• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.12.2021

09:23

MAKRON: BRITANIJU VODI OBIČAN KLOVN! Lideri dve velike svetske sile u ratu!

Reuters

Vesti

MAKRON: BRITANIJU VODI OBIČAN KLOVN! Lideri dve velike svetske sile u ratu!

Podeli vest

Francuski predsednik u razgovoru sa svojim savetnicima Borisa Džonsona nazvao klovnom, koji nije dobar ni za šta, te je konstatovao da je Britanija zbog njega postala cirkus, otkriva list "Le Canard Enchaine"

Francuski predsednik Emanuel Makron misli da je britanski premijer Boris Džonson "klovn", koji "nije dobar ni za šta" i kome se "ništa ne može verovati", otkriva ugledni pariski nedeljnik "Le Canard Enchaine". Prema navodima toga lista, Makron je u razgovoru sa svojim savetnicima prošle nedelje ocrnio britanskog kolegu, zaključivši da je "Velika Britanija cirkus od zemlje", te da sa tom državom ne vredi praviti nikakve dogovore jer neće biti ispoštovani.

Foto: Reuters

Boris Džonson i Emanuel Makron


Kako "Le Canard Enchaine" saznaje, Makron je pobesneo na Džonsona nakon prošlonedeljne tragedije na Lamanšu, kad se najmanje 27 migranata udavilo pokušavajući da pređe iz Francuske u Englesku. Makron je, prema pisanju tog lista, bio u Zagrebu kad se nesreća dogodila, ali je telefonom odmah pozvao Džonsona kako bi dogovorili zajedničku strategiju za rešavanje izbegličke krize. Međutim, dok su dva državnika razgovarala, Džonson je na Tviteru objavio otvoreno pismo francuskom predsedniku, u kojem na nimalo diplomatski način izlaže plan za regulisanje prelaska kanala Lamanš. To je toliko naljutilo Makrona, da nije birao reči. 

Nođ u leđa

Boris normalno priča sa mnom, razgovaramo kao odrasli ljudi, a onda nam na podmukao i ružan način zabode nož u leđa
Emanuel Makron


- Boris normalno priča sa mnom, razgovaramo kao odrasli ljudi, a onda nam na podmukao i ružan način zabode nož u leđa. S njim je uvek isti cirkus. U privatnim razgovorima kaže da mu je žao što se tako ponaša, ali da mora pre svega da sluša britansku javnost. Tužno je videti da tako veliku državu, s kojom bismo mogli mnogo toga da uradimo, vodi klovn. Britanija je postala cirkus od zemlje zbog njega. On nije dobar ni za šta - rekao je Makron svojim savetnicima u Zagrebu 24. novembra, dan posle tragedije u Kaleu. 

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Boris Džonson

Haos posle bregzita


Mediji podsećaju da su odnosi Francuske i Velike Britanije već duže vreme opterećeni brojnim međusobnim sukobima, optužbama i aferama, te da diplomatski rat bukti još od bregzita. Dve zemlje su od tada u carinskom ratu, a odnosi su se dodatno srozali nakon što su Amerika i Britanija nagovorile Australiju da raskine ugovor sa Francuskom o kupovini nuklearnih podmornica, vredan više desetina milijardi dolara. Sukob je eskalirao nakon tragedije u Lamanšu, a "Le Canard Enchaine" piše da je Makron svojim savetnicima rekao da više ne može da podnese Džonsonovo ponašanje.

Samo ozbiljni pregovori

Zvaničnici u Francuskoj nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju saznanja nedeljnika "Le Canard Enchaine", koji je u poslednjem broju objavio detalje razgovora između Makrona i njegovih saradnika. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin odbio je da komentariše novinske natpise, ali je rekao da je "Francuska spremna da započne pregovore sa Britanijom, ako im ta zemlja pristupi ozbiljno". 

 


- Ubrzo posle bregzita Džonson je shvatio da je situacija katastrofalna po Britance. Nemaju gorivo na pumpama, vlada nestašica mnogih osnovnih namirnica. On sebe pozicionira kao žrtvu, a od Francuske pravi negativca. To je radio tokom carinskog rata, tokom ribarskog rata, tokom afere sa nuklearnim podmornicama, pa i sada sa migrantskom krizom - navodno je ispričao Makron saradnicima.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17