• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.06.2021

14:55

G7 UDARA NA MULTINACIONALNE KOMPANIJE?! Utvrđena minimalna stopa poreza, jedna stvar će iz korena sve promeniti!

Tanjug/AP

Vesti

G7 UDARA NA MULTINACIONALNE KOMPANIJE?! Utvrđena minimalna stopa poreza, jedna stvar će iz korena sve promeniti!

Podeli vest

Grupa G7 postigla je danas istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija

Kako javljaju agencije, ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da minimalna poreska stopa bude 15 odsto. Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde kompanije obavljaju poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo.

Velike kompanije su ranije često svoja sedišta prijavljivale u državama sa niskim poreskim stopama i tamo selile svoje profite, iako su zaradu ostvarivale prodajom na drugim tržištima. Britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je da su ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja potpisali sporazum nakon susreta u Londonu, javio je AP.

On je ocenio da je postignut istorijski dogovor kojim se obezbeđuje da tehnološki giganti plaćaju adekvatan porez i kojim se rešava problem njihovog izbegavanja plaćanja poreskih obaveza.

"Zadovoljstvo mi je da saopštim da su ministri finansija G7 danas, nakon godina diskusija, postigli istorijski dogovor o reformi globalnog sistema oporezivanja kako bi ga prilagodili globalnom digitalnom dobu i, što je od ključne važnosti, da osiguramo da odgovarajuće kompanije plate odgovarajući porez na odgovarajućem mestu", rekao je Sunak u video objavi na Tviteru.

Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu. Britanija je domaćin oba skupa pošto je trenutno predsedavajući ovoj grupi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17