• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

20.02.2023

15:15

KO NIKAKO NE SME DA KONZUMIRA BANANE I ZBOG ČEGA? One mogu biti štetne ukoliko imate OVE zdravstvene probleme!

printscreen

Live TV

KO NIKAKO NE SME DA KONZUMIRA BANANE I ZBOG ČEGA? One mogu biti štetne ukoliko imate OVE zdravstvene probleme!

Podeli vest

Svake godine u svetu pojede se više od 100 milijardi banana. Ovo voće spada u jedno od najzdravijih, ali postoje osobe koje bi morale da ograniče unos ove namirnice ili je izbace trajno iz ishrane.

Banane su specifične po tome što sadrže mnogo skroba, a to znači da imaju više ugljenih hidrata od ostalog voća. Osim toga, banane su pune vitamina i minerala. Iako vlada mišljenje kako samo citrusi sadrže vitamin C, ovo se slobodno može reći i za banane.

-Osim ovog vitamina, sadrže još i kalijum, magnezijum, cink i gvožđe. Unosom samo jedne banane u toku dana zadovoljavamo 10% neophodnog unosa kalijuma - objašnjava naša sagovornica, nutricionistkinja Ivana Mišić.

Foto: Shutterstock

 

- Optimalni unos ovog voća je jedna do dve banane dnevno. Banana jeste skrobasto voće i sadrži ugljene hidrate, ali skrob je složeni ugljeni hidrat i on olakšava varenje. Mogu da kažem da banana definitivo jeste jedno od najkvalitenijeg voća - ističe Mišićeva.

Banana, kao i sve ostale namirnice, nije apsolutno dobra ni apsolutno loša. Njen unos mora se ograničiti zbog količine skroba i ugljenih hidrata. To voće ima visok glikemijski indeks. Njenim unosom podiže se količina šećera u krvi pa se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa dijabetesom ili pate od insulinske rezistencije. Pored toga, zbog velike količine kalijuma, treba je ograničiti kod osoba koje koriste beta blokatore koji i sami sadrže ovaj mineral. Ljudi sa različitim bubrežnim oboljenjima trebalo bi da izbegavaju banane.

Foto: pixabay.com

 

Budući da banane uvozimo, ne možemo sa sigurnošću znati kako su gajene i da li su organske ili ne, ukoliko to nije posebno naznačeno. Naravno da bi bilo bolje da jedemo organske ako imamo mogućnost. Kao nutricionista, ja uvek savetujem da je bolje da se jede bilo kakvo voće nego da se potpuno izbaci iz upotrebe ukoliko nije organsko - savetuje naša sagovornica. 

Banana je voćka koju rano uvodimo bebama. Čim se počne sa uvođenjem čvrste hrane, preporuka je da ih ponudimo deci. 

Foto: printscreen

 

Jedna banana ima između 80 i 90 kalorija što bi značilo da osobe koje su na restriktivnom režimu ishrane moraju da ograniče unos. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17