• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

08.11.2021

12:24

ČUDESNA GLJIVA! Jeste da košta kao suvo zlato, ali posle nje PRAVIĆETE ČUDA U KREVETU!

Pixabay

Live TV

ČUDESNA GLJIVA! Jeste da košta kao suvo zlato, ali posle nje PRAVIĆETE ČUDA U KREVETU!

Podeli vest

Skupoceni delikates, koje će vam pomoći da što diže izdržite u krevetu, Ipak možda vam se i ukus tartuf neće dopasti zbog svog specifičanog ukusa, jakog i prodornog mirisa nalik belom starom siru!

Tartufi su delikates koji zbog svoje cene sigurno nije dostupan običnim smrtnicima. Ove zanimljive gljive koje rastu ispod zemlje (vade se uz pomoć svinja ili pasa) poznavali su još stari Egipćani, a spominju ih i poznati starorimski i grčki filozofi, pisci i vladari. Osim vrhunskog gastronomskog kvaliteta, pripisuju im se i afrodizijačka svojstva. Za tartufima vlada izuzetno velika potražnja, dok im vrednost stalno raste zbog ograničenih količina.

Postoje stotine sorti tartufa, od kojih je svega desetak jestivo. Dve najznačajnije vrste su beli (tuber magnatum) i crni (tuber melanosporum), od kojih se prvi ubraja među najcenjenije. Uglavnom rastu u šumama širom Evrope, a u poslednje vreme pronalaze se u Oregonu i Australiji.

Najveći na svetu 

Najveći beli tartuf na svetu bio je težak je 1,89 kilograma. Prodat je na aukciji u "Sotbiju" (Njujork) za 61.250 dolara, pre dve godine. Tartuf je pronašla kompanija "Sabatino tartufi" u centralnom delu Italije. Porodica Balestra, vlasnik kompanije koja je, inače, jedan od vodećih snabdevača ovim proizvodom u svetu, novac dobijen prodajom dodelila je humanitarnim organizacijama.

Foto: Pixabay

Tartuf ima specifičan, jak i prodoran miris nalik belom starom siru. Njegova karakteristična aroma veoma brzo ispari i zato je bitno da u najkraćem mogućem roku gljiva stigne od šume do trpeze, što je takođe jedan od razloga visoke cene.

Ove gljive mogu biti dobar izvor zarade za one koji znaju kako da ih traže i plasiraju. Jedna od najpoznatijih regija bogata tartufima je Istra. Tamo se pronađe neverovatnih 7-9 tona tartufa godišnje. Sezonski beli tartufi se mogu naći samo u periodu od septembra do decembra, a kilogram te poslastice dostiže vrednost i do neverovatnih 5.000 evra. 

U Srbiji postoji čak 250 lokacija na kojima je pronađeno nekoliko vrsta tartufa. Tačnije, 13 vrsta - što je skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta. Ipak, uprkos ogromnom potencijalu, ovaj posao kod nas je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori. 
Italijanski naučnici su potvrdili da tartuf sadrži feromone, hemijsku supstancu koja se nalazi i u ljudskom telu, a koja podstiče seksualnu aktivnost.

Lekovitost

Iako se tartufi retko koriste u ishrani i stoga njihov značaj nije veliki, kao i sve gljive imaju malo kalorija, izvrstan su izvor vitamina B. Tartufi su takođe dobar izvor fitonutrijenata koji mogu da pomognu u prevenciji raka. Sadrže i hitin, za koji se veruje da smanjuje nivo holesterola u krvi, i beta-glukana, koji povoljno deluju na kardiovaskularni sistem. 

 

U kulinarskom smislu tartufi su i gljiva i začin. Većina gurmana tvrdi da ko jednom oseti ovaj karakterističan ukus, vraća mu se ceo život. Ima na stotine recepata sa tartufima, ali je važno napomenuti da su najbolja jela upravo ona kod kojih je tartuf (njegov ukus) u prvom planu. Tartufi se termički ne obrađuju i ne peru se. Pre upotrebe jednostavno se obrišu od zemlje posebnim četkicama, pa se u tankim kriškama, sa posebnom rendalicom, seku na već gotovo jelo. U uglednim restoranima ova radnja se obavlja uglavnom pred gostom. Koriste se za umake, rižoto, mesna, riblja jela, salate, pa čak i deserte. 

 

Danas se na tržištu mogu naći mnogi proizvodi sa aromom tartufa kao što su ulje, so, pa čak i pekmez, ali istinski poznavaoci kažu da je na taj način pravi ukus tartufa uništen. 

Topli čokoladni kolač 

Sastojci: 5 jaja, 200 g šećera, vanilin šećer, 150 g čokolade, 140 g maslaca, 80 g brašna, kašičica narendanih crnih tartufa 
Priprema: Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok se smesa ne udvostruči. Dodajte rendane tartufe. Maslac rastopite i prelijte preko komadića čokolade, mešajte dok se u potpunosti ne rastopi. Sastavite ove dve smese i dodajte brašno, lagano pomešajte kašikom i sipajte u kalupe. Pecite u zagrejanoj rerni oko sedam minuta. Poslužite uz sladoled od vanile.

 

Sa tartufima se u Srbiji zarađuju milioni: Radoslav otkriva sve tajne preskupih gljiva (VIDEO)

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set