• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

27.01.2023

11:00

POSLE OVOGA NIKADA NEĆETE POŽELETI DA POPIJETE SMUTI! Evo zašto je bolje da pojedete celu voćku

printscreen

Live TV

POSLE OVOGA NIKADA NEĆETE POŽELETI DA POPIJETE SMUTI! Evo zašto je bolje da pojedete celu voćku

Podeli vest

Svima je poznato da su voće i povrće najbolji izvori biljnih vlakana koja su veoma važna za celokupan organizam. Najlakši način da odjednom unesete preporučenu dnevnu količinu ovih nutrijenata jeste da napravite smuti. Koliko god delovalo ukusno, stručnjaci kažu da to nije idealna opcija.

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva zašto je delotvornije pojesti celu voćku, a ne popiti smuti.

- Loša strana smutija je ta što procesom dobijanja tog napitka gubimo dobre sastojke iz voća. Reč je o dijetalnim vlaknima i mineralnim materijama koje usperavaju proces podizanja glukoze u krvi. Kada procedimo voće ili ga izblendamo, dobijamo napitak koji, kada ga popijemo, samo projuri kroz naš digestivni trakt i svi ti dobri sastojci iz voća se ne zadržavaju u organizmu. Zbog tolike koncentracije šećera dolazi do podizanja glukoze ukrvi – otkriva nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

 

S obzirom na to da se smuti samo popije i da pljuvačne žlezde u tom trenutku nemaju nikakvu funkciju, stručnjaci kažu da je zbog samog procesa zvakanja bolje ako pojedete celu voćku jer onda neće doći do skoka glukoze u krvi.

- Kada jedemo celu voćku onda moramo da je mehanički obradimo u usnoj duplji. Tada svi sastojci iz voća postepeno dospevaju u naš digestivni trakt i tada dolazi do pravilnog apsorbovanja svih tih sastojaka. Iz tog razloga nema brige da će vam skočiti šećer – objašnjava naša sagovornica za Informer.

Foto: Freepik.com

 

Prilikom pravljenja smutija mnogi koriste više različitih plodova, a to nikako nije zdravo.

- To nije dobro. Kada kombinujemo nekoliko vrsta voćki dolazi do glikemijskog opterećenja. Bolja opcija je da pomešate voće i povrće. Ukoliko želite da pojedete nešto za užinu, onda je to dobro. Imajte na umu da smuti nikako ne sme da vam bude zamena za obrok – savetuje Sandra Švabić.

Ako se odlučite za smuti od povrća, savet je da odaberete samo jednu vrstu.

Foto: Pixabay

 

- Jedite celo povrće jer ćete tada uneti dijetalna vlakna iz ploda. Ukoliko ga izblendate svi ti dobri sastojci se gube tim procesom – kaže nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 1 godinu

Blendiranjem cele voćke ne gube se vlakna iz smutija, jer blender nije sokovnik. Smuti se pije (recimo 200ml) 10-15 minuta i tom prilikom se meša sa pljuvačnim žlezdama, i ko je još lud, ako jezdrav da smatra to obrokom. Preko k.. su mi ovi vaši članci o zdravom obroku i navikama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59