvih kompanija, osnovana iz naftnih operacija u Sibiru i Samari i spremna za prodaju. Ekonomski haos koji je vladao u tom periodu stvorio je efikasan metod "svima dostupno" na nameštenoj aukciji". Hodorkovski je sa svojim prijateljima kupio kompaniju za samo 170 miliona dolara, iako je njena stvarna vrednost u to vreme bila pet milijardi dolara, što je navelo jednog ekonomskog savetnika da prodaju opiše kao "prevaru veka".

Jukosov raspad

Na vrhuncu, Jukos je proizvodio 20 odsto ruske nafte, što ga čini jednim od najvećih svetskih preduzeća. Kompanija, osnovana privatizacijom državnih industrija nakon pada Sovjetskog Saveza, bila je kruna kontroverznog oligarhijskog poslovnog carstva. Hodorkovski je smatran najbogatijim čovekom Rusije, a lično bogatstvo mu je procenjeno na 15 milijardi dolara. Tako je bilo sve do hapšenja zbog optužbi za prevaru 2003. godine.

Kao Jeljcinov naslednik, Putin je umanjio političku moć oligarha. Hodorkovski je postao istaknuti kritičar Kremlja, ali tvrdio je da se njegovo protivljenje odnosi na nedostatak demokratije i liberalnih vrednosti.

U međuvremenu je zbog nepodmirenog poreza od 27 milijardi dolara proizašlog iz kriminalnih radnji Jukosovog menadžerskog tima, imovina kompanije zamrznuta, što je dovelo do propasti. Sada već bivši oligarh odslužio je 10 godina zatvora nakon što je osuđen, ali je pušten 2013., nakon predsedničkog pomilovanja od Putina.

MAKEDONCI, UZALUD STE KREČILI, BUGARI VAM NE DAJU U EU, DOK NE PRIZNATE DA STE BUGARI! Zaev priznao: Sofija će nas blokirati, nema dileme!

Hodorkovski je tvrdio da je osuđujuća presuda isključivo rezultat njegovog protivljenja Kremlju. Međutim, iako je niz zahteva podnet Evropskom sudu za ljudska prava, sud je u presudio da njegovo suđenje nije bilo politički motivirano.

Konačna presuda DSC u slučaju koja će koštati 50 milijardi dolara plus dodatni sudski troškovi, za Jukos trebalo bi da bude objavljena 2021. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 3 godine

Опет прештампавате хрватске пропагандне пасквиле. Кад видим да пише "прорачун" уместо "буџет" дође ми да се исповраћам.

zoki

pre 3 godine

Holandija umislila da je Rusija njihova kolonija . Svašta . hahaha

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija