• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: Informer

26.10.2022

15:00

PITAJTE PSIHOLOGA! Da li je perfekcionizam vrlina ili mana?

Informer.rs

Live TV

PITAJTE PSIHOLOGA! Da li je perfekcionizam vrlina ili mana?

Podeli vest

Psihološkinja Jovana Stojković svake nedelje odgovaraće na najrazličitija pitanja o mentalnom zdravlju. Pomoći će vam da rešite probleme i osećate se zadovoljno!

Perfekcionista i optimista nisu isti pojmovi. Kada kažemo sebi da želimo danas da se osećamo dobro ili da uradimo nešto dobro za sebe ili druge, onda je tu reč o optimizmu i dobrom raspoloženju koji je svakako pozitivna stvar. Međutim, perfekcionizam je nešto sasvim drugo. 

-Perfekcionisti teže ka jednom nerealističnom savršenstvu u bilo kom životnom segmentu bilo da je to na polju ljubavi, posla, porodice ili nečeg drugog - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković.

Razlika između optimiste i perfekcioniste je ogromna, a suština te razlike svodi se na pogled na svet. Naime, optimista pronalazi sve dobre i pozitivne strane svog života, dok perfekcionista u svemu nalazi mane i iznosi zamerke. 

Foto: Pixabay

 

-Često izostaju pohvale. Perfekcionisti nisu osobe koje su sklone pohvalama, nagradama i nekako uvek teže ka nečem više - kaže psihološkinja.

Perfekcionisti najčešće kritikuju sami sebe i nalaze razloga da u svakoj situaciji pronađu svoju manu. Mnogo češće će biti samokritični nego što će trpeti kritiku okoline. Zbog toga, čak i kada postignu uspeh, oni nalaze mane i nesavršenstva i nezadovoljni su zbog sitnih detalja, zanemarujući suštinu.

-Često iza perfekcionizma stoji jedna loša slika o toj osobi, nesigurnost i stid. To često proizilazi iz primarne porodice u kojoj je osoba odrasla. Poruke iz detinjstva bile su da dete mora biti savršeno, nepogrešivo jer se greške ne praštaju - ističe naša sagovornica.

Foto: Pixabay

 

Kada se u ranom detinjstvu izgradi takav sistem vrednosti, onda osoba kroz čitav život vrednuje  taj apsolutistički stav da mora biti savršena. 

Perfekcionizam, dakle, nije vrlina, već ozbiljan problem. Savet za rešenje je dolazak na psihoterapiju. Ona će pomoći da osoba promeni određena uverenja i da ojača samopouzdanje i poboljša sliku o samoj sebi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija