• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2022

10:44

PITAJTE PSIHOLOGA! DA LI OČEKUJETE PREVIŠE OD PARTNERA? Ključ za prevazilaženje problema je baš OVO!

Informer.rs

Live TV

PITAJTE PSIHOLOGA! DA LI OČEKUJETE PREVIŠE OD PARTNERA? Ključ za prevazilaženje problema je baš OVO!

Podeli vest

Psihološkinja Jovana Stojković svake nedelje odgovara na pitanja o mentalnom zdravlju. I ove srede bavimo se kompleksnim partnerskim odnosima.

U vezi, a često i u braku, partneri nisu sigurni šta žele jedno od drugog. Nedostatak jasne komunikacije može da stvori veliki broj problema.


- Da bismo znali šta želimo od svog partnera, najpre moramo znati šta želimo od sebe i koliko mi možemo sebe da pružimo u određenom partnerskom odnosu - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković.

Foto: Shutterstock

 


Većina naših problema potiče iz detinjstva, odnosno iz porodice iz koje smo potekli. Iskazivanje emocija, bile one pozitivne ili negativne, u nekim porodicama bilo je strogo zabranjeno. Prema rečima naše sagovornice, veliki broj ljudi prikrivao je svoje emocije u detinjstvu, pa sada nastavlja da to čini i u odraslom dobu.


Ovakvim ljudima jako je teško da izraze svoje emocije jer nemaju naviku da to čine. Ovaj problem prenosi se na narednu porodicu. Neki obrasci ponašanja prenose se transgeneracijski.


- Često partneri stupaju u odnose verujući unapred da će biti nesrećni, gledajući nesrećan brak svojih roditelja - navodi primer naša sagovornica.

Foto: Pixabay

 

Kako bi se svi ovi problemi izbegli, jako je važno postaviti jasno potrebe na početku odnosa. Treba uspostaviti otvoren dijalog sa partnerom i ne podrazumevati ništa. Ponekad možemo protumačiti reči ili postupke našeg partnera na pogrešan način, što može dovesti do neslaganja. Ukoliko prećutimo, problem će se samo produbiti i neće se rešiti.


Zato je otvoren razgovor ključ za prevazilaženje svakog problema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija