• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

29.12.2022

15:00

GLUMI DEDA MRAZA DA BI SAKUPIO NOVAC ZA LEČENJE SINOVA! Nema šta ne bi učinio da Stevanu i Filipu bude bolje!

Informer

Live TV

GLUMI DEDA MRAZA DA BI SAKUPIO NOVAC ZA LEČENJE SINOVA! Nema šta ne bi učinio da Stevanu i Filipu bude bolje!

Podeli vest

Stevan i Filip Stojanović su rođena braća i obojica imaju dijagnozu autizma

Ukoliko ste prethodnih dana šetali Knez Mihailovom ulicom, mogli ste da naiđete na Deda Mraza Nikolu kako se slika sa najmlađim stanovnicima prestonice, deli im balone, slatkiše i sa njima razgovara. Pored njega stoji kutija sa fotografijama dva dečaka - Stevana i Filipa u koju možete da ubacite po koju paru.

Foto: Informer

Nikola Stojanović

Fića i Steva Stojanović su rođena braća iz Aranđelovca. Obojici je dijagnostifikovan autizam. Lekari kažu da je šansa da se ovaj poremećaj javi kod najbližih srodnika jedan prema milion. Čovek u odelu deda mraza je Nikola Stojanović- inavlidski penzioner i otac ovih mališana. Budići da se njegovim sinovima ukazala šansa da odu u Tursku na lečenje matičnim ćelijama, rešio je da sakupi novac kako bi Stevan i Filip imali detinjstvo kao sva druga deca. 

Foto: Informer

Stevan i Filip Stojanović

- Stevan je agresivniji. Ne zna sam da se snađe u prostoru, na ulici, plaši se od automobila. Lekari smatraju da mu tretman matičnim ćelijama može mnogo pomoći. Već smo išli u Tursku i dečaci su primili jednu turu matičnih ćelija. Posle samo četiri dana videlo se poboljšanje kod obojice. Filip je počeo da priča, da piše u školi. Inače, Stevan je četvrti razred osnovne škole, a Filip prvi - priča Nikola. 

Znaci autizma kod ovih dečaka pojavili su se rano - kod Stevana već sa navršenih osam meseci, a kod Filipa posle prvog rođendana. Prognoze lekara bile su zastrašujuće. Rečeno im je da stariji sin nikada neće progovoriti, da neće moći da jede sam ili da piše. 

- Mi smo se trudili, dali smo sve od sebe i evo, on sada ide u četvrti razred, piše. Moji sinovi znaju čak i engleski i da pišu abecedu. Idu u istu osnovnu školu i prihvaćeni su od strane svih - i dece i učitelja. Nikakvih problema nemaju, igraju se sa svojim vršnjacima najnormalnije - ističe naš sagovornik.

Za mentalno poboljšanje dečaka najzaslužnija je njihova majka Gordana. Velika podrška bila joj je grupa roditelja dece obolele od autizma gde je i saznala da postoje tretmani matičnim ćelijama i kakve rezultate daju. Uz pomoć dobrih ljudi roditelji su uspeli da sakupe novac za prvi tretman.

- Bili smo u Turskoj 13. decembra, a 18. smo se vratili. Bili smo šokirani njihovim stanjem. Filip je počeo da mi se obraća sa - dođi, tata. Prepoznaje babu, dedu, tetku, ima sa njima interakciju. To pre nikada nije radio - presrećan je otac.    

Druga terapija na koju bi dečaci trebalo da odu zakazana je za 18. januara. Upravo zbog toga Nikola dolazi iz Aranđelovca u Beograd i glumi deda mraza ne bi li sakupio sredstva za tretman koji može promeniti život njegovim dečacima.

Foto: Informer

Nikola Stojanović

- Kako kažu ljudi, muka čoveka natera na sve. Mi smo razmišljali šta ćemo, kako ćemo... Palo nam je na pamet da je Nova godina i da bi možda mogao da zaradim novac tako što bih obukao kostim deda mraza. Uveseljavajući dečicu za praznike, pomažem i svojoj porodici da sakupimo za predstojeći tretman u Turskoj. Najveća želja mi je da sva deca budu živa i zdrava i da niko ne mora da radi i da prolazi ovo kroz šta mi prolazimo - poručuje Stojanović.

Nikoli za svoje sinove ništa nije teško, a vi, ako slučajno prolazite Knez Mihailovim, zastanite da se fotografišete sa deda mrazaom, pošaljite sms ili posetite instagram stranu braci.trebamosteviifici i pogledajte na koji način možete da pomognete ovoj porodici. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija