• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.12.2021

16:39

ODRASTAJU U SIROMAŠTVU, ALI NE GUBE NADU! I ovi mališani željno isčekuju novogodišnje paketiće!

printscreen

Podkast

ODRASTAJU U SIROMAŠTVU, ALI NE GUBE NADU! I ovi mališani željno isčekuju novogodišnje paketiće!

Podeli vest

Mališani iz Svratišta čekaju na novogodišnje paketiće

Dok iz toplih domova pokušavamo da zamislimo ljudsku tragediju, ona je realnost za mališane koje svakodnevno srećemo na ulici. 

- Svratište je usluga koja postoji od 2007. godine i namenjena je isključivo devojčicama i dečacima koji su uključeni u život i rad na ulici ili su u riziku da budu uključeni u život i rad na ulici. To znači da deca koja nas posećuju u Svratištu su deca koju svi srećemo na ulicama kako prose, peru šoferšajbne, sakupljaju sekundarne sirovine, prodaju nekakve sitne predmete... - rekla je Mina Lukić, koordinatorka Svratišta. 

Svratišre dnevno poseti između 70 i 80 mališana, koji imaju različite želje i potrebe, ali im je jedna stvar zajednička - odrastanje u siromaštvu. 

- U neformalmnim naseljima živi 99 odsto dece koja nas posećuju. Kada pokažemo ljudima kako neformalno naselje izgleda, ljudi ne prepoznaju razliku između života na ulici i života u neformalnom naselju. To nisu kuće od čvrstog materijala, to su barake koje kada dune vetar ili padne kiša mogu da budu potpuno uništene. Možete da izgubite dom u sekundi - pričala je Mina. 

Svratište deci omogućava da zadovolje osnovne potrebe za hranom i higijenom. Ovde deca imaju na raspolaganju tri obroka i mogućnost da se okupaju.

Iz Svratišta se zahvaljuju na pomoći građanima koji doniraju stvari za mališane jer bez njih Svratište ne bi moglo da opstane. 

Bliži se Nova godina i već smo navikli na dobro poznat prizor - velike jelke, rasveta i puno poklona. I ove godine će se da decu iz Svratišta prikupljati paketići, a kako svakog dana dobijaju polovne stravi, bilo bi veoma lepo da obradujemo ove mališane i u novogišnji paketić ubacimo nešto novo. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija