• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

23.11.2022

17:00

KADA JE REŠIO DA NAPUSTI ZEMLJU, NIJE VEROVAO DA ĆE GA OVO SNAĆI! Ovaj radikalan korak Gavrila je koštao...

Informer

Live TV

KADA JE REŠIO DA NAPUSTI ZEMLJU, NIJE VEROVAO DA ĆE GA OVO SNAĆI! Ovaj radikalan korak Gavrila je koštao...

Podeli vest

Knjiga "Oči pune sunca" autora Srđana Kondića je priča ispričana kroz sedam dana života glavnog junaka, Gavrila

Na prvi pogled, temu romana čini dilema Gavrila – da li da ostane u gradu u kome je na privremenom radu ili da nastavi svoje putovanje. S druge strane, ovo je priča o prolaznosti, o strahu od rastanaka i gubitka voljenih, o strahu od nestajanja i ništavila...

- On je napustio svoj rodni grad baš iz tog razloga da se ne bi vezivao ni za šta. S druge strane, želeo je slobodu. Hteo je da menja gradove, firme... Nikada ga nije zanimalo ono materijalno, prosto je priželjkivao da bude van bilo kakvih stega, da bude slobodan. Međutim, kako vreme bude prolazilo polako će početi da se vezuje za neke stvari, što će i njega iznenaditi. Gavrilko dobija poziv da ode u inostranstvo kako bi nastavio svoj posao, međutim tek tada će shvatiti u šta se zuaista upetljao. Tada će osetiti taj strah od rastanka – kaže pisac.

Autor romana nije imao model po kojem je gradio lik Gavrila.

Foto: Informer

 

- Gavrila sam osmislio sasvim spontano. Dok sam pisao dešavalo se da mi se na neki način otimao. Srljaoje u razne probleme, pokušao sam da ga usmerim, a onda sam odlučio da ga pustim. Neka živi. Na taj način je Gavrilo pokretao radnju, neke situacije. Tu ideju o prolaznosti sam propustio da teče kroz njega – kaže Srđan Kondić.

Iako je Gavrilo prolazio kroz različite unutrašnje procese, optimističan naziv knjige je ipak znak da nije sve tako crno.

Foto: Informer

 

- Kada sam napisao nekih 70 odsto romana, tek tada sam počeo da razmišljam o naslovu. Želeo sam da naslov opisuje najčešći motiv koji se privlači kroz knjigu. Želeo sam da svako ko bude pročitao knjigu drugačije doživi naziv romana. Nije sve tako tamno. Svaki događaj I problem iz knjige će svako drugačije posmatrati – kaže pisac.

Svako ko bude pročitao ovu knjigu shvatiće je na svoj način. Ali jedno je sigurno – nekada je potrebno da zagrebemo po sopstvenim strahovima i napravimo radikalan korak kako bismo iskočili iz zone komfora i uradili nešto što nas čini srećnim.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija