• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.07.2023

08:59

Toksičnost u vezi je opasna po život! Gosti na Informer TV: Žene se plaše da prijave nasilje zbog osude porodice i okoline! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Toksičnost u vezi je opasna po život! Gosti na Informer TV: Žene se plaše da prijave nasilje zbog osude porodice i okoline! (VIDEO)

Podeli vest

Marija Milovanović iz Centra za žrtve nasilja, psiholog Zoran Crnjin i bivši inspektor i detektiv Bratislav Zdravkovic u gostovanju na Informer TV govorili su o ubistvu mlade tiktokerke Noe Milivojev, kao i o toksičnosti koja je zastupljena u vezama koje se obično završi nasiljem.

- Ona je pokušala da se izvuče iz toksične sredine, ali ona nije uspela - na početku emisije Marija Milovanović istakla je slučaj Noe Milivojev.

Psiholog je istakao da postoje naznake koje mogu da ukažu na toksičnost u vezi.

-  U svakoj vezi gde postoji nasilje, da li psihičko, fizičko, ekonomsko, verbalno je toksična. Takoše, postoje mnogi znaci koji ukazuju na nezdrav odnos. Tu su nerazumevanje, nedostatak podrške, ukoliko niste sigurni u prisustvo te osobe, ukoliko zavidite nekin drugim prijateljima to su crvene zastavice koje treba da vas navedu da razmislite o izlasku iz tog odnosa - rekao je psiholog Crnjin.

Bivši inspektor istakao je da je ubistvo Noe Milivojev čak 23. po redu od početka godine u Srbiji.

- Uvek kada se koristio termin toksičnost značilo je da je opasno po život. Međutim, toksičnost ne može odmah da se prepozna. Konkretno veza Noe i njenog ubice je bila toksična, i to su svi prepoznali, ona je upravo zbog toga završila tako. Ona je žrtva femicida, po meni. Noa je 23. slučaj femicida u Srbiji od početka. U Srbiji se svakog desetog dana dogodi femicid, i sva ta ubistva su vezana za strast - rekao je Zdravković.

Foto: Zoran Sinko

 

Mnogi nasilnici ili žrtve nasilja su osobe koje su u svom detinjstvu ili tokom odrastanja pretrpele određen vid toksičnog ponašanja ili nasilja.

- Statistika je pokazala kako dolazimo do ovog nasilja, negde je napravljen propust i greška. Izgubili smo vrednost i značenje porodice, a druga stvar je da 99% ženske dece koja borave u toksičnim sredinama biraju sebi za partnera nasilnika, a muška deca postaju nasilnici. Što se tiče baš ovog para, to znači da je neko od njih boravio u toksičnoj sredini. Nekada su se vrednovale porodice, i to se izgubilo. Sada svi žurimo i jurimo, i pokušavamo da stignemo neke trendove, svuda smo pošli, a nigde nismo došli, gubimo decu na taj način - rekla je Milovanović.

Psiholog navodi da žrtve nasilja često ostaju u odnosu sa nasilnikom upravo iz straha.

- Mi u psihologiji nazivamo naučna bespomoćnost kada su ljudi u vezi koje su toksične, ali ne žele da izađu iz nje. Imamo primere i u porodici, kada se osoba oseća u toj poznatoj sredini, i oni ostaju tu iako se događa nasilje. Često vršilac nasilja preti iz anksioznosti, a žrtva ostaje u tom odnosu iz straha - ističe Crnjin.

Foto: Zoran Sinko

 

Bivši inspektor i detektiv Zdravković naveo je da je jedino rešenje sprečavanja ovakvog nasilja edukacija žena. 

- Rad kroz policiju je bio nešto sasvim drugo, s tim da sam bio u službi koja se nije bavila određenim delom posla, a sada kada sam detektiv susrećem se i sa ovakvim slučajevima. U 87% slučajeva kada trans osoba promeni pol, bez obzira da li je muškarac ili devojka, bave se prostitucijom i u 90% slučajeva prihvataju nasilje kao da je normalno. To što je Noa dozvoljavala sebi, govori o tome da nije poštovala sebe - rekao je Zdravković i dodao:

- Zato žene treba da se edukuju! Mi mislimo da smo napredno društvo, ali mi smo patrijahalno društvo koje se stidi svojih neuspeha. Na KIM imamo 1.400 procesuiranih nasilnika u porodici, dok u ostatku Srbije oko 380. Zato treba da se pitamo da li ovde manje muškarci tuku žene, ili žene manje govore o nasilju? Žene odustaju od krivične prijave jer se plaše osude porodice, jer je porodica ta koja govori: Ajde ćuti o tome, sramota je da se vratiš kući, istrpi to malo. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija