• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

20.07.2021

11:13

(VIDEO) NEMCI BESNI, NEKO ĆE ROBIJATI ZBOG OVOG! BERLIN ZNAO DA SE SPREMA KATASTROFA, devet dana ranije stiglo je upozorenje, ali...

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) NEMCI BESNI, NEKO ĆE ROBIJATI ZBOG OVOG! BERLIN ZNAO DA SE SPREMA KATASTROFA, devet dana ranije stiglo je upozorenje, ali...

Podeli vest

Sistem za uzbunjivanje u slučaju elementarnih nepogoda u Nemačkoj našao se na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tokom poplava koje su prošle nedelje pogodile zapadne delove Nemačke

Rasprava u Nemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji preneli izjave nekih stručnjaka koji su istakli kako je Nemačka od evropskih institucija bila više puta upozoravana na dolazak ogromnih količina padavina.

Zašto je izostala reakcija

Devet dana ranije Nemačka dobila upozorenje, a 24 sata ranije precizne podatke

Britanski hidrolog i jedan od osnivača Evropskog sistema za upozorenje od poplava Hana Klok je rekla kako je Nemačka 24 sata uoči izlivanja reke Ar bila upozorena na tu mogućnost. Kasnije je upravo u ovom području poginulo više od 100 osoba.

- Prve naznake da se sprema katastrofa su Nemačkoj upućene su devet dana pre izlivanja reka, a 24 sata pre je Nemačka dobila precizne podatke gde će doći do poplava", rekla je ona za "Sandej tajms".

Ona je i za Nemački javni servis ZDF rekla kako je Nemačka bila upozorena ali da je očito došlo do „pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospela do građana".

(VIDEO) ŠTA REĆI, KINA NAPRAVILA NAJBRŽI VOZ NA SVETU - IĆI ĆE 600 KM/H! Ameri, Nemci, Francuzi, Englezi ovo mogu samo da sanjaju!

Ministarstvo unutrašnjih poslova savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije priznalo je da je već prošlog ponedeljka, dva dana pre poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Šuster branio se od kritika i tvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionisala na nivou komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

- Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja - rekao je Šuster.

On je istovremeno kazao kako nije moguće precizno reći na kojim mestima bi se reke mogle izliti.

Šuster se založio za to da se u sistem uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kada, kao što je bio slučaj prošlog nedelje, kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.

Broj stradalih i dalje raste

Podsetimo, u poplava koje su pogodile delove zapadne Evrope poginulo je najmanje 189 ljudi, a stotine ih se još uvek vode kao nestale. Više desetina hiljada ljudi napustilo je svoje domove, a mnogi i dalje nemaju pristup struji i pijaćoj vodi.

KOGA ĆE CRNA GORA ŠPIJUNIRATI?! ALBANCE I HRVATE NE SMEJU, ITALIJU TEK, ZNAČI SRBIJU?! NATO ustupa Podgorici softver za praćenje!

Poplava, do koje je došlo zbog rekordnih količina padavina, prvo je zahvatila delove zapadne Nemačke, a zatim i susednu Belgiju i Holandiju.

Nemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Zehofer odbacili su optužbe o neefikasnom sistemu uzbunjivanja, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu su u Nemačkoj, nakon povlačenja vode, otkriveni prave razmere razaranja gde su bujice za sobom ostavile pustoš, blato i haos. Pometeni su čitavi gradovi.

RUSIJA UDALJENA 2,6 KILOMETARA OD NAJVEĆE POBEDE PROTIV AMERA! Sve su učinili da spreče Moskvu, pretili su, ucenjivali, uvodili sankcije, ali...

Nakon povlačenja vode, stanovnici Nemačke se sada suočavaju s velikim naslagama mulja i blata koji mogu podstaknuti nastanak novog talasa epidemija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija