• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.07.2024

19:59

Francuskoj ne gine haos na ulicama, ko god trijumfovao na izborima! Da li bi pobeda desnice uticala i na Nemačku? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Francuskoj ne gine haos na ulicama, ko god trijumfovao na izborima! Da li bi pobeda desnice uticala i na Nemačku? (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Rata uživo" televizije Informer bili su pukovnik Milan Jolović Legenda i analitičar Nenad Bumbić. Tema njihovog gostovanja bili su, između ostalih, izbori u Francuskoj.

Jolović navodi da su nemiri u Francuskoj neizbežni, ko god odneo pobedu u drugom krugu izbora.

- Srbi se raduju pobedi Marin Le Pen i francuske desnice iz razloga što je ona rekla da je podrška nezavisnosti Kosova bila greška jer se stvara islamska država u Evropi. Makron je sigurno očekivao da će se nakon izbora za Evropski parlament izvršiti neka medijska kampanja protiv desnice. U Francuskoj imate imigrantske kvartove gde snage bezbednosti ne ulaze. Tu žive imigranti koji se nisu integrisali u francusko društvo. Unutrašnji nemiri su neminovni, ko god da pobedi. Zapad tj. Amerika neće dati Francuskoj da se lako oslobodi hegemonske čizme. Mi smo vodili šest ratova u 20. veku. Mi svaki dan pratimo situaciju i gledamo šta se dešava i šire gledamo na to kako geopolitika utiče. Evropljani to ne gledaju, oni žive bezbrižno. Ako dođe do građanskog rata u Francuskoj, baš me zanima u kom pravcu će to ići. Oni imaju vrlo radikalne i rušilačke demonstracije - kaže Jolović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nenad Bumbić

Bumbić ističe da Makron mora da motiviše glasače da izađu na drugi krug izbora, kako bi sprečio pobedu desnice.

- Čini mi se da treba da sačekamo drugi krug i vidimo šta će se desiti. Makron verovatno nije očekivao broj Francuza koji će se pojaviti na izborima. Ne pamtim kad je ovoliko ljudi izašlo na izbore. Makronu je bitno da pobedi na sledećim predsedničkim izborima. Na vlast u evropskim zemljama dolaze anti-imigracione stranke. Britanija je izgubila dosta Bregzitom. Dobar deo kompanija koji je hteo da investira u Englesku su se prebacile u Evropu. Ukrajina je doprinela da poraste značaj Engleske. Krajnja desnica u Nemačkoj je protiv svoje reprezentacije u fudbalu jer nema dovoljno Nemaca u njoj. Što se tiče Francuske, ona je u mnogo komplikovanijem položaju od Nemačke, po pitanju Rusije. Francuska ima ogroman problem u Africi trenutno. Makron mora da motiviše glasače da izađu (u drugom krugu). Prva taktika mu je da objedini ostatak društva protiv krajnje desnice. Postoje pitanja za koja desnica nema rešenje - poručuje Bumbić.

Foto: infromer printscreen

Andreja Lović

Politikolog Anreja Lović se putem video-linka uključio u program i objasnio zašto nemačke vlasti strahuju od pobede desnice u Francuskoj.

- U septembru imamo tri pokrajinska izbora u Nemačkoj na kojima će, po svemu sudeći, AfD, desničarska stranka, imati više od 30% i biti najjača stranka. To ne znači da će doći na vlast, ali je jasan signal da ovo što se dešava u Francuskoj, može da se dogodi i u Nemačkoj. Evidentan je strah kod nemačkih političara. Migracije su glavna tema u Nemačkoj. Procenat kriminala je drastično porastao. Neke stranke, poput AfD, povezuju to sa migracijama - naveo je politikolog.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM
Politika

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Odeljenja za ratne zločine odredio je pritvor do 30 dana F.K. (56) osumnjičenom za zločine počinjene u maju 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, nad pripadnicima Vojske Jugoslavije.

03.07.2024

19:06

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija