• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

14.11.2022

15:00

DA LI SU PRIVATNI ČASOVI SAMO MODA ILI POTREBA? Evo šta o tome misle profesori u školama, a šta predavači koji ih drže!

printscreen

Live TV

DA LI SU PRIVATNI ČASOVI SAMO MODA ILI POTREBA? Evo šta o tome misle profesori u školama, a šta predavači koji ih drže!

Podeli vest

U današnje vreme većini školaraca roditelji uzimaju privatne časove. Od učiteljice u školi, ali i od profesorke hemije, saznali smo da li oni zaista neophodni ili su čisto pomodarstvo


Poslednjih godina pojavio se ustaljeni trend privatnih časova. U početku roditelji školske dece tražili su privatne nastavnike najviše iz matematike, a kasnije i iz stranog jezika. Međuti, danas je moda da jedno dete ima i po dva ili čak tri privatna nastavnika sa kojima kod kuće uče i po četiri, pet predmeta.


-Deca sve češće i češće uzimaju privatne časove. Roditelji daju pare jer razmišljaju na taj način da je deci neophodno i dodatno znanje. Međutim, ukoliko deca redovno prate nastavu, ukoliko u školi slušaju učitelja i rade, čim dođu kući svoje zadatke, onda, po meni, dodatni časovi nisu neophodni. Mora da postoji kontinuitet između škole i rada kod kuće. U školi se stiče trideset posto znanja, kod kuće se to znanje nadograđuje. Roditelji su ti koji kod kuće preuzimaju ulogu nekoga ko sa decom radi i kada završe sve obaveze te vrste, potrebno je da se deca i igraju, pogotovo kada je uzrast kome ja predajem - rekla je za "Informer" Mira Kašerić, učiteljica u osnovnoj školi.

Foto: pexels.com

Mira Kašerić

Deci u starijim razredima osnovne škole časovi su ipak potrebniji.


-Nekako se pokazalo da je to dobro zato što profesori ne mogu svakom đaku da se posvete onako kako je njemu potrebno. Privatni nastavnici mnogo lakše to mogu da urade i da tačno uvide gde je momenat na koji treba da se fokusiraju kako bi dete napredovalo i shvatalo dalje gradivo, što i jeste najvažnije - objasnila nam je Aleksandra Popović, privatni profesor hemije.


Mnogo je razloga zbog kojih roditelji odluče da deci plate privatnog profesora. U današnje vreme nisu svi roditelji slobodni vikendom, niti imaju vremena da se posvete školovanju svoje dece u onoj meri u kojoj je to njima potrebno. Sa druge strane, školsko gradivo ponekad može delovati preobimno, pa se dešava da roditelji ne umeju da objasne deci ono što bi trebalo da nauče. Zato su primorani da traže dodatnu pomoć.

Foto: pexels.com

 


-Roditelji nemaju vremena da se bave decom jer su današnji poslovi takvi da ne postoje vikendi, ne postoji određen broj sati koji se provodi na poslu. Ti sati ponekad zahvate i mrak, pa su deca tada umorna da ih roditelji kontrolišu. Drugi razlog je taj što su pojedinim roditeljima izuzetno bitne ocene, pa na taj način, dodatnim radom, oni smatraju da će te ocene biti po njihovoj meri. A postoji i taj razlog da pojedini roditelji ne mogu i ne umeju da objasne svojoj deci dobro - kaže učiteljica Mira Kašerić.
-Gradivo, po mom mišljenju nije previše obimno, ali je problem u tome što ta fokusiranost nastavnika na pojedinačne đake jednostavno ne može da postoji. Velike su grupe u pitanju i nekome je potrebno manje, nekome više. Čak i kada se drže dodatni časovi u školama, opet nije dovoljno iz razloga što i tada ih u grupi ima troje, četvoro, petoro... Za neke učenike smatram da je jako dobro da imaju privatne časove kako bi mogao da se uvidi taj ključni problem, odnosno ključni izazov sa kojim se dete susreće, a to uglavnom budu sitnice koje dete u tom momentu, tokom predavanja nije uspelo da shvati i potrebno mu je objašnjenje na neki drugačiji način - objašnjava Aleksandra Popović, profesorka hemije.

Foto: pexels.com

Aleksandra Popović


Čini se da su privatni časovi iz ovog ili onog predmeta potrebni većini učenika. Međutim, postavlja se pitanje da li su svi roditelji u mogućnosti da plate privatne nastavnike svojoj deci, bez obzira koliko su im oni neophodni.


-Što se tiče cene, to sve zavisi od toga ko drži časove i koliko naplaćuje. Ali, pre svega, zavisi od deteta. Nekom detetu je potrebno jednom nedeljno, nekome jednom u dve nedelje. Smatram da je to moguće izvesti. Jako je važno da, ako se uzimaju privatni časovi, da se ne uzimaju u martu, nego da se uzimaju u septembru. Ako roditelji žele da dete nauči i razume i da dođe do te neke ocene koja je njima bitna, potrebno je da od prve nedelje krenu sa časovima, jer onda neće trebati više od jednom nedeljno, čak i jednom u dve nedelje jer će privatni nastavnik biti u toku sa radom nastavnika u školi, odnosno profesora - kaže Aleksandra Popović.

Foto: pexels.com

 


-Ima tu dosta mode. Ima tu dosta onoga što se zove: da budemo viđeni u grupi. Ima dece koja vrlo lepo rade i kojoj je stvarno moguće sa tih sat vremena dodatnog angažovanja da se neko znanje prenese. Ali, ja lično smatram, iako se uzimaju privatni časovi da oni ne bi trebalo puno da opterećuju decu. Preko sat vremena opterećenja dece istom stvari koju rade u školi je samo bacanje para, po mom mišljenju - iskreno kaže učiteljica Mira Kašerić. 


Privatni profesori ipak, kako se čini, nalaze zajednički jezik sa profesorima u školama. Časovi kod kuće mogu da budu dobra stvar za dete ukoliko se uzimaju na pravi način i u pravoj meri. Ono što nije dobro jeste preterivanje. Oko toga se slažu i jedni i drugi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljilja

pre 1 godinu

Ma kako da ne, gde je ta moda bila pre? Komentari privatnih profesora su da su se profe i nastavnici "navikli" na korona uslove i sad im problem da se vrate u normalu. Roditelji treba da placaju za to sto vecina njih otaljava u skoli, a onda kada dodju kuci ce da se posvete privatnim casovima, jer za to su Boze moj placeni. Ovo u skoli rade za dzabe pa nisu motivisani. Nesto tu ne stima debelo. Kako smo mi mogli bez privatnih casova???

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17