• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

29.07.2021

20:00

SPOJILA HEKLANJE I RECIKLAŽU I NAPRAVILA BIZNIS IZ SNOVA  Ana Raičević Joldić pravi nestvarno lepe damske tašne od ZATVARAČA SA LIMENKI

printscreen

Live TV

SPOJILA HEKLANJE I RECIKLAŽU I NAPRAVILA BIZNIS IZ SNOVA Ana Raičević Joldić pravi nestvarno lepe damske tašne od ZATVARAČA SA LIMENKI

Podeli vest

Vlasnica brenda "Filoco" Ana Raičević Joldić, supruga i majka jednog Filipa, kaže da je u preduzetničke vode ušla sa željom da spoji modu, zaštitu životne sredine i tradicionalni način izrade aksesoara

- Oduvek sam volela da kreiram i stvaram nove modne detalje, pogotovo od starih stvari da pravim nove, inovativne. Jednom prilikom sam za sebe napravila torbu od otvarača limenki kako bih imala nešto drugačije i svi su se oduševili. Svako ko je video taj moj modni detalj nagovarao bi me da razmišljam da od toga pravim biznis. Uspeli su da me ubede i sada je pravljenje torbi i aksesoara moj jedini posao, koji volim i u kome uživam - kaže Ana.

Motivacija

"Život je previše kratak da biste nosili dosadne torbe." Ovo je misao koja me je motivisala da uđem u preduzetničku avanturu
Ana Raičević Joldić

Ona dodaje da je firmu osnovala jednostavno tako što je otišla u Agenciju za privredne registre popunila formulare i dan kasnije već je bila ponosna preduzetnica i vlasnica brenda "Filoco".

- Kada sam počinjala svoj biznis, raspitivala sam se i saznala da Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Beograd dodeljuju subvencije početnicima u biznisu. Predala sam svoj biznis plan, konkurisala kod njih i dobila znatnu sumu novca koji mi je mnogo značio, kao što bi i svakom početniku. Sama procedura za dobijanje pomoći nije komplikovana, jedini uslov je bio da se prođe određeni kurs za poslovanje i da se predstavi svoj posao - kaže Joldićeva.

Foto: printscreen

Ona dodaje da biznis plan nije neophodan kada počinjete posao, jer može da bude velika kočnica kada sebi postavite nerealna očekivanja i može da bude i kontraproduktivan.

Da bi se napravila jedna
torba "Filoco" potrebno je:

7 DANA

500 OTVARAČA LIMENKI

200 METARA KONCA

- Da biste bili preduzetnik, treba da volite to što radite i da u to verujete. Nije potrebno ni puno novca, bar meni su subvencije bile dovoljne. Čak mi nije bio neophodan ni poslovni prostor, jer torbe izrađujem u svojoj dnevnoj sobi. Jedan radni sto, dobra ideja, vreme, posvećenost i trud sasvim su dovoljni za početak - naglašava Ana i dodaje da je u prve dve godine, što se tiče finansija, bila na "pozitivnoj nuli".

Kako kaže ova preduzetnica, zahvaljujući fondaciji "Recan" i njihovoj organizaciji "Svaka limenka se računa", koji su prvi prepoznali značaj onoga što radim, svaki komad uheklanih otvarača u torbu je recikliran i dobijen iz reciklaže.

Foto: printscreen

- Za izradu jedne torbe potrebno je oko sedam dana. Svi otvarači koje koristim za izradu se peru, sa njih se otklanjaju oštri metalni delovi, dezinfikuju se i onda tek dolaze heklanje i sama izrada tašne. Najviše sam se bojala da li će neko hteti da izdvoji novac za ovakvu torbu i kako da dođem do svoje ciljne grupe - kaže ona.

5 Aninih "Filoco" saveta

* Budite inovativni
* Dajte svoj pečat proizvodu ili usluzi
* Budite istrajni i uporni
* Preduzetništvo gledajte kao način života
* Stalno radite na sebi

Međutim, kada je počela da radi, sreća joj se osmehnula, a gotovo svaka torba koju izradi odmah se proda, jer su žene prepoznale njen kvalitet i autentičnost.

- Najviše vremena mi oduzima marketing, a reklamiram se na internetu. To uopšte nije povoljno i dosta novca se mora ulagati u reklamu. Planiram i da proširim svoj biznis i da otvorim svoju radnju u centru grada, gde će turisti moći da vide moj inovativan proizvod i da im pokažem da smo i mi ekološki osvešćeni i da vodimo računa o životnoj sredini - priča Ana.

Trenutak kada je Ana shvatila da je uspela bio je kada je žena koja je kupila jednu od prvih izrađenih torbi pozvala i rekla da želi nov model.

- Tada mi je rekla da je moja tašna glavna među njenim aksesoarima i da je sve drugarice pitaju gde je nabavila takav model. Takođe, moram da se pohvalim i učešću na Torino fešn viku, gde sam dobila nagradu za najbolji inovativni dizajn - ponosno kaže.
 

Velika ljubav prema poslu

Foto: printscreen

Ana Raičević Joldić kaže da su velika ljubav prema modi, dizajnu, kao i stalna potreba da kreira i stvara napravili jedinstven i drugačiji proizvod.
- Vođena idejom da za bolje sutra moram misliti danas, već u ranoj mladosti počela sam davati veliki značaj reciklaži, kao jednom od oblika zaštite i očuvanja životne sredine. Svaka torba koju stvorim je izrađena sa mnogo ljubavi i posvećenosti. Jako mi je važno da svaki detalj dovedem do savršenstva, a najvažnije mi je da svako ko ponese torbu "Filoco" uživa u njoj i nosi je sa ponosom - posebno naglašava Ana.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija