• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

04.06.2019

11:14

(VIDEO) PUSTOŠ NAKON POTOPA! Ovako izgledaju najugroženija mesta DAN POSLE POPLAVA!

Podkast

(VIDEO) PUSTOŠ NAKON POTOPA! Ovako izgledaju najugroženija mesta DAN POSLE POPLAVA!

Podeli vest

Povlačenjem vode, u toku današnjeg i narednih dana ćemo sagledati sve štete ove kartaklizme koja je juče zadesila Dragačevo, rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović. Dolović navodi da je u Guči, zaseok Stanići put u prekidu i da je slična situacija i na oko 40 putnih pravaca u opštini Lučani

"Preko 20 mostova, više od 300 kilometara opštinskih puteva prvog i drugog reda i nekategorisanih putnih pravaca je oštećeno. Trenutno ovde je oko 15 mašina iz našeg javnog preduzeća i angažovanih privrednih subjekata na terenu, koji se pre svega bave osposobljavanjem putne infrastrukture, klizišta koja su zatrpala određene putne pravce. Komisija će izaći na teren, ovde je preko 30 kuća poplavljeno. Moram da napomenem da se poplave ovde nisu dogodile 2016. godine. Članovi štaba su prisutni na terenu i gledamo šta nam je činiti kako bi se ublažile posledice ove poplave koja nas je zadesila", izjavio je Dolović.

Prvi čovek opštine Lučani kaže da su Đerađ i deo Krstraca takođe pod vodom.

"Nažalost, juče zbog odgovornosti nekih naših sugrađana koji godinu ipo do dve, nisu hteli da potpišu saglasnost da se završi celokupna investicija koju je finansirala Republika Srbija preko Srbija Voda. Bedem je popustio na mestu na kom nije dovršen i zbog tih ljudi Đerađ je opet poplavljen", rekao je Dolović dodajući da u pojedine škole đaci neće ići.

",Zbog prodora vode juče u Tehničku školu u Guči i Osnovnu školu u Viči koje su evakuisane, bilo je preko 50 cm vode kako u prostorijama same škole tako i u fiskulturnoj sali, tako da u te dve škole nastava se neće odvijati do daljnjeg", istakao je prvi čovek opštine.

Arilje: Poplavljeno više stotina hektara zemljišta

Opština Arilje takođe je juče pogođena jakim nevremenom. Predsednik opštine Miloš Nedeljković rekao je da su najviše štete pretrpeli nekategorisani seoski putevi i to do 50 odsto.

"Dosta se vode povuklo tako da su neke procene da je oštećeno i više stotina hektara zemljišta, ali će se tačni podaci znati danas do podne kada dobijemo izveštaje od komisija iz mesnih zajednica. Vanredna situacija ostaje, jer i za danas su najavljene padavine”, kazao je Nedeljković.

Guča: Livnica u Guči pod vodom, šteta veća od milion evra

Livnica u Guči juče je za 15 minuta bila poplavljena. Bujica je poplavila odeljenje za mašinsku obradu, pogon za proizvodnju peći, magacin i modelarnicu. Prema rečima tehničkog direktora fabrike Radovana Ilića, pet šlepera urađenih peći koje su bile spremne za izvoz u Rusiju, Holandiju i Češku je oštećeno.

"Vrednost ovih peći je 250 hiljada evra, prinuđeni smo da ih rasklopimo i ponovo radimo, a gruba procena je da je ukupna šteta nakon poplave oko milion evra”, kazao je Ilić za agenciju Glas zapadne Srbije.

Prema Ilićevim rečima nabujala Bjelica je prodrla u pogone ove fabrike u visini od 1, 5 metra a zbog mulja i blata koje je ostavila za sobom, proizvodnja će biti prekinuta na 15 dana. Ilić ističe da je u toku raščišćavanje pogona.

“Imamo ugovorene obaveze i u roku od dva meseca moramo da isporučimo 20 šlepera peći. Bićemo prinuđeni da angažujemo dodatnu radnu snagu kako bi ispoštovali dogovorene rokove”, kazao je Ilić.

Ivanjica: Stanje kritično, pokrenuta su klizišta usled poplava

Svi makadamski pravci na teritoriji opštine i dalje su neprohodni, usled bujučnih poplava koje su juče pogodile ovaj kraj.

"Od Priličkog polja do centra grada sve je bilo pod vodom. U nekim kućama voda je ušla i preko metar dubine. Najkritičnija situacija je mesnim zajednicama Luke, Osonica, Lisa, Radaljevo, Katići i Močioci. Voda je juče napravila kanale širine 1,5 metar na kategorisanim putevima", izjavio je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i dodao da to nije jedini problem sa kojim se Ivanjičani suočavaju.

"U Močiocima i Katićima pokrenuta su klizišta usled poplava. Meštani kažu da se spustilo i do bandera, pa je vrlo moguće da će u ovom kraju doći do nestanka električne energije", izjavio je Mitrović.

Sve raspoložive mašine su na terenu i one su danas usmerene na neprohodne makadamske puteve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 4 godine

Zbog čega su domaćini podizali kuće po ceo metar od zemlje, nego da im prva kišica ne napuni kuću vodom. A onda su došli ovi drugi koji sve znaju i sad čim bude rosa, a oni kukaju da su potopljeni. "Veselje" su domaćini koji u potopljenim podrumima imaju uključene zamrzivače, da im ne propadne meso. A što mogu ukućani da izginu, to njih ne brine.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17