• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

30.04.2022

11:06

ČETIRI SEPSE, ŠEST OPERACIJA, GODINU I PO DANA PROVEDENIH U BOLNICI... Mladoj Ivani život je nekoliko puta visio o koncu, ali NIKADA nije pomislila da odustane!

printscreen

Podkast

ČETIRI SEPSE, ŠEST OPERACIJA, GODINU I PO DANA PROVEDENIH U BOLNICI... Mladoj Ivani život je nekoliko puta visio o koncu, ali NIKADA nije pomislila da odustane!

Podeli vest

Potpredsednica udruženja "Uvek sa decom" Ivana Gligorić ispričala je za Informer.rs kako je izgledala njena borba sa opakom bolešću

Zdravstveni problemi mlade Lozničanke Ivane Gligorić počeli su na početku srednje škole kad je osetila jake ciklične bolove u predelu butne kosti, kolena i kuka. Iako je reagovala odmah i odlazila na preglede kod lekara, put do uspostavljanja konačne dijagnoze trajao je 6 mesti i bio mukotrpan. Naposletku, upućena je na Institut za ortopediju Banjica. 

- Sumnjala sam na malignitet zato što su bolovi došli ni od kuda. Dok sam boravila na Banjici, upoznala sam mnogo dece koji su onkološki pacijenti. Povezivala sam stvari i bila spremna na tako nešto iako sam molila Boga da ne bude to. Upoznala sam dvanaestogodišnjeg dečaka iz Crne Gore, sada mi je njegova porodica jako bliska, koji je imao tumor na kolenu. Kada sam videla njega, rekla sam - ako može on, mogu i ja. Kada on, onako mali hrabar,ne plače, neću plakati ni ja - priseća se Ivana.

Juingov sarkom - maligni tumor koštanog ali i mekog tkiva, bila je dijagnoza koju je Ivana dobila kao krajnju, a onkološko odeljenje postao je njen dom naradnih godinu i po dana koliko je borba trajala. 

- Ja nikad nisam imala osećaj da je tumor nešto najgore. Svi čujemo za rak i mislimo da je to ono najgore. Ja sam mislila da nije ništa strašno i nisu me interesovale druge priče. Svako je individua za sebe i svaki organizam prihvata terapiju drugačije. Bila sam spremna da primim 8 ciklusa hemioterapije, završiće se sve kako treba i idem kući - navodi Ivana.

Foto: printscreen

Ivana Gligorić

S obzirom da je rano ostala bez majke, Ivani su najveća podrška u periodu lečenja bili otac, brat, ali i brojni prijatelji i sugrađani.  Posle prve hemioterapije dobila je prelom butne kosti i bila vezana za krevet. Operisana joj je butna kost i stavljena proteza, a čak tri puta mlada devojka borila se sa sepsom i jedva preživela. 

- Završila sam tada u šok sobi 20 dana. Imala sam unutrašnje krvarenje, bubrezi, jetra i srce prestajali su sa radom. Nisu mogli da mi podignu kalcijum nikako. Čak su i tatu pripremili da ću teško da se izvučem iz svega toga. Na Banjici je postojao jedan medicinski tehničar Blaž. Kada sam ga videla, delovao je kao čovek od kamena, ali mi ja zapravo toliko davao snagu. U jednom momentu sam mu rekla da ću sigurno da umrem, a on mi je na to odgovorio - ma svi ćemo jednog dana, ali ti nećeš još. Ne znam zašto sam ja njemu poverovala, ali sam mu poverovala. Bilo je reči i o amputaciji noge - priča Ivana.     

Bila sam potpuno spremna da ostanem bez noge, ako tako mora da bude - tvrdi Lozničanka. Do amputacije nije došlo, ali priznaje da je bio momenata, koji su bili toliko teški, da je razmišljala da odustane od borbe. Nije odustala i obećala je da nikada neće.  

Foto: printscreen

Ivana Gligorić

Ivana je sada potpredsednica udruženja "Uvek sa decom" i vodi youtube kanal, a misija joj je da pomogne kako oboleloj deci, tako i njihovim roditeljima da što lakše prođu kroz ono kroz šta je i sama prošla. Ujedno je student defektologije, ali i buduća medicinska sestra, a najveća želja joj je da se zaposli tamo gde je provela najteže ali prema njenim rečima i najlepše trenutke - na Institutu za ortopediju Banjica.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija