• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

01.05.2020

10:00

OVAKO SU SE RADNICI IZBORILI ZA SVOJA PRAVA! Štrajk u Čikagu povod za Međunarodni praznik rada

Live TV

OVAKO SU SE RADNICI IZBORILI ZA SVOJA PRAVA! Štrajk u Čikagu povod za Međunarodni praznik rada

Podeli vest

Na današnji dan 1886. godine u Čikagu je 40.000 radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli "Tri osmice" - po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. taj dan se slavi kao Medjunarodni praznik rada. U Srbiji je prvi put proslavljen 1894

1218 - Rođen je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač Habsburške dinastije.

1873 - Škotski lekar, misionar i istraživač Afrike Dejvid Livingston koji je otkrio Viktorijine vodopade, nađen je mrtav u mestu Čitambo u sadašnjoj Zambiji.

1904 - Umro je češki kompozitor Antonjin Dvoržak.

1931 - Zvanično je otvoren "Empajer stejt bilding", njujorški oblakoder visok 102 sprata, tada najviša zgrada u svetu.

1945 - Nemački nacistički lider Jozef Gebels, ministar prosvete i propagande po dolasku nacista na vlast 1933, ubio se u bunkeru u Berlinu.

1994 - U trci za VN San Marina poginuo je brazilski automobilski as Airton Sena.

PRATITE NAS I NA YOUTUBE KANALU




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija