• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

23.12.2022

11:00

PAGANSKI OBIČAJ ILI SIMBOL VEČNOG ŽIVOTA?! Evo zbog čega kitimo jelku!

Pexels, Pixabay

Live TV

PAGANSKI OBIČAJ ILI SIMBOL VEČNOG ŽIVOTA?! Evo zbog čega kitimo jelku!

Podeli vest

Evo kako se običaj kićenja jelke menjao kroz istoriju

Ne možemo zamisliti decembar, Novu godinu, ni Božić bez okićene jelke. Načini za kićenje su različiti: od jednobojnih salonskih ukrasa koje ukrašavaju kancelarije i prodavnice, pa do šarenih, blještavih ornamenata najrazličitijih oblika. A da li ste se ikada zapitali zašto kitimo jelku i koja je njena simbolika?

Foto: Shutterstock

 

U istoriji se "ova pojava" vezuje za rimske paganske običaje. Stari Rimljani verovali su da u jelkama žive duhovi šuma, a tokom novogodišnje noći oni su ih darivali da bi bili u njihovoj milosti. Kasnije su mlade jelke sekli i donosili kući. Vremenom je jelka postala simbol praznika i dočeka Nove godine. Jelke i ostalo zimzeleno drveće zapravo predstavlja podsetnik da nakon zime dolazi proleće i novi život.

Idući dalje kroz istoriju, u hrišćanstvu postoji priča koja govori da su ispred pećine u kojoj je rođen Isus, bila tri zimzelena drveta. Prvo je bilo kedar, drugo bor, a treće jela. Neposredno po njegovom rođenju, prema legendi, sva tri drveta su se zatresla i pozdravila njegov dolazak na svet. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod, pa je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj zvezdu s neba koju je ona spustila pred Isusa. Iz ove legende dolazi običaj da se na vrh okićene jelke postavlja zvezda. 

Foto: Pixabay

 

U Nemačkoj je u 11. veku bio običaj da se na jelku stavljaju jabuke, kolači, orasi, urme, mašne, suve šljive. Međutim, jedan nemački duvač stakla bio je vrlo tužan, jer nije imao novac za jestive ukrase za svoju decu. Zato je odlučio da napravi staklene kugle. Njegovi ornamenti su izazvali veliko oduševljene i on se brzo obogatio. 

Nije važno da li ukrašavate jelku skupocenim staklenim kuglama ili onim običnim, plastičnim jer ona predstavlja simbol blagostanja, sreće, radosti i nade. Čak se oni malo stariji sećaju i pravljenja papirnatih ukrasa u školi i toplom domu, uz mirise novogodišnjih kolača i kakaa.

Jedno je sigurno - kićenjem jelke pravite lepu porodičnu zabavu i stvarate tradicionalne rituale koji će vas pratiti kroz ceo život. Nije važno koje su vrste vaši ukrasi, niti kakva je vaša jelka, sve dok je kitite s osmehom na licu pored voljenih osoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 1 godinu

Китимо јелку од 1945. јер су тако комунисти газили српски бадњак и преузимали совјетску, а затим и католичку традиционалну јелку. Данас у Србији комунистичка деца и унуци мисле да је јелка део српске културе и традиције. Православни Срби који се нису приклонили комунизму и југословенству нису никада китили јелку. Време је да схватимо истину.

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija