POČINJE VASKRŠNJI POST! Ako pravilno kombinujete ove namirnice bićete siti i u dobroj formi
Podeli vest
Pravoslavnim vernicima koji su se i dosad pridržavali pravila ishrane tokom Vaskršnjeg posta, suženi izbor namirnica nije problem, ali može da bude onima koji prvi put nameravaju da poste. Ovogodišnji post traje 48 dana, tačnije sedam nedelja, pa je važno da za to vreme svom organizmu obezbedite dovoljan unos proteina, minerala i vitamina.
Svima je poznato da su voće i povrće najbolji izvori biljnih vlakana koja su veoma važna za celokupan organizam. Najlakši način da odjednom unesete preporučenu dnevnu količinu ovih nutrijenata jeste da napravite smuti. Koliko god delovalo ukusno, stručnjaci kažu da to nije idealna opcija.
27.01.2023
11:00
Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da budete siti i da ostanete u dobroj formi.
- Prva nedelja posta je na vodi, pa je zbog toga važno da na tanjiru imamu nutritivno bogate namirnice koje će nam dati energiju da bismo mogli normalno da funkcionišemo u toku dana. To su orašasti plodovi, mahunarke, sveže voće i povrće. Naravno, ne smete zaboraviti na dovoljan unos tečnosti (voda, čajevi, ceđeni sokovi) – savetuje naša sagovornica za Informer.
Tokom posta izbor namirnica dosta je sužen. Mnogima teško pada kada se na trpezi ne nađe meso. Pečurke su bogate biljnim mastima, belančevinama i mineralima od kojih su najvažniji gvožđe i mangezijum, pa tako mogu biti odlična zamena za proteine.
Foto: Shutterstock
- Pravilnom kombinacijom namirnica možemo dobiti kvalitetan protein kao što ga imamo u mesu. Predlog je zeleno lisnato povrće, spanać koji je bogat gvožđem i magnezijumom, zatim brokoli, karfiol i paprika. Obratite pažnju na boju paprike jer što je boja jača, to je paprika bogatija vitaminima i mineralima – kaže nutricionistkinja.
Pored adekvatne kombinacije namirnica veoma je važno da redovno jedete jer na taj način organizam stvara naviku, pa samim tim nećete osetiti glad.
- Treba da imamo redovne i među obroke – tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i dve užine. Tokom posta imamo kalorijski nižu ishranu, pa je bitno šta i koliko često unosimo u organizam. Mnogo je važan taj vremenski period koji prođe između obroka – od tri do četiri sata. Količina obroka ne bi trebalo da prelazi više od 250 grama, a salata je obavezna jer pruža osećaj sitosti - objašnjava Sandra Švabić.
Mnogima se čini da post znači gladovanje. Međutim, to nije tako. Period u kojem se uzdržavamo od mrsne hrane idealan je za detoksikaciju organizma.
Foto: Shutterstock
- Ne treba gladovati tokom posta. U tom periodu organizam dovoljno trpi jer ga lišavamo hrane životinjskog porekla koja je energetski dosta bogata. Opet napominjem, pravilan izbor i kombinacija namirnica osigurava sitost. Kada je reč o voću, banane su prepune kalijuma, pa se preporučuju tokom posta jer će organizmu obezbediti dovoljnu količinu minerala. Jabuke, ananas i nar dolaze u obzir zbog vitamina C. Za užinu pojedite voćku i malo orašastih plodova (badem, indijski orah). Gledajte na post kao neku vrstu detoksikacije, a ne glad – kaže nutricionistkinja.
S obzirom na to je ovo najstrožiji post, riba je dozvoljena samo u određenim danima. Nutricioniostkinja Sandra Švabić ističe da je poželjno uvrstiti je u jelovnik, ali i da treba biti umeren jer ne odgovaraju sve vrste riba svačijem organizmu.
- U obzir dolazi pastrmka, kao i šaran na žaru. Šaran mogu da jedu osobe koje nemaju problema sa gojaznošću i insulinskom rezistencijom jer je dosta masan. Njima se preporučuje dimljeni losos, orada, oslić. U obzir dolaze i konzervisane ribe poput tunjevine i sardine – otkriva naša sagovornica.
Foto: Shutterstock
Često će se dešavati da tokom posta osetite glad. U takvoj situaciji, savet je da prvo popijete vodu. Ukoliko i dalje imate želju za hranom, ovo je rešenje.
- Ukoliko u toku dana osetite glad uzmite malo lešnika ili badema. Nećete pogrešiti ako uz to pojedete i neku voćku. Videćete kako će vas brzo zasititi i bićete mirni do sledećeg obroka. Ako nemate problema sa šećerom, popijete čašu ceđenog soka od pomorandže. Možete da pojedete dva posna keksa i popiti šolju čaja – savetuje Sandra Švabić.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Svima je poznato da su voće i povrće najbolji izvori biljnih vlakana koja su veoma važna za celokupan organizam. Najlakši način da odjednom unesete preporučenu dnevnu količinu ovih nutrijenata jeste da napravite smuti. Koliko god delovalo ukusno, stručnjaci kažu da to nije idealna opcija.
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost najoštrije osuđuje nastavak napada na pravni poredak koji trenutno sprovodi Branko Stamenković u sadejstvu sa njegovom mentorkom Zagorkom Dolovac.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Sezona prazničnog darivanja je počela, a roditelji, bake i deke tradicionalno pripremaju paketiće za svoje najmlađe. Informerova računica prikazuje raspon cena, kao i najpovoljniji način da mališane obradujete poklonima.
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
Intenziviranje napada na Odesu nikako nije najava skorije operacije oslobađanja preostale glavne luke Banderovaca na Crnom moru, kaže veteran ruskih specijalnih snaga Aleksandar Arutjunov.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Narcisoidni partneri imaju potrebu za divljenjem, nedostatak empatije i koriste suptilne tehnike kontrole koje mogu dovesti do toga da počnete da sumnjate u svoj zdrav razum.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar