• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

15.07.2021

14:42

STRAŠNO NEVREME SE ŠIRI EVROPOM I ODNOSI ŽIVOTE! Belgija poplavljena, u Turskoj srušene kuće, Slovačka bez struje! /FOTO, VIDEO/

Tanjug/AP

Vesti

STRAŠNO NEVREME SE ŠIRI EVROPOM I ODNOSI ŽIVOTE! Belgija poplavljena, u Turskoj srušene kuće, Slovačka bez struje! /FOTO, VIDEO/

Podeli vest

Najmanje dve osobe su poginule, a šest osoba se vodi kao nestalo nakon što su obilne kiše pogodile tursku severoistočnu obalu Crnog mora i izazvale poplave i klizišta, saopštili su danas turski mediji

Snažan pljusak pogodio je provinciju Rize koja je prouzrokovala pomeranje automobila i urušavanje niza kuća, prenosi agencija AP. Obilne kiše takođe su zatvorile pristup desetinama sela i prekinule napajanje.

Telo 75-godišnje žene pronađeno je među ruševinama njene trospratne kuće u okrugu Muradie u mestu Rize, dok su njen suprug i još jedan muškarac prijavljeni kao nestali. Spasilački timovi upućeni u region tragali su za ukupno šest osoba u tri okruga za koje se još uvek ne zna.

Kako se navodi, u misiji spašavanja i traganja za nestalima pomažu i psi tragači i ronioci. Turski crnomorski region često pogađaju razorne kiše i bujične poplave. 

Obilne padavine dovele su do poplava i u Belgiji u kojima je uništeno na hiljade kuća, a najmanje dve osobe su izgubile život.

Francuska poslala spasioce

"Našu zemlju trenutno pogađaju ekstremne kiše. Duboko saosećamo sa svim pogođenim porodicama i lokalnim vlastima", poručio je belgijski premijer Aleksander de Kro.

U nekoliko provincija, uključujući Lijež i Namur, proglašena je vanredna situacija i evakuacija nakon što je voda probila rečna korita. Zaustavljene su i pojedine železničke linije, a zbog vode su zatvoreni i drumski putevi koji vode ka Holandiji.

Foto: Tanjug/AP

Belgijske vlasti su danas aktivirale Mehanizam EU civilne zaštite koji omogućava da se u zemlju hitno dopremi materijal i ljudstvo za suzbijanje poplava. Francuska je odmah najavila da u Belgiju šalje tim od 40 spasilaca i helikopter.

Fon der Lajen obećala pomoć

”Moje misli su sa porodicama žrtava razornih poplava kako u Belgiji tako i u Nemačkoj, Luksemburgu i Holandiji, i sa svima koji su izgubili svoje domove. EU je spremna da pomogne", poručila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Foto: Tanjug/AP

Nevreme u noći između srede i četvrtka izazvalo je prekid u napajanju strujom u centralnoj Slovačkoj i ostavilo više od 30.000 domaćinstava bez struje, izjavio je portparol energetskog preduzeća Miroslav Gejdos.

Snabdevanje je ubrzo nastavljeno, ali je više od 9.000 domaćinstava i dalje isključeno sa mreže. Najozbiljnije pogođeni okruzi su Rimavska Sobota i Poltar, kao i regioni Liptov i Povazie.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija