• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Marc Vandepitte

26.08.2021

07:00

MISLITE DA SU AMERI IZGUBILI RAT U AVGANISTANU?! U velikoj ste zabludi, rat protiv terorizma i talibana je laž, U POZADINI JE...

Reauters

Vesti

MISLITE DA SU AMERI IZGUBILI RAT U AVGANISTANU?! U velikoj ste zabludi, rat protiv terorizma i talibana je laž, U POZADINI JE...

Podeli vest

Umesto borbe protiv terora, rat protiv terora je samo podstakao terorizam. To je dimna zavesa za SAD da zadrži svetsku dominaciju i zadrži Kinu pod kontrolom, kao i odličan izgovor za vojnoindustrijski kompleks da i dalje stvara bogatstvo

Rat protiv terorizma počeo je pre dvadeset godina nakon napada 11. septembra. Pentagon je krenuo u rat protiv Al Kaide i njihovih pokrovitelja, talibana. Zaista čudan razvoj događaja, budući da su Al Kaidu sami stvorili. 

Ukus sopstvenog leka

Niko drugi nego Hilari Klinton, tadašnja američka državna sekretarka, priznala je da se bore protiv terorista koje su sami stvorili i sami finansirali.

Avganistan se pokazao samo kao početak. Strane intervencije Zapada u Iraku i Siriji stvorile su terorističke grupe poput ISIS i Jabhaat al-Nusre. Rat protiv Libije doveo je do haosa u celom regionu i dao krila brojnim džihadističkim grupama. Opljačkali su libijski arsenal oružja, pokrenuvši svete ratove u brojnim susednim zemljama. Danas su fundamentalističke terorističke grupe aktivne u deset afričkih zemalja.

Američki predsednik Obama je 2009. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. Nekoliko godina kasnije, bombardovao je sedam zemalja istovremeno. Toliki se rat neminovno vraća kao bumerang u lice. Počev od 2015. godine, zapadne zemlje su bile pogođene talasom terorističkih napada. Ili, kako su rekli džihadisti: "Zapad kolje ovcu, ali ne želi da ima krv na odeći".

Kome koristi ovo?

Sramotni poraz u Avganistanu možda nije kraj rata protiv terorizma. Umesto borbe protiv terora, ovaj „beskrajni rat" je samo podstakao terorizam. Piromani su vatrogasci. Danas Pentagon sprovodi protivterorističke aktivnosti u 85 zemalja. Ovo održava ratnu industriju da radi punom parom, dok baroni vojne industrije ubiru ogroman profit.

RUSKI AVIONI ULETELI U AVGANISTAN, IMALI SU SAMO JEDAN ZADATAK! Putin izdao naređenje, Šojgu odmah pokrenuo akciju!

Troškovi resursa i ljudskih života su zapanjujući. Kao rezultat ratnog nasilja nakon 11. septembra, ubijeno je više od 800.000 ljudi, od kojih je skoro polovina bila civilno stanovništvo. Broj ratnih izbeglica i raseljenih lica kao rezultat rata protiv terorizma je do sada 37 miliona.

Foto: AP/Tanjug

U međuvremenu, cena američkih ratova nakon 11. septembra već je dostigla zapanjujući iznos od 6,4 biliona dolara. To je 320 milijardi dolara godišnje ili osam puta više od onoga što UN procenjuju da je potrebno za svu svetsku humanitarnu pomoć.

Nafta i drugi minerali

Dva su glavna razloga zašto su SAD napale Avganistan. Prvi razlog bila je nafta, tačnije buduća izgradnja velikog naftovoda od Kaspijskog mora preko zemlje do Pakistana. I prvi avganistanski predsednik i novi američki ambasador u Avganistanu posle 2001. godine ranije su radili za Unocal, veliku američku naftnu kompaniju koja je dugo imala planove za naftovod kroz Avganistan. 

SVET NA NOGAMA, DA LI JE ODZVONILO KORONI?! OTKRIVENO ANTITELO KOJE MOŽE NEUTRALISATI SVE POZNATE MUTACIJE VIRUSA! Ovo je vest koja se čekala...

Prvi strani ugovor koji je novi avganistanski predsednik potpisao odnosio se na izgradnju naftovoda od Turkmenistana do lučkog grada u Pakistanu, preko Avganistana...

Američka vojska i geolozi otkrili su 2010. da avganistansko podzemlje sadrži dragocene minerale vredne 1.000 milijardi dolara. To uključuje gvožđe, bakar i zlato. Ali još važniji su retki zemljani metali. 

Možda jedna od najvećih rezervi litijuma na svetu nalazi se u Avganistanu. Litijum je bitna, ali retka komponenta baterija i drugih tehnologija od vitalnog značaja za rešavanje klimatske krize. Sada znamo da su rezerve litijuma u Boliviji bile jedan od glavnih razloga puča protiv Eve Moralesa 2019. godine

Okret prema Kini

Drugi važan razlog je uspon Kine. Nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza, SAD su se etablirale kao neprikosnoveni lider svetske politike. „Naš prvi cilj", rekao je Pentagon 1992. godine, "je sprečavanje ponovnog pojavljivanja novog rivala. Moramo zadržati mehanizam za odvraćanje potencijalnih konkurenata čak i od težnje ka većoj regionalnoj ili globalnoj ulozi."  

Trideset godina kasnije, Kina je postala glavni „rival" kome treba posvetiti pažnju.

Avganistan je deo ove priče. Zemlja se nalazi u blizini Novog puta svile i graniči se sa zapadnom provincijom Sinđang u kojoj žive Ujguri.

U iskrenom govoru 2018. godine, Lorens Vilkerson, bivši šef osoblja Kolina Pauela, otkrio je prave razloge njihovog prisustva u Avganistanu:

- Mi smo u Avganistanu kao što smo bili u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata. To nema nikakve veze sa Kabulom i izgradnjom države, nema veze sa borbom protiv talibana i nema nikakve veze sa borbom protiv bilo koje terorističke grupe. Sve to ima veze sa tri primarna strateška cilja.

ŠIPTARI, VREME JE ZA UZBUNU! TREBA DA VAS BRINE BEKSTVO AMERA IZ AVGANISTANA! Danijel Server vam nije rekao celu istinu!

Osim što drži Pakistan pod kontrolom „sa potencijalno najnestabilnijim nuklearnim zalihama na zemlji", pukovnik u penziji pominje dva razloga direktno povezana sa Kinom.

- Američka vojska u Avganistanu jedina je čvrsta sila koju Sjedinjene Države imaju u blizini centralne kineske inicijative "Pojas i put" koja se proteže širom Centralne Azije. Ako bismo morali da utičemo na tu vojnu silu, u poziciji smo da to učinimo u Avganistanu."

- Treći razlog zašto smo tamo je to što postoji 20 miliona Ujgura. Ako CIA mora nastaviti s operacijom koristeći te Ujgure kao što je Erdogan učinio u Turskoj protiv Asada, onda dobro, ako bi CIA htela destabilizovati Kinu, najbolji način bi bio stvaranje nemira i udruživanje sa tim Ujgurima koji bi pritiskali Han Kineze u Pekingu iz unutrašnjosti, a ne iz inostranstva."

Nema hladnog rata

Sve ovo jasno stavlja do znanja da rat protiv terorizma nije ništa drugo do izgovor. To je dimna zavesa za SAD da zadrže svetsku dominaciju i odličan izgovor za vojno-industrijski kompleks da nastavlja da se bogati.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Rat protiv terorizma je potpuni fijasko i gadost. Nažalost, Vašington neće odustati, upravo suprotno. Danas postoji čak i opasnost od važnog novog fronta: novog Hladnog rata protiv Kine.

Ovaj novi hladni rat mogao bi imati još pogubnije posledice od rata protiv terorizma. U Izjavi o zabrani hladnog rata vrlo se oštro kaže: "Sve agresivnije izjave i radnje koje američka vlada preduzima u vezi s Kinom predstavljaju pretnju svetskom miru i prepreka su za uspešno rešavanje za čovečanstvo uobičajenih pitanja s kojima se suočavaju, poput klimatskih promena, kontrole pandemija, rasne diskriminacije i ekonomskog razvoja.

Pokret za mir ima mnogo posla.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Liber

pre 2 godine

pa naravno,samo su budale mislile da su amerikanci "izgubili rat" sa talibanskim odrpancima.upotreba fosilnih goriva se smanjuje i tek ce se smanjivati sto znaci da ce nafta sa bliskog istoka biti nepotrebna i zato se zapad polako izvlaci sa bliskog istoka jer nema skoro vise nikakvih interesa tamo sem izraela.sto se tice litijuma,najvece rezerve su u boliviji i nemackoj,cak i srbija ima vece rezerve litijuma od afganistana.sigurno je da bi amerikanci vec odavno zapoceli iskopavanja ruda i minerala i u afganistanu da je to procenjeno ko profitabilno

zora

pre 2 godine

Svi znamo da ni jedan njihov rat nema veze ni sa demokratijom a ni sa spasavanjem jedne nacije od nekih izmisljenih neprijatelja. Cilj je uvek bio PLJACKA. Oni su pljackasi sveta. EU sile ih prate da bi se domogli nekog dela te pljacke. Koliko je samo ubijenih civila a i vojnika koje kucu odvoze u sanducima a rodbini pevaju pesmu kako je patriotski poginuo za slobodu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija