• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2021

10:59

PROFESOR SA HARVARDA TVRDI Vanzemaljci su nas posetili 2017. godine! "Izviđač" izveo opasan MANEVAR kod sunca, pa se uputio ka ZEMLJI!

Vesti

PROFESOR SA HARVARDA TVRDI Vanzemaljci su nas posetili 2017. godine! "Izviđač" izveo opasan MANEVAR kod sunca, pa se uputio ka ZEMLJI!

Podeli vest

Profesor sa Harvarda veruje da nas je posetio vanzemaljski objekat 2017. godine

U svojoj novoj knjizi "Vanzemaljci: Prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje", teorijski fizičar Avi Loeb iznosi svoju teoriju o objektu neobičnog oblika koji je ušao u naš Sunčev sistem pre nekoliko godina.

Međuzvezdani objekat nazvan "Oumuamua" prvi put je primećen teleskopom Pan-STARRS na havajskoj opservatoriji Haleakala 2017.

Istraživači su utvrdili da je prošao kroz ekliptičku ravan 6. septembra iz pravca Vege, zvezde u sazvežđu Lira. To je oko 25 svetlosnih godina udaljeno od naše planete. Samo tri dana kasnije, Oumuamua (na havajskom: izviđač) počeo je da ubrzava prema suncu, pre nego što se na kraju približio Zemlji 7. oktobra, "brzo se krećući ka sazvežđu Pegaz", tvrdi Loeb.

Foto: Printscreen You Tube

Neki naučnici tvrde da je Oumuamua, za koju se veruje da je prvi međuzvezdani objekat otkriven u našem Sunčevom sistemu, bila samo još jedna kometa. Međutim Loeb, predsedavajući odseka za astronomiju Univerziteta Harvard, odbacuje tu pretpostavku jer se previše oslanja na "poznato".

- Šta bi se dogodilo kada bi pećinski čovek video mobilni telefon? - upitao je Loeb u razgovoru za Njujork post.

- Celog svog života gledao je kamenje i pomislio bi da je to samo jedan kamen koji sija.

 Loeb kaže da postoje dva velika detalja koja sugerišu da Oumuamua nije bila samo kometa, već deo vanzemaljske tehnologije.

Prvi detalj su dimenzije predmeta, jer je utvrđeno da je "pet do deset puta duži nego što je bio širok". Loeb tvrdi da oblik sličan cigarama nije tipičan za prirodni svemirski objekat.

Foto: NASA

Ali teorijski fizičar kaže da je najveći detalj koji podupire njegovu teoriju kretanje Oumuamue.

- Ubrzano udaljavanje od sunca bilo je to što je kamili slomilo leđa - kaže Loeb i objašnjava da bi gravitaciona sila sunca dovela do toga da se prirodni predmet kreće brže kako se približava, a na kraju bi predmet bio odgurnut nazad, usled čega bi se sporije pomerao kako se odmiče.

Loeb ističe da se to nije dogodilo sa Oumuamuom, koja je ubrzavala postepeno, a zatim sve brže 
ali u izuzetno statistički značajnoj meri kako se sve više udaljavao.





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija