• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

22.11.2022

11:30

MOMČILO GLEDAO KAKO MU UBIJAJU OCA, MAJKU I SEDMORO BRAĆE I SESTARA! Posetioci ne mogu da zaustave suze nakon posete izložbi "Kada su dečaci bili muškarci"

Printscreen / Informer

Live TV

MOMČILO GLEDAO KAKO MU UBIJAJU OCA, MAJKU I SEDMORO BRAĆE I SESTARA! Posetioci ne mogu da zaustave suze nakon posete izložbi "Kada su dečaci bili muškarci"

Podeli vest

"Pedagoški muzej" postavio je izložbu "1300 kaplara - Kada su dečaci bili muškarci" posvećenu deci koja su učestvovala u Prvom svetskom ratu.


-Izložba "1300 kaplara" - ratnici i đaci, a u podnaslovu "Kada su dečaci bili muškarci" demonstrira sve porodične, nacionalne i patriotske vrednosti koje su suprotne onim vrednostima kojima nas danas zapljuskuju, ucenjuju i uslovljavaju - reči su direktora "Pedagoškog muzeja" doktora Slobodana Vuksanovića.

Foto: printscreen

 

Početkom Prvog svetskog rata veliki broj srpskih dečaka i mladića napustio je svoje redovno školovanje da bi započeli vojnu školu u Skoplju. Međutim, pre nego što je njihova obuka bila završena, po hitnom postupku poslati su u borbu. Situacija u srpskoj vojsci tada je bila izuzetno loša: Beograd je bio u rukama neprijatelja, nije bilo dovoljno municije, pa se svet već pomirio sa potpunim slomom naše zemlje. 


-Po naredbi generala Živojina Mišića da sve što može da nosi pušku mora da krene u odbranu otadžbine, onda, ne samo iz ove gimnazije, nego i sa fakulteta i drugih škola, dakle iz vojne škole u Skoplju, taj čuveni Skopski đački bataljon, svi su krenuli u rat i svi su prošli i Albaniju i Krf i Solunski front. A onda je mnoge država slala u inostranstvo, u Italiju i Francusku na studije, pa su se onda vraćali kao inženjeri, kao profesionalci koji su podizali zemlju.- rekao nam je direktor "Pedagoškog muzeja".

Zahvaljujući pomoći koju su dečaci vojnici pružili Prvoj armiji u Kolubarskoj bici, srpska vojska tada je izvojevala jednu od najsjajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu.

Foto: printscreen

 

-Iz ove zgrade, koja je nekada bila gimnazija realka, svi do jednog đaci otišli su u najmlađu jedinicu 1300 kaplara tokom Prvog svetskog rata. Ova izložba govori o najtužnijem i najslavnijem periodu naše istorije kada se otadžbina čuvala i sa najmlađima. Kako su tada strane novine pisale: "Malena Srbija poslala je svoj cvet u rat". Nas su kao decu učili da se zavičaj, otadžbina, domovina naziva rođenom zemljom. To je najpribližniji prevod ruske reči rodina. A ljubav prema rođenoj zemlji se ne objašnjava, kao što se ne objašnjava ni ljubav prema majci. Ne volimo je zato što je najlepša i najpametnija, nego zato što je naša, zato što nas je rodila - rekao je doktor Slobodan Vuksanović.

"Pedagoški muzej" i danas čuva reči jedanaestogodišnjeg dečaka Momčila Gavrića koje je on izgovorio neposredno pre nego što je odlučio da se uključi u rat.

-Dok sam otišao do moga strica kilometar i po i vratio se, austrougarska vojska je napravila čudo. U mom su dvorištu napravili pokolj. Masakr. Tako su mi ubili sedmoro braće i sestara i oca i majku. Gledao sam sakriven, plamen kuće i čardaka, puno dvorište krvi .


-Najmlađi narednik je Momčilo Gavrić, dečak od 11 godina, a sledeći je Dragoljub Jeličić, dečak od 12 godina. Oni su se nazivali sinovima Drinskog puka jer su doživeli da pred svojim očima njihove celokupne porodice budu streljane. I oni su krenuli u rat da se osvete - priča Vuksanović.

Foto: Printscreen / Informer

 

 

 

Među dečacima-vojnicima, bilo je mnogo onih koji su se tokom vremena istakli i postali slavni. Jedan deo izložbe "Pedagoškog muzeja" posvećen je velikanima srpske istorije koji su kao deca služili u jedinici "1300 kaplara".

-Osim ovih eksponata, ovih lutaka, izložba sadrži i sedamnaest rollup-ova sa tekstom, sa istorijatom uzroka Prvog svetskog rata, celokupnoj priči o jedinici "1300 kaplara", kao i ovim pojedincima koji su bili najmlađi ili su bili studenti, đaci, učesnici i njihove fotografije i biografije. Jedan poseban deo se odnosi na one koji su postali slavni, a bili su članovi te jedinice. To je Stanislav Vinaver, Justin Popović, Pavle Beljanski, Aleksandar Cincar Marković, Aleksandar Deroko... Dakle, najveći prevodioci, pisci, arhitekte, najveći teolog, diplomate, ministri, kolekcionari koji su ostavili zadužbine kao što je spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu - ispričao nam je direktor muzeja Slobodan Vuksanović.

Foto: Printscreen / Informer

 

Deo izložbe "1300 kaplara" pripašće stalnoj postavci. U muzeju u kom se stalno čuje dečji smeh i graja i u kome se deca igraju i uče, ovoga puta desilo se nešto sasvim drugo. Ljudi sa ove izložbe izlaze uplakani i potrešeni slikama dece u vojničkim uniformama, ali i snažnim i jezivim istorijskim činjenicama kojima su upravo bili svedoci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

i onda vi pustite one devijantne genetski izopacene gejeve

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija