• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.08.2021

22:48

DESET DOLARA LAŽNA POTVRDA O VAKCINACIJI! Zbog ovoga jednom muškarcu preti 120 godina zatvora!

Reuters

Vesti

DESET DOLARA LAŽNA POTVRDA O VAKCINACIJI! Zbog ovoga jednom muškarcu preti 120 godina zatvora!

Podeli vest

Farmaceut iz Čikaga Tangtang Džao (34) uhapšen jer je iz kompanije u kojoj je radio krao kovid propusnice i prodavao ih za deset dolara po komadu. Zaradio je svega 1.250 dolara, a sledi mu kazna od 120 godina zatvora

Apotekar Tangtang Džao (34) iz Čikaga u SAD uhapšen je u utorak jer je iz farmaceutske kompanije u kojoj je radio krao blanko potvrde o vakcinaciji i potom ih na internetu prodavao za deset dolara po komadu. On je na taj način zaradio svega 1.250 dolara, a sada mu preti čak 120 godina zatvora jer je optužen za krađu državne imovine, tešku prevaru i ugrožavanje javnog zdravlja.


Kupilo ih 11 ljudi
Kako javljaju američki mediji, Džao je bio zaposlen u farmaceutskoj kompaniji "Volgrins", koja širom SAD ima hiljade punktova za vakcinaciju protiv koronavirusa. Istraga je pokazala da je Tangtang ukrao 125 nepopunjenih potvrda o primljenoj vakcini, koje u pojedinim državama SAD služe kao propusnice za ulazak na javna mesta. On ih je prodavao preko internet sajta Ibej, a utvrđeno je da je 11 osoba od njega kupilo ukupno 125 kovid propusnica. Sve one su bile originalne i na sebi su imale pravi žig Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, institucije koja jedina u Americi ima dozvolu da ih štampa.


Tamošnja javnost, ali i istražitelji, posebno su bili šokirani niskom cenom potvrda o vakcinaciji, budući da ih je posrnuli farmaceut prodavao za svega deset dolara po komadu.
- Svesno prodavanje kovid propusnica nevakcinisanim osobama dovodi milione Amerikanaca u opasnost. Međutim, staviti tako malu cenu na bezbednost naše nacije nije samo uvreda za sve one koji se bore protiv pandemije nego i težak federalni zločin sa ozbiljnim posledicama - rekao je Emerson Bjui, glavni agent FBI u Čikagu.


Optužnica od 12 tačaka
Američko ministarstvo pravde saopštilo je da će uhapšenom farmaceutu u saveznoj državi Ilinois biti suđeno po 12 tačaka optužnice, a da je za svaku zaprećena maksimalna kazna od deset godina robije. Ukoliko bude osuđen, ostatak života bi mogao da provede iza rešetaka.
Tangtangu nije dozvoljeno da se brani sa slobode da ne bi uticao na svedoke, te se on nalazi u pritvoru. Suđenje mu počinje narednog utorka pred okružnim sudom Ilinoisa.

Kovid propusnice obavezne u 14 država

Od ukupno 50 američkih saveznih država, u 14 su potvrde o primljenoj vakcini neophodne za ulazak na javna mesta, poput restorana, bioskopa, muzeja ili noćnih klubova. U tim državama vakcina je, takođe, obavezna i za sve zaposlene u državnim službama. S druge strane, 20 američkih država zabranilo je kovid propusnice, uz ocenu da one predstavljaju "kršenje ljudskih prava".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17