• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.07.2021

16:11

GRAĐANSKI RAT NA VRATIMA! Lavrov objasnio u kom slučaju će se Rusija UMEŠATI U AVGANISTANU!

Reuters

Vesti

GRAĐANSKI RAT NA VRATIMA! Lavrov objasnio u kom slučaju će se Rusija UMEŠATI U AVGANISTANU!

Podeli vest

Rusija neće ništa preduzimati po pitanju Avganistana, gde se nakon povlačenja američkih snaga vode borbe između vojske i talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), dokle god se situacija razvija samo na teritoriji te države, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

- U skladu sa činjenicom da su talibani zauzeli pogranične položaje na granici sa Iranom i Tadžikistanom - sve dok se to dešava na teritoriji Avganistana, mi ne planiramo da preduzimamo nikakve mere, osim što ćemo uporno pozivati da se politički procesi, koje su svi Avganistanci usmeno podržali, započnu što je pre moguće - rekao je on.

Ministar je naglasio da dešavanja u Avganistanu brinu Rusiju u pogledu mogućih „prelivanja neprilika“ na teritoriju njenih saveznika.

Lavrov je dodao da Rusija podržava sprovođenje sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i pokreta „Taliban“, koji je zabranjen u Rusiji.

- Pomoću posredovanja Sjedinjenih Američkih Država opredeljeni su koraci za normalizaciju situacije, pokretanje političkog procesa, postizanje sporazuma o prelaznom periodu, a zatim i o konačnim parametrima kako će Avganistan dalje živeti. Jasno je da će ta pitanja rešavati Avganistanci, ali oni sporazumi koji su postignuti između Vašingtona i talibana, njih su, koliko ja znam, svi odobravali. Mi smo za to da se oni i ispunjavaju - rekao je Lavrov.

U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta "Taliban" koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.

Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija