• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

21.12.2021

10:00

S OVOG MESTA SVETI SAVA ČUVA PRAVOSLAVLJE! Ovo je priča o HRAMU koji je simbol MIRA I VERE ovog naroda! Pogledajte novu emisiju "Beograd - naj od naj"

printscreen

Live TV

S OVOG MESTA SVETI SAVA ČUVA PRAVOSLAVLJE! Ovo je priča o HRAMU koji je simbol MIRA I VERE ovog naroda! Pogledajte novu emisiju "Beograd - naj od naj"

Podeli vest

Hram Svetog Save na Vračaru je najveći pravoslavni hram u Beogradu, a i na Balkanu

Ideja za izgradnju Hrama je veoma stara, a godina 1895. bila je ključna za ovu svetinju, jer Crkva nikada nije odustala da ovo najveće srpsko svetilište bude u potpunosti završeno.

- Ovo mesto je uvek bilo poštovano. Po narodnom predanju, kao i po nekim istorijskim, crkvenim izvorima, na ovom mestu ili u blizini, spaljene su mošti Svetog Save. Ideja za izgradnju je prvi put bila formulisana i uobličena 1895. na 300-godišnjicu od spaljivanja moštiju. Tada je formiran i Odbor za izgradnju Hrama sa namerom da se izgradi jedno monumentalno zdanje – kaže protođakon Mladen Kovačević.

Koliko je ovo velika i značajna stvar za celo pravoslavlje, i koliko je bilo teško podići Hram Svetom Savi, najbolje svedoče brojni izazovi kroz koje je izgradnja Hrama prolazila. Za vreme rata, nacisti su u Hramu, koji je tada samo imao zidove od sedam do 11 metara, držali svoja vozila. Od 1945. godine za crkvu i Srbe došao je komunizam, koji je potpuno poništio religijsku vrednost Svetosavlja, a samim tim i Hrama Svetog Save. Nova komunistička vlast je nastavila da umanjuje značaj Hrama i pretvara ga u magacin i parking za vozila komunalnih preduzeća.

Foto: printscreen

- Godine 1895. se pristupilo konkursnoj proceduri i to u saradnji sa tadašnjom imperatorskom Ruskom akademijom umetnosti. Međutim, konkurs nije uspeo. Zatim je došao Prvi svetski rat, a u međuvremenu je u Rusiji izbila Velika oktobarska revolucija. Tako da je ta neka prva inicijativa propala. Tačno je da su nacisti koristili ovaj prostor kao skladište, odnosno kao parking za svoj vozni park. Dokumentima je i potrvrđeno da je bilo namere da se zidovi sruše i da se poravna teren i izgradi nešto drugo. Crkvi je tokom narednih pedesetak godina nuđena kompenzacija i pregovori su vršeni sa raznih strana, ali je crkva na čelu sa Njegovom svetošću blaženopočivšim patrijarhom Germanom bila čvrsta u svom stavu – kaže protođakon Kovačević.

Kada je septembra 1984. godine arhitekta Branko Pešić došao na Vračar da obiđe zidine započetog Hrama Svetog Save naišao je na zazidana vrata.

- Znalo se da će Hram da dominira panoramom, pa se pokušavalo da se zatvori na neki način. Mnogi su hteli da marginalizuju tu ideju i da je na neki način stave u stranu ili potpuno eliminišu. Tako su i vrata bila zazidana. Zdanje je bilo potpuno zaraslo. Ali, eto sada vidimo, ako je Gospod s nama, niko nam ništa ne može – kaže protođakon Mladen Kovačević.

Još jedan pokazatelj da se od Hrama nikada nije odustalo i da se trud i strpljenje isplatilo jeste i mozaik na kojme dominira figura Isusa Hrista visine 14 metara. Mozaik Hrama Svetog Save u Beogradu, čija je površina 15 hiljada kvadratnih metara, zvanično je i najveći mozaik na svetu. U njega je ugrađeno čak 50 miliona komadića stakla koji su ukupno teški neverovatnih 320 tona.

- Mozaik je sam po sebi zahtevna tehnika i izuzetno skupa, ali na neki način i večna. Kompletna kompozicija je delo ruskog ruske akademije umetnosti. Sama arhitektura Hrama je u pravoslavnom duhu, tako da je i živopis, u ovom slučaju mozaik trebalo da u potpunosti odgovara našoj srednjovekovnoj tradiciji, da bude u duhu pravoslavnog predanja, i ono tako i jeste. To je projekat koji je uspešno predstavila i uspešno završila ruska akademija umetnosti na čelu sa direktorom i  umetničkim rukovodiocem tog projekta, a to je Nikolaj Aleksandrovič Muhin. Procenjuje se da je ugrađeno preko 50 miliona sitnih – kaže protođakon.

Rame uz rame sa neverovatnim mozaikom koji je najveći i najimpozantniji u celom svetu, umetnici i stručnjaci iz ove oblasti stavljaju i zadivljujuću Kriptu Svetog cara Lazara koja se prostire gotovo ispod celog hrama. Ovo arhitektonsko remak delo nalazi se na više od osam metara dubine ispod centralnog dela (naosa) Hrama i ima više od 1.000 kvadratnih metara.

Ako još niste posetili najveći pravoslavni hram na Balkanu, učinite to što pre. Zavirite u tradicionalni i verski značaj ove svetinje, pustite da vas spokojstvo odvuče od svakodnevice i saznajte zašto je ovo sveto mesto istinski simbol mira i vere srpskog naroda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija