• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.Duduković

22.10.2021

13:00

KURS ITALIJANSKOG JEZIKA UZ ŠERPE, VARJAČE I PESTO SOS! Profesorka Marina Rabrenović ima baš neobičan biznis - pogledajte u novoj emisiji serijala "Uspešne žene Beograda"

printscreen

Live TV

KURS ITALIJANSKOG JEZIKA UZ ŠERPE, VARJAČE I PESTO SOS! Profesorka Marina Rabrenović ima baš neobičan biznis - pogledajte u novoj emisiji serijala "Uspešne žene Beograda"

Podeli vest

Profesorka Marina Rabrenović na Banovom brdu u Beogradu od jednog stana napravila je mali kutak u kome se italijanski jezik uči uz šerpu, varjaču i pesto sos!

 

Ona svoje znanje učenicima prenosi na potpuno drugačiji način u svom Centru za italijanski jezik "Contatto", a osim što uče strani jezik, njeni polaznici slušaju kancone i modernu muziku iz Italije, nose kecelje i kuvarske kape i pripremaju najpoznatije italijanske specijalitete.

Časove kuvanja i učenje jezika Marina je spojila i tako napravila potpuno nov koncept, drugačiji od svega na šta smo navikli u Srbiji.

- Na ideju za ovaj posao došla sam sasvim slučajno, tako što je tokom rada sa mojim đacima i grupama došlo na red pitanje "Kada ćemo da kuvamo?". Tu mi se "upalila lampica" i nisam dugo razmišljala o tome, sve se desilo brzo. Iskustvo koje sam stekla nakon diplomiranja na Filološkom fakultetu, na usavršavanju za profesore u Sijeni, mnogo mi je pomoglo i upravo tamo mi se otvorio novi svet, jer sam shvatila da sve oko nas može da se pretoči u kvalitetnu nastavu samo ako se pažljivo osmisli - priseća se Marina, koja je godinu dana i živela u Bolonji.

Marinin prostor je njeno carstvo

Foto: printscreen

Marina Rabrenović kaže da širenje biznisa vidi u širenju znanja, jer kada se radi na sebi, dolaze i nove ideje, mogućnosti i ljudi prepoznaju kvalitet.
- Najveći uspeh osetila sam kada sam postala vlasnica ovog prostora koji sam oblikovala onako kako želim. U ovoj mojoj učionici i kuhinji apsolutno sve je povezano sa Italijom, što mojim učenicima daje veliku inspiraciju i želju za znanjem - objašnjava Marina.

Ona kaže da je počinjanje biznisa bilo veoma brzo i lako, a da je finansijsku pomoć imala od Grada Beograda.

- Samo otvaranje firme bilo je veoma brzo. Otišla sam u Agenciju za privredne registre (APR) i sve je išlo glatko. Prijatelji su me ohrabrili i da se prijavim na konkurs za preduzetnike Grada Beograda, 2010. godine, i dobila sam subvencije u iznosu od 200.000 dinara. Ta suma mi je bila od velikog značaja, pravi vetar u leđa i znak da idem dobrim putem. Od tog novca napravila sam sajt i nabavila sve što mi je bilo potrebno za časove, a bila sam i na "pozitivnoj nuli", pa sam mogla da razvijam svoj biznis - priča Marina.

Rabrenovićeva dodaje da je italijansku kuhinju zavolela upravo zbog jezika i da su njeni polaznici svih dobi, koji kada steknu veštinu, kasnije kod kuće uživaju primenjujući recepte koji su se "zakuvali" upravo kod nje u kuhinji.

- Tradicionalna hrana iz Italije je jednostavna i zdrava, sa puno dobrih sastojaka. Sva jela moji učenici i ja pravimo po originalnim receptima, sa italijanskim sastojcima, na način na koji se spremaju u Italiji. Početnici koji ne znaju ni reč ovog jezika u prvih mesec dana kursa upoznaju se sa prvim izrazima, a zatim prave najjednostavnija jela, da bi kasnije prelazili na više nivoe - priča ona.

Foto: printscreen

Za nekoliko meseci učenici u ovoj školi, uz varjaču i činiju, nauče da koriste i menjaju mnogo glagola s kojima se verovatno ne bi sreli na klasičnom kursu.

- Ovde spremamo špagete, a produbljujemo znanja o sastojcima i njihovom kvalitetu, kao i gde ih mogu naći kod nas. Na našim časovima spremaju se i rižoto sa vrganjima, tiramisu, taljatele sa raguom, pasta "ala karbonara", panakota, zapečena pasta kaneloni, njoke i mnogi drugi recepti tipični za Italiju - dodaje ponosna Marina.

Kaže da joj je kao mladoj preduzetnici bilo teško da uskladi posao i porodicu i da je na samom početku morala da razmišlja i o tome kako će sve funkcionisati u trenucima kada mora da odsustvuje zbog obaveza oko dece.

- Najviše su mi pomogli porodica i moj suprug i majka, i oni su mašinerija koja je stajala iza mene. Od tada se vodim mišlju da iza uspešne žene stoji baka koja čuva decu - našalila se ova neobična profesorka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17